3de editie Mobiel recyclagepark in Mechelen

13 Shares

Recyclagepark verplaatst zich naar de Mechelaars

Het mobiel recyclagepark van IVAREM komt voor de derde keer op rij naar enkele woonwijken in Mechelen. Deze extra dienstverlening naar de burger toe, zal dit jaar op drie verschillende locaties plaats hebben.

Marina De Bie (Schepen van Milieu) en Koen Anciaux (voorzitter IVAREM)
Foto Stad Mechelen

Nagenoeg alle afvalstoffen die in een gewoon recyclagepark aanvaard worden, kunnen in het mobiel recyclagepark achtergelaten worden, alleen gaat het om kleinere hoeveelheden. Klein elektro, textiel, TL-lampen, frituurolie, verf… alles wat in rugzakken, fietszakken of een kruiwagen past is welkom. Auto’s of aanhangwagens met grotere stukken worden doorverwezen naar een van onze twee vaste parken”, verduidelijkt Marina De Bie als schepen van Milieu.

Mobiel recyclagepark valt in de smaak bij de burger

Het mobiel recyclagepark is duidelijk een succes. Vorig jaar stonden de containers twee keer in Heffen, twee keer in Nekkerspoel, twee keer in de M. Gandhistraat en twee keer op het Plein-der-Verenigde-Naties.

Maar liefst 3264 Mechelaars vond toen de weg naar één van de mobiele parken”, aldus Koen Anciaux, voorzitter van IVAREM. “We zien dat het mobiel recyclagepark vooral succes heeft in buurten waar mensen wonen die het moeilijk hebben om in het gewone recyclagepark te geraken. Zo krijgen ook zij toch de kans om hun afval correct weg te brengen en te recycleren. De burgers appreciëren deze extra dienstverlening.

In 2019 komt het mobiel recyclagepark twee keer naar het Plein-der-Verenigde-Naties, twee keer naar de M. Gandhistraat en één keer naar Nekkerspoel. De locatie in Heffen valt weg wegens te weinig bezoekersaantallen de vorige keren. Het eerste pop-up recyclagepark vindt plaats op woensdag 15 mei in de M. Gandhistraat. Bewoners worden op voorhand geïnformeerd met een flyer wanneer een mobiel recyclagepark in hun buurt wordt opgesteld.

Stad Mechelen draagt de kosten van pop-up recyclagepark

Containerpark of Recyclagepark Stad Mechelen
Foto Stad Mechelen

De stad voorziet IVAREM van het nodige budget. Het gaat om kosten voor de communicatie, de plaatsing van de containers, het inzetten van parkwachters en de verwerkingskosten per gebruiker. De geregistreerde bezoeken op het mobiele recyclagepark worden gefactureerd aan 30% van het tarief voor een bezoek aan het vaste recyclagepark. De totale kostprijs voor de stad hangt dus af van het aantal bezoekers, maar wordt geraamd op 20.000 euro.

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Stad Mechelen

13 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.