Afscheid nemen van vrijwilligers S.O.S Hulpbetoon te Mechelen

S.O.S Hulpbetoon Mechelen stopt definitief

0 Shares

S.O.S Hulpbetoon stopt na 33 jaar

S.O.S Hulpbetoon heeft woensdag aan een honderdtal behoeftige gezinnen de laatste taartjes, brood, fruit en groenten bedeeld. Na 33 jaar stopt de vereniging ermee door verlies aan huisvesting. Voor alle medewerkers en voorzitter Patrick Nolf was het een emotioneel afscheid.

Afscheid nemen van vrijwilligers S.O.S Hulpbetoon te Mechelen

S.O.S. Hulpbetoon is in 1984 opgericht te Putte. Al snel verhuisden ze naar Mechelen, en waren ze in onze Dijlestad de eerste vereniging die voedselpakketten kwam bedelen.

Een héél emotionele dag is het vandaag. Zowel voor mij als voor onze vrijwilligers en ook voor onze cliënten. We bedeelden niet maandelijks zoals de andere voedselbanken, maar twee keer in de week, aan zo’n 125 gezinnen. Die kregen elk een  pakket met een 25-tal basisproducten, groenten en fruit. Daar komt nu een einde aan”, vertelt een aangeslagen voorzitter Patrick Nolf (62).

Gebrek aan huisvesting doet S.O.S Hulpbetoon de das om
Iedereen stelt ze de vraag waarom S.O.S Hulpbetoon moet stoppen, en dit in een tijd waar er steeds meer behoeftigen zijn. “We zitten hier al decennia lang in de Jan Bolstraat, in een voormalige meubelfabriek. Op een bepaald ogenblik is de huisbazin overleden. Eén van haar zonen heeft de gebouwen overgenomen en is van plan om alles af te breken en er tien appartementen te bouwen.

Tegen 31 maart 2018 moet de vzw uit het pand. Een nieuwe huisvesting in de buurt van Nekkerspoel was niet meer mogelijk. Voor dezelfde oppervlakte zouden we tussen de 2500 à 3500 euro per maand moeten betalen. Dat is voor ons als vzw onbetaalbaar.

Voedselpakketten klaarmaken bij S.O.S Hulpbetoon Mechelen

Toch is het niet alleen gebrek aan huisvesting dat de organisatie parten speelt, de laatste twee jaren waren ook verlieslatend. Vorig jaar ging S.O.S Hulpbetoon zelfs tot 13.000 euro in het rood. “Gelukkig dat we destijds het pand in de Katelijnestraat, waar we een tweedehandswinkel hadden, verkocht hebben zodat we schuldenvrij straks de vzw kunnen ontbinden”, zegt voorzitter Nolf.

Oudere vrijwilligers doen het werk, jongeren haken af

Een voedselbank draaiende houden dat kan enkel maar door de bereidwilligheid en inzet van vrijwilligers. En ook dat bleek meer en meer een probleem te worden bij de vzw. “Inderdaad, we konden nog rekenen op een achttiental mensen, waarvan de meeste 68 à 70 jaar en méér zijn. De oudste is zelfs 86. We zijn geregeld op zoek gegaan naar jongeren voor onze opvolging, maar de interesse bij de jeugd is ver zoek”, zegt Patrick.

Voedselpakketten bij S.O.S Hulpbetoon te Mechelen

Voor heel wat vrijwilligers was de bedeling van de voedselpakketten een tijdverdrijf. “Ikzelf ga één keer per maand naar mijn vroegere legereenheid in Leopoldsburg helpen bij de administratie. In Den Brandt en het Nachtegalenpark mee rondleidingen doen en ik heb ook naar Bart De Wever een mailtje gestuurd dat ik bereid ben mee aan te sluiten bij de burgerpolitie in zijn stad, als dat van de grond zou komen. Een vrijwilliger kan zich altijd bezighouden. Als het ene ophoudt, gaat de andere poort wel open”, besluit Nolf.

Een werk dat moet verdergezet worden

Schepen en voorzitter van het Sociaal Huis, Koen Anciaux, kwam als blijk van erkenning en waardering langs. De Mechelse schepen prees hun jarenlange inzet, en toonde dit door bij de laatste voedselbedeling, een mand vol lekkernijen als geschenk te overhandigen.

Schepen Koen Anciaux neemt afscheid van S.O.S Hulpbetoon

Spijtig dat S.O.S. Hulpbetoon er mee stopt. Zij stonden aan de wieg van de Mechelse voedselhulp voor de kansarme gezinnen, alleenstaanden en ouderen. Toch kom ik ze vandaag bedanken. Hun werk zal niet verloren gaan en niet vergeten worden”, aldus Anciaux..

Om dit verlies op te vangen zal de samenwerking met Sint-Vincentiusverenigingen Noord- en Zuid Mechelen (lees vorig artikel) in 2018 worden versterkt. “Het Sociaal Huis zal mensen blijven doorverwijzen naar de juiste instanties, op basis van hun hulpvraag. Niemand zal in de kou blijven staan”, aldus voorzitter Koen Anciaux (Open Vld).

Uw reactie op dit artikel kan u hieronder schrijven

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ? / Foto’s Leo De Nijn

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.