Nieuwe Bourgondische groepswandeling Mechelen

Bourgondische wandeling door Mechelen

0 Shares

Nieuwe Bourgondische groepswandeling

Visit Mechelen ontwikkelde naar aanloop van de heropening van Hof van Busleyden, een nieuwe stadswandeling de Bourgondische groepswandeling. Gidsen van de Mechelse Gidsenbond nemen de bezoekers mee op sleeptouw door historische Mechelse binnenstad. Het is een ontdekkingstocht langs alle plekken die kleur geven aan het Bourgondische heden en verleden van Mechelen. Met levendige verhalen en leuke anekdotes brengt de gids figuren als Keizer Karel of Margareta van Oostenrijk helemaal tot leven.

Gidsenwandling door Mechelen

Onze historische kunststad kan de Bourgondische geschiedenis met recht claimen. Vanaf 17 juni biedt Mechelen een bijzondere totaalervaring aan. Naast de unieke belevenis in ons Museum Hof van Busleyden zijn er tal van andere plekken in de stad waar ons rijke Bourgondische verleden tastbaar is. De Bourgondische wandeling troont bezoekers mee op verkenning langs prachtige stadspaleizen, het mooie Schepenhuis en nog veel meer hoogtepunten”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. Met deze nieuwe wandeling zegt de scherpen we ons Bourgondisch profiel verder aan.

Het hedendaagse stadsbeeld van Mechelen draagt, in tegenstelling tot andere Bourgondische knooppunten, nog steeds duidelijk de stempel van het huis van Bourgondië. Het indrukwekkend bouwkundig Bourgondisch erfgoed ligt bovendien op wandelafstand van elkaar in het historisch stadscentrum. “Mechelen was niet alleen toen het centrum”, zegt Björn Siffer (Groen). “Door onze centrale ligging en mobiele ontsluiting is onze stad ook vandaag een prima uitvalsbasis voor de ontdekking van het thema Bourgondië in Vlaanderen (Brugge, Gent, Brussel) en Europa (Dijon, Beaune, Broux).“

Van de Heren naar de Hertogen door Bourgondië
“De Heerlijkheid Mechelen bestond uit de stad Mechelen met haar gehuchten en de omliggende dorpen…” Zo begint de nieuwe Bourgondische groepswandeling.

Via de boeiende verhalen nemen de gidsen de bezoekers op sleeptouw doorheen de rijke geschiedenis waarin Mechelen zich hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden mocht noemen. Jan zonder Vrees, Filips de Goede en Karel de Stoute: het zijn allemaal klinkende namen een beeldrijke figuren die tijdens de wandeling tot leven komen.

Het Schepenhuis, de Grote Markt en 13 highlights

De route is zorgvuldig uitgestippeld en bevat alle belangrijke monumenten en thema’s. Het zullen de verhalen en personages van de Bourgondiërs zijn die de wandeling tot leven zullen brengen. In de zomer start de wandeling nog bij de dienst Toerisme in de Hallestraat, die na de zomer haar intrek neemt in het gerenoveerde Schepenhuis. Na de verhuis van de Toerisme- en UiTbalie zal de Bourgondische groepswandeling  aan het Schepenhuis vertrekken. Een unieke plek waar geschiedenis is geschreven met onder andere De Grote Raad, het hoogste rechtscollege van de Nederlanden dat zetelde in dit historisch gebouw.

Nieuwe Bourgondische groepswandeling Mechelen

Het Schepenhuis vormt meteen ook één van de belangrijkste hoogtepunten van de wandeling, meer bepaald het bezoek aan de zaal van de Grote Raad met haar authentieke muurschildering op de eerste verdieping. Individueel kan je dit niet bezoeken, maar groepen met een stadsgids krijgen wel toegang. Ook de Sint-Romboutskathedraal, met name de kapel met de wapenschilden van de ridders van het Gulden Vlies zitten mee in het Bourgondisch parcours.

Wanneer deelnemen aan de Bourgondische wandeling ?

De nieuwe Bourgondische groepswandeling start voor de eerste keer op zondag 17 juni 2018 om 14.00 uur. Het is een instapwandeling voor individuele bezoekers. U kan deelnemen op weekends en feestdagen, en tijdens de zomervakantie dagelijks vanaf 14 uur en dit tot 4 november 2018. De deelname bedraagt 6.50 €. Kinderen en jongeren tussen 4 en 26 jaar betalen 2.50 €.

Groepen kunnen dagelijks deelnemen aan de Bourgondische groepswandeling met een duurtijd van 2 uur. Groepen van maximum 25 deelnemers nemen inclusief stadsgids deel voor 75 €.

Reserveren kan vanaf 1 mei 2018 bij Visit Mechelen, Hallestraat 2-4-6, B-2800 Mechelen. Telefonisch +32 70 22 00 08 en via e-mail visit@mechelen.be

Meer info op de website van Visit Mechelen / Ben jij al abonnee van mijn YouTube kanaal ?

Tekst en foto’s Visit Mechelen / Contact Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.