Circus Ronaldo wint Cultuurprijs in Barcelona

Circus Ronaldo haalt cultuurprijs in Spanje

0 Shares

Circus Ronaldo wint cultuurprijs in Barcelona

Het Mechelse Circus Ronaldo heeft in de Spaanse stad Barcelona, de cultuurprijs voor beste Circusvoorstelling 2017 in de wacht gesleept. Het is met zijn voorstelling ‘Fidelis Fortibus’ dat het circus uit Muizen zich weten te plaatsen heeft.

Circus Ronaldo uit Mechelen

Vandaag donderdag 15 februari om 18.00 uur, zullen de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, en de cultuur commissaris van de gemeenteraad, Joan Subirats, de prijsuitreiking van de Ciutat de Barcelona 2017 Awards (?) leiden.

De jury heeft unaniem beslist om de prijs in de categorie beste Circusvoorstelling toe te kennen aan “Fidelis Fortibus” vanwege zijn originaliteit. De jury geeft aan dat modern en traditioneel circus meesterlijk gecombineerd worden.

Fidelis Fortibus valt in de prijzen

Fidelis Fortibus is een eigenzinnige solo gemaakt en gespeeld door Danny Ronaldo. Het thema is de oude trouw en de bijna absurde verbondenheid die de oude circusfamilies zo’n mystieke melancholie geven. Danny staat alleen in de piste en wordt omringd door een cirkel van begraven circusartiesten. Door zijn krachtige illusies komen de overleden zielen tot leven.

Circus Ronaldo wint Cultuurprijs in Barcelona

Fidelis Fortibus is een grappige en poëtische voorstelling met een warme menselijke humor en een licht lugubere melancholie. Een voorstelling die gaat over mijn diepste gevoelens voor het circus en de circustradities. Maar ik ben er van overtuigd dat het ook herkenbare metaforische beelden zullen zijn voor zoveel menselijke situaties van vandaag. Want we moeten nooit ver kijken om oude patronen te herkennen die in stand gehouden worden vanuit een onbewuste trouw aan het verleden.” vertelt Danny Ronaldo

Ronaldo houdt oude circus traditie in leve

Circus Ronaldo mogen we met trots al heel wat jaren onze Mechelse ambassadeur noemen. Zeven generaties lang al combineert het de oude traditie van het circus, de commedia dell’arte, een frisse spontaniteit en een vrolijke chaos. Met hun voorstellingen heeft het gezelschap al in prestigieuze theaterhuizen en op grote Circus- en Kunsten festivals gespeeld. De rondreizen liepen van Reykjavik tot Lissabon, maar ook Australië en Nieuw Zeeland. De voorstelling Fidelis Fortibus zorgde er al voor dat in 2016 voor de eerste keer een circusvoorstelling genomineerd werd voor het theaterfestival aan de Singel in Antwerpen.

Voor hen stopt het hier niet, ze hebben nog heel wat ambitie naar de toekomst toe. Zo volgt er een nieuwe reeks voorstellingen waarmee ze een tour zullen maken langs de Mechelse deelgemeenten. Wil je meer lezen over de geschiedenis van dit circus, lees dan hier het artikel van Jan Smets.

Meer info op de website van Circus Ronaldo / Benny De Grove

Tekst Verschueren Eddy / Foto’s Circus Ronaldo

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.