Eerste steenlegging woonzorgcentrum Roosendaelveld

Bouw van Woonzorgcentrum Roosendaelveld van start

0 Shares

Eerste steenlegging woonzorgcentrum Roosendaelveld

Dinsdag 7 augustus 2018 werd de eerste steen geplaatst van het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld. De afgelopen jaren zette Sociaal Huis Mechelen verschillende stappen om een nieuw woonzorgcentrum te bouwen op de site tussen de Antwerpse- en Liersesteenweg in Mechelen. Sinds zijn oprichting volgt Zorgbedrijf Rivierenland dit project verder op. Nu de bouwvergunning is uitgereikt kunnen de werken effectief aanvatten. Onze Mechelse burgemeester en de voorzitter en ondervoorzitter van het Zorgbedrijf Rivierenland zetten vandaag de eerste steen van dit mooie gebouw.

3D visualisatie woonzorgcentrum Roosendaelveld te Mechelen

Het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld zal de eerste bewoners verwelkomen in het najaar van 2020. In totaal zullen er 120 mensen gaan wonen. Het woonzorgcentrum zal zich voornamelijk richten op personen met dementie en met een psychiatrische problematiek. Omdat een specifieke zorg hierbij aangewezen is, zal er gewerkt worden volgens de principes van kleinschalig genormaliseerd wonen. Iedere bewoner zal in een kleine groep van 8 personen wonen en ondersteuning krijgen van een vast team, wat een vertrouwd gevoel geeft.

Kleinschalig wonen binnen een duidelijke structuur

Het nieuwe gebouw is specifiek ontworpen met het oog op kleinschalig wonen. Ieder huis van 8 bewoners bestaat, naast de individuele kamers van de bewoners, uit een salon, een eetruimte, een keuken en een buitenruimte. Iedere bewoner zal kunnen beschikken over een eenpersoonskamer van 23 m², inclusief een privébadkamer
Onze ervaring in De Lisdodde met deze woon– en zorgvorm toont dat er een groot positief effect is op de bewoners. Ze voelen zich veiliger in kleine groep met bekende gezichten en binnen een duidelijke structuur.” aldus schepen Koen Anciaux, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, “We willen hetzelfde realiseren in dit nieuwe woonzorgcentrum.

Naast de 15 huizen voorziet men ook een semi-publieke ontmoetings- en activiteitenruimte. “Er zal bijvoorbeeld een brasserie-eetcafé zijn waar bezoekers ook terecht kunnen voor een hapje of een drankje, een activiteitenruimte en een veilige tuin.” zegt schepen Odette Vercraeye, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, “We vinden het belangrijk dat bewoners met dementie ook nog voldoende vrijheid vinden zowel binnen als in de buitenomgeving. Voor mensen met dementie is bewegen heel erg belangrijk zowel binnen als buiten.

Eerste steenlegging woonzorgcentrum Roosendaelveld

Expositieruimte in multifunctioneel lokaal

Een multifunctioneel lokaal zal dienst doen als expositieruimte ‘Zorg van de toekomst’. Living Tomorrow toont hier hoe nieuwe ontwikkelingen in concrete toepassingen omgezet worden in de woonomgeving met de assistentiewoning van de toekomst, de apotheek van de toekomst en hulpmiddelen zoals de “Smart Mirror” en de “Ambulance Drone”.

Nieuw toekomstig woonzorgcentrum Roosendaelveld te Mechelen

Het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld wordt opgetrokken langs de verbindingsweg tussen wijk Otterbeek en AZ Sint-Maarten. In november van dit jaar zullen de voorbereidende werken afgerond zijn, en zal het gebouw echt vorm beginnen te krijgen. Zorgbedrijf Rivierenland dankt het ontwerpteam met architectenbureau Beliën, de onderhoudsteams, de aannemer Willemen Groep NV  en AZ Sint-Maarten van vzw Emmaüs voor de vlotte samenwerking en hoopt dit in de komende maanden en jaren te kunnen verderzetten. Het Zorgbedrijf trekt 28.364 miljoen euro uit voor dit project.

Tekst en foto’s Zorgbedrijf Rivierenland

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.