Cultuurcentrum Mechelen doet het zeer goed

0 Shares

Topcijfers voor het Cultuurcentrum Mechelen

Het afgelopen seizoen klokte het Cultuurcentrum Mechelen af met topcijfers. De keuze voor stadsartiest Circus Ronaldo heeft daar een groot aandeel in. Daarnaast deed het Cultuurcentrum ook inspanningen om het aanbod te vernieuwen en verder af te stemmen op de brede interesses van diverse stadsbewoners. Door de programmatie van H30, artistieke werkplek voor jongeren, vond ook een nieuw en jong publiek zijn weg naar het Cultuurcentrum Mechelen, zowel op het podium als in de zaal.

Cijfers spreken boekdelen

Ondanks de niet evidente tijden heeft het Cultuurcentrum Mechelen een topseizoen achter de rug. De ticketverkoop steeg met 20 % tijdens de periode 2015-2016 tegenover 2014-2015 en zelfs met 37 % tegenover het seizoen 2013-2014. Tegenover datzelfde seizoen steeg het aantal activiteiten met 25 % en er werden 15 % meer vriendenpassen verkocht. “Het Cultuurcentrum heeft, desondanks de besparingsronde aan het begin van de legislatuur, een topseizoen achter de rug. Door intens samen te werken met partners, realiseerden we een divers en kwaliteitsvol aanbod en een vernieuwende publiekswerking” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.Cultuurcentrum Mechelen

Ook de samenwerking met stadsartiest Circus Ronaldo bleek een schot in de roos. De twaalf voorstellingen van Fidelis Fortibus in het Tivoli-domein en de twaalf voorstellingen van De Wonderlijke Kerst op de Grote Markt tijdens Mechelen Houdt je Warm waren samen goed voor een kleine 8000 tickets.

Podium
2013–2014         127 activiteiten                25 931 tickets
2014–2015         132 activiteiten                29 680 tickets
2015-2016          159 activiteiten                35 618 tickets

Tentoonstellingen
2013-2014          6 tentoonstellingen         7 359 bezoekers
2014-2015          9 tentoonstellingen         9 351 bezoekers
2015-2016          8 tentoonstellingen         9 054 bezoekers

Verkoop vriendenpassen
2014 – 2015       908
2015 – 2016       958
2016 – 2017       nu al 1048

Gebundelde krachten met de partners

Door de krachten te bundelen met andere partners werd er een breed aanbod mogelijk gemaakt:

 • Voor de organisatie van het succesvolle BRAND! jazzfestival werd er samengewerkt met Kunstencentrum NONA;
 • In samenwerking met vzw Jazzzolder werd het gezellige Jazz@home georganiseerd, evenals de Jazzcontest die tijdens Maanrock in het Hof van Busleyden doorging;
 • Met LiveComedy werd de lach binnengehaald;
 • In samenwerking met het Festival van Vlaanderen werd er klassiek geprogrammeerd;
 • Samen met Bibliotheek Mechelen en Vormingplus werden er lezingen gehouden;
 • Door de intensere samenwerking met het Filmhuis steeg het aantal filmvoorstellingen. In het najaar gaan het Cultuurcentrum Mechelen (CCM), het Filmhuis en KIDSCAM ontbijtfilmvoorstellingen programmeren voor het hele gezin;
 • Samen met de theatergezelschappen ARSENAAL/LAZARUS, Abattoir Fermé en Beeldsmederij DE MAAN werden theaterproducties opgezet;
 • Ook met de Jeugddienst werden de krachten gebundeld. Niet alleen voor de organisatie van de Maanrockrally, maar ook voor de ontwikkeling van tal van activiteiten die de artistieke werkplek H30 voor jongeren opzette.

H30 verjongt en vernieuwt het aanbod en het publiek

H30, de artistieke werkplek voor jongeren tussen 14 en 30 jaar van Cultuurcentrum Mechelen, werkte het voorbije seizoen enkele nieuwe lijnen en projecten uit. Daarbij is er veel aandacht voor diversiteit en variatie en oog voor een mix aan nieuwe kunstvormen die nog te veel onder de radar blijven.

Cultuurcentrum Mechelen VriendenpasJongeren werden afgelopen seizoen geprikkeld, gestimuleerd, begeleid en er werden daarbij unieke kansen geboden. Het professionele podium van het CCM werd binnen allerlei kunstendisciplines opengebroken voor jong talent.

Binnen het Cultuurcentrum werd zichtbaar gemaakt wat kunstbeleving kan betekenen in een diverse stedelijke samenleving” zegt schepen Björn Siffer. “De drempel naar onze cultuurinstellingen is enorm verlaagd, mede dankzij de partners die meewerkten.

Om ook kwetsbare jongeren toe te leiden en artistiek te prikkelen werd er intens samengewerkt met eerstelijnsorganisaties. Groep Intro, ROJM en J@M vzw ontwikkelden samen met H30 een creatief aanbod, van waaruit de jongeren opstapten in het aanbod van H30 en het Cultuurcentrum Mechelen. Binnen H30 konden jongeren ook doorgroeien in artistieke trajecten en toewerken naar toonmomenten.

Jongerenprojecten palmen het Cultuurcentrum in

Waar vroeger de toonmomenten van H30 werden geprogrammeerd in de artistieke werkplek in de Hanswijkstraat, werd afgelopen seizoen gekozen voor het Cultuurcentrum Mechelen. “Hierdoor kon een nieuw publiek vertrouwd raken met dit cultuurhuis en kwam jongerencultuur prominenter in beeld” zegt Björn Siffer. “Divers en beloftevol talent kreeg bij H30 een aangepast begeleidingstraject en werd ook uitgedaagd om artistiek verantwoord te experimenteren.Circus Ronaldo stadsartiest bij Cultuurcentrum Mechelen

 • Met het project RESET werden jongeren (14+) geprikkeld vanuit hun eigen culturele interesses en werkten deze jonge Mechelaars, uit vaak kwetsbare wijken, naar een eerste podiumervaring.
 • In de VERSUS projecten kwam het 18+ talent aan bod. Zij werden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten en in interactie met elkaar te experimenteren.
 • Tijdens de MAFfe vrijdagen werden dan weer kunstvormen belicht die onder de radar bewegen, maar die wel zichtbaar maken wat kunstbeleving kan betekenen in een diverse samenleving. H30 ging daarvoor een samenwerking aan met vzw Fiebre uit Antwerpen.
 • Na zeven jaar radiostilte kwam ook Kunstbende terug op het toneel. Deze kunstwedstrijd voor 13-19 jarigen keerde terug naar Mechelen. Zo’n 200 Mechelse jongeren namen deel aan workshops en coaching, 83 jongeren schreven zich in voor de voorronde in Mechelen. Verschillende van deze voorronde-finalisten belandden ook op de eerste plaats en top drie van de finale ronde in De Singel in Kunstbende en Cultuurcentrum MechelenAntwerpen. Ook volgend seizoen zal Kunstbende Mechels talent doen schitteren.

Dat we in Mechelen over talent beschikken werd bevestigd in de nationale finale van Kunstbende” stelt schepen Siffer. “In de disciplines dans, mode, film, circus en muziek haalden zes jonge Mechelaars de ultieme finale, waarvan drie zelfs de eerste prijs wegkaapten.

De apotheose van afgelopen seizoen was het NEST015 – Kunstenfestival voor jongeren. Een week lang namen jongeren (18+) het Cultuurcentrum over en toverden het om tot een podium voor jong talent. Een experiment in samenwerking met Project Wolf, Mestizo Arts Platform & ROJM.

Datum bericht : 5 juli 2016
Interview : Björn Siffer (schepen van Cultuur, Toerisme en Deeltijds Kunstonderwijs)

0 Shares