Berberapen kijken in Planckendael

78 Shares

ZOO Planckendael verwelkomt Berberapen in gloednieuw verblijf

ZOO Planckendael huisvest voortaan Berberapen, de enige apen in Europa, en heeft hiermee een nieuwe diersoort in het dierenpark. De bouw van het nieuwe verblijf niet ver van de giraffen tempel wekte al enkele maanden nieuwsgierigheid bij bezoekers. ZOO Planckendael neemt deel aan het EEP (EAZA Ex situ Programme), het Europese kweekprogramma.

Berberapen krijgen gloednieuw verblijf in ZOO Planckendael
Foto Lukas de Groodt

Zeven geelbruine aapjes leven er voortaan in Marokkaanse sferen samen samen. “Ze zijn bedreigd en hebben onze aandacht broodnodig” zegt men bij Planckendael. Deze apen werden in 2017 in Polen gered uit een illegaal kweekcentrum. Zo kwamen ze bij Stichting AAP en daarna bij Natuurhulpcentrum Opglabbeek terecht, die een goed thuis voor hen zochten en deze nu gevonden hebben in ons Mechels dierenpark.

Berberapen bedreigd in hun voortbestaan

Berberapen leven in het Atlasgebergte in Noord-Afrika met name Marokko en Algerije, en dat tot op een hoogte van 2.000 meter. Hun aantal daalt sterk als we weten dat hun hoeveelheid de laatste 30 jaar met 65% is afgenomen en er in het wild nog maar 10.000 dieren leven.

7 in beslg genomen Berberapen leven in gloednieuw buitenverblijf in dierenpark Planckendael
Foto Jonas Verhulst
2 500 m² groot buitenverblijf voor Berberapen in ZOO Planckendael
Foto Lukas de Groodt

Eén van de grootste boosdoeners is de mens zelf die steeds meer leefgebied inpalmd en op de koop toe nog is illegaal, ook in Europa, verhandeld als huisdier. De apen worden ook gebruikt uit geldbejag waar je onder andere op toeristische plaatsen met de aapjes op de foto kunt.

Berbernamen

De groep Berberapen bestaat uit 3 mannen en 4 vrouwen. Net als alle andere dieren in Planckendael hebben deze nieuwkomers een roepnaam. Aku, is 20 jaar en is het kweekmannetje. Zijn berberse naam verwijst naar de ‘maan’. Dan komt Taziri verwijzend naar ‘maanlicht’ waar haar leeftijd geschat wordt op 12 jaar en mama is van de 2 jarige zoon Tuareg.  Ayana (± 12 jaar) verwijst haar naam naar ‘bloesem’ en is de trotse mama van zoon Dayo (± 2 jaar) of ‘genoegen’. De twee laatsten zijn meisje Musa (2 jaar) en vrouwtje Kayla (mijn lieverd). De vrouwtjes dragen hun kleintjes eerst op de buik en dan verhuizen ze naar de rug, zelfs mannetjes dragen baby’s.

Marokko in ZOO Planckendael

Het nieuwe buitenverblijf van de berberapen is zo’n 2 500 m² groot en heeft verschillende klimbomen. Centraal staat een wintergroene Atlasceder van zeven meter hoog en een waterpartij. De binnenverblijven, opgebouwd als een Marokkaans lemen huis, hebben grote ramen zodat we als bezoekers de dieren ook daar bezig kunnen zien. Een binnenplaats met citrusvruchten, vijgenbomen en terracotta amforen (kruiken) gevuld met geurige kruiden, die als verrijking voor de dieren door de verzorgers gebruikt worden, neemt ons mee naar zuiderse sferen.

In het gebouw bevindt zich een bijhorende toiletgroep met tegels en lampen in berberstijl en authentieke Marokkaanse deuren. De wasbekken staan op verschillende hoogtes: klein en groot, broederlijk naast elkaar. En helemaal nieuw is het ruimere familietoilet met een grote wc, een kleine wc en een verzorgingskussen.

Tegen de zomer wordt de weg naar dit verblijf nog avontuurlijker met een boomhut met glijbaan en kruiptunnels, goed voor een boeiende ontmoeting met de berberapen.

Vlooien zonder vlooien en veel eten

Berberapen hebben geen insecten in hun pels, maar toch vlooien ze elkaar. Zo communiceren ze en bevestigen de rangorde, en geven blijk van respect of onderdanigheid. ’s Winters kan het aardig koud zijn tot zelfs vriezen in het Atlasgebergte maar daar heeft moeder natuur de apen voorzien van een warme ondervacht, zeg maar winterjas.

Berberapen in ZOO Planckendael
Foto Jonas Verhulst

Het zijn ook echte lekkerbekken, want bij etenstijd proppen ze hun eten voor later in wangzakken. Ze lusten grassen, vruchten, schors, bladeren en af en toe een insect zoals rupsen. In Planckendael krijgen ze meerdere keren per dag veel groenten, apenbrokken en een beetje fruit. “Ik ben enorm blij met deze nieuwe apensoort in ZOO Planckendael. Het zijn boeiende groepsdieren en deze geredde groep heeft een belangrijke boodschap te brengen. Poseer op reis nooit met berberapen!” vertelt Matthias als curator zoogdieren.

Velen hebben de Berberapen al ontmoet op vakantie op Gibraltar, of gezien op televisie documentaires. Er leven momenteel op Gibraltar een 200-tal dieren. Volgens een legende blijft Gibraltar in handen van de Britten zolang er berberapen op de rots leven, die doen er dan ook alles aan om de groep in stand te houden.

Tekst en foto Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

78 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.