Stadsschouwburg schittert in alle glorie

80 Shares

Mechelse Stadsschouwburg in nieuw jasje

De Stadsschouwburg in onze stad is dankzij een grondige renovatie klaar voor het nieuwe seizoen. Sinds 2000 heeft de Stadsschouwburg al heel wat opwaarderingen mogen ondergaan. Ik ben voor u woensdag poolshoogte gaan nemen, en was verwonderd van de schoonheid die ik te zien kreeg.

Stadsschouwburg Mechelen heeft make-over

Na een jarenlange sluiting is sinds de heropening in 2000 de Stadsschouwburg terug actief en wordt de podiumzaal intensief gebruikt. In 2015 werd de mozaïekvloer in het gebouw hersteld (140 000 euro) en in de zomer van 2016 was de scène vloer aan de beurt (35.000 euro).

Nieuwe mozaiekvloer in Stadsschouwburg te Mechelen

Nu anno 2017 is een volgende fase in de heropwaardering afgewerkt. Het totale kostenplaatje bedraagt 538.779 euro. Gezien de Stadsschouwburg door de stad Mechelen in erfpacht gegeven werd aan het AGB MAC, trad deze op als bouwheer.

Meer comfort na opwaardering Stadsschouwburg

In de prachtige zaal vielen me direct de mooi ogende oranje stoelen op. “De laatste jaren kregen we toch regelmatig klachten van bezoekers van de Stadsschouwburg. Deze mensen kloegen in de eerste plaats over het comfort van de stoelen. Je moest maar pech hebben om in een stoel te zitten die helemaal doorzakte, en je op het einde van de voorstelling een zere rug had” zegt Björn Siffer (schepen van Cultuur)

Stadsschouwburg opgewaardeerd te Mechelen

In zijn totaal zijn er nu 434 stoelen beschikbaar, dat zijn er 33 meer, dat door een uitgekiende zaalschikking mogelijk is geweest. De totale kost van de vervanging en het bijplaatsen van de extra stoelen bedraagt 164.389 euro incl.btw. “De investering van de extra 33 stoelen verdienen we al binnen het jaar terug door extra inkomsten uit tickets”, weet Björn Siffer.

Tegelijk maakte men van de gelegenheid gebruik om de vloerbekleding op de parterre te vernieuwen. “Indien dat niet gebeurde, moesten binnen enkele jaren alle stoelen verwijderd worden om een nieuwe vloerbekleding te leggen” verklaart schepen Björn Siffer (Groen).

Technische faciliteiten veiliger en beter

Zeker niet onbelangrijk, en dringend aan vernieuwing toe was de ‘trekkentoren’ of de hijsinstallatie die tot de draad versleten was. Deze hef- en hijstoestellen gebruikt voor decorstukken, verlichting, spots, geluid en andere broodnodige elementen zijn onmisbaar op een podium.

Om veiligheidsredenen voor onder andere de muzikanten en acteurs, moesten we deze werken aan de trekkentoren uitvoeren, daarbij komt dit de artistieke kwaliteit van voorstellingen ten goede”, zegt de Mechelse schepen

Het kostenplaatje voor de hijsinstallatie is geen klein bier, waardoor we hier toch spreken over een bedrag van 360.240 euro inclusief btw. De werken werden in februari 2017 gegund en tijdens de programmatiestop deze zomer uitgevoerd.

Regie, geluid en energiezuinige led verlichting
Als laatste is de regiekamer vergroot en beschikt nu over de moderne hoogstnodige middelen. Ook de balies werden uitgerust met nieuwe afsluitingen. Dat kostte net geen 3000 euro incl. btw.

Ook aan de verlichting in het gebouw wordt gewerkt, en zal er waar nodig gestadig overgeschakeld worden op de energiezuinige led-verlichting. De robotarmen in de publiekszaal zijn de eerste lichtinstallaties die zullen vervangen worden.

Dit is opnieuw een investering in onze cultuur, een investering in onze bezoekers, en die mensen allemaal verdienen dat” besluit Björn Siffer.

Stadsschouwburg doet het uitstekend met meer dan 100.000 bezoekers

De Stadsschouwburg prijkt nu weer in al zijn glorie, en kan in optima forma verschijnen. De gemaakte renovaties waren zeker niet overbodig, gezien het aantal bezoekers dat de Stadsschouwburg jaarlijks over de vloer krijgt. Bij elkaar genomen wordt de schouwburg het jaar rond bijna dagelijks gebruikt. Een 220 tal publieke voorstellingen jaarlijks nemen het grootste deel voor zich, de andere dagen spreken we van repetities.

Het Cultuurcentrum neemt met eigen producties iets van een 50.000 bezoekers voor zijn rekening. Maar ook andere organisatoren nemen een even groot deel voor zich, waardoor we kunnen stellen dat de Stadsschouwburg jaarlijks toch meer dan 100.000 bezoekers over de vloer krijgt.

Uw reactie is welkom onderaan dit artikel

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor

80 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.