Deelnemers thema wandeling Mysterieus Mechelen

Mysterieuze verhalen in Mechelen

67 Shares

Mystiek, gruwel, en erotiek in Mysterieus Mechelen

Mysterieus Mechelen, is onze Dijlestad ontdekken op een andere manier. Erwin Horckmans en Gustave Min, twee Mechelaars, nemen je in groep mee door donkere stegen en verhalen uit het oude Mechelen. Ik sloot me aan bij de Halloween wandeling het thema waar een twintigtal mensen aan deelnamen.

Deelnemers thema wandeling Mysterieus Mechelen

Voor Erwin Horckmans (51) is alles begonnen in zijn jeugdjaren. Toen toonde hij al interesse voor oude volksgebruiken, Mechelse tradities en mythes. Toen hij op sociale media verhalen begon te posten is alles voor hem in snel tempo gegaan. Vandaag is Erwin de drijvende kracht achter Tombstone Events waarin de gidstochten en themawandelingen van Mysterieus Mechelen verweven zitten. Erwin legt zich als gids grotendeels toe op de pre-christelijke periode, laten we zeggen de oudheid. “Ik heb een hele kast vol over het heiligdom, pre-christelijke religies en godsdiensten

Eeuwenoude verhalen in Mechelse steegjes
Hoe kom je in godsnaam aan al die eeuwenoude verhalen, en hoe verwerk je deze tot spannende thriller achtige uiteenzettingen.

Heel veel zoekwerk in oude werken over sagen en legenden, en vooral veel uit het hoofd studeren. Door het feit dat wij regelmatig andere verhalen vertellen, moeten wij veel opzoeken, lezen en verwerken. Ja, het is wel veel werk maar ik doe het graag” zegt Erwin

De wandelingen vertrekken en eindigen aan Café De Pekton in de Van Beethovenstraat. Bij de maandelijkse groepswandelingen vertelt men op tal van historische locaties over hekserij, tovenarij, legenden, rechtspraak in de middeleeuwen, ….. Waar nodig worden er extra wandelingen georganiseerd zoals nu met Halloween. Klokslag 19 uur begaven we ons door het smalle steegje achter Lamot, om na een korte introductie, verder te trekken tot aan het Dijlepad. Uitgedost in gepast kostuum, lampjes op een stok, volgden wij onze gidsen. De natuur droeg dankzij ‘volle maan’ bij aan de sfeer van Halloween, het kon niet beter.

Waar gebeurde verhalen of verzinsels ?

Waarom ik dit stuk schrijf, niet met de intentie om de gehele gidstocht gedetailleerd te beschrijven, neen helemaal niet. Maar zijn de verhalen die we in de Mechelse straten te horen krijgen, nu waar of zijn het verzinsels ? “Sommige verhalen zijn inderdaad wel bewezen. Eén van de verhalen ‘de weduwe’ die ik deze avond verteld heb is een legende. Ze speelt zich af in de Belle Epoque periode 1896.

Halloween thema wandeling Mysterieus Mechelen

Waar gebeurde verhalen die we in de donkere steegjes te horen kregen zijn die van de ‘Dode Paus’, en de verbranding van Anne Broothuys, waar met een grote zekerheid, dankzij geschiedenis boeken en dossiers, we mogen aannemen dat het geen verzonnen vertelsels zijn. Toverij Processen of heksenvervolging waren in de Middeleeuwen schering en inslag. Anna Broothuys was oorspronkelijk afkomstig uit Duffel, maar is op haar 30ste, na even in Lier gewoond te hebben, naar Mechelen verhuist. Ook Barbara Casteels en Kathelijne Janssens stonden in de Mechelse registers ingeschreven.

Het verhaal van ‘de Godsakkers’ bijvoorbeeld zijn verhalen die effectief opgetekend staan. We moeten wel steeds rekening met de fantasie van de schrijvers destijds, maar het grootste deel ervan zal wel degelijk waar gebeurd zijn” zegt Gustave.

Voor ieder wat wils met thema wandelingen

Bij een ander thema kiest het duo voor een totaal andere rondleiding, meer gebaseerd op sagen en uiteraard ook met een link naar de Mechelse geschiedenis. Gustave Min (21) heeft al van kindsbeen interesse voor middeleeuwse geschiedenis. Gustave legt zich bij de gidstochten dan ook toe op de late-middeleeuwen, bourgondiërs en de Belle Epoque. “Sagen en legenden hebben me altijd aangetrokken” zegt Gustave.

Gustave Min bij Halloween wandeling Mechelen

Hij heeft Eric leren kennen op één van zijn eerste wandelingen. “Vanaf dan zijn wij samen beginnen gidsen, en verhalen beginnen kneden. Bij sommige verhalen probeer ik ook de Belle Epoque wat te belichten”.vertelt deze gepassioneerde acteur.

Wie een wandeling wil meemaken heeft de keuze uit de maandelijkse ‘Mechelse Gruwelverhalen Wandeling’ waarin de oorsprong van De Nekker, de achtergrond van Opsinjoor, en andere duistere saga aan bod komt. Voor de geliefden onder ons is er tijdens de maand februari de ‘Erotische Verhalenwandeling’, in het teken van Valentijn. Op deze wandeling moet je niet bang zijn van gruwelverhalen, maar lief zoete middeleeuwse, renaissance, soms pikante liefdesverhalen.

Winterverhalen op Mechelen Houdt Je Warm

Als extraatje kan ik de ‘Mechelse Winterverhalen wandeling’ die opgenomen is in het programma ‘Mechelen Houdt Je Warm’ georganiseerd door de stad Mechelen ten zeerste aanbevelen. “Iedere zaterdag van december gaan wij met de mensen op de ‘schoenste plekskes’ van Mechelen, onder de kerstverlichting de mooiste kerstverhalen van weleer vertellen. Zeg maar de vieringen van Sint-Jan in de winter, Sinte-Lucia maar ook een oud Sinterklaas verhaal..Gustave vertelt ook over de ‘Stoefers club’ en andere midwinterverhalen” besluit Erwin Horckmans.

Erwin Horckmans van Tombstone Events en Mysterieus Mechelen

Mijn besluit over het duo Erwin en Gustave. Het zijn twee personen die hun passie van het soms harde verleden in Vlaanderen en Mechelen, via Mysterieus Mechelen, met ons willen delen. Het is een mooie aanvulling op de toeristische reguliere gidstochten doorheen Mechelen. Ze brengen boeiende en leerrijke verhalen in de groep, en vooral, ze zijn goed op elkaar afgestemd. Mysterieus Mechelen, een ware aanrader zowel voor Mechelaar als toerist. Hebt u een reactie op dit artikel, pen het dan onderaan neer.

Meer info op de website van Tombstone Events en facebook

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

67 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.