Barbie presenteert Modemuze in Mechelen

117 Shares

60 jaar Barbie mode in Speelgoedmuseum Mechelen

Het Mechels Speelgoedmuseum opende woensdagavond bij een nocturne de expo ‘Barbie, 60 jaar Modemuze’. Meer dan 500 Barbie’s, waaronder unieke exemplaren, tonen zich maar al te graag aan het publiek. De eerste pop werd gepresenteerd in een zwart-wit gestreept badpak. 

Barbie 60 jaar Modemuze tentoonstelling in Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Barbie neemt je mee langs 60 jaar modegeschiedenis. Het is opvallend hoe een doodgewone pop, waar niemand in geloofde, sinds haar geboorte in 1959 zo’n succes zou hebben. Wereldwijd zijn er miljoenen Barbie poppen over de toonbanken gegaan, en ook vandaag blijft ze populair en heeft ze zich ontpopt tot een ware cultuur. Het is Barbara, dochter van oprichters Ruth en Elliot Handler, waarop de naam Barbie ontstaan is.

We zijn heel blij dat we de 60ste verjaardag van Barbie hebben mogen vieren” zegt conservator Vanessa De GeestHet is een heel bijzonder stukje speelgoed waar we het tienermodel met heel veel verschillende outfits willen belichten in 60 jaar modegeschiedenis. Ik heb zelf ook leuke herinneringen aan de ‘Loving You Barbie’ mijn favoriete pop, gekregen van mijn nicht en die staat hier op de tentoonstelling.

Conservator Vanessa De Geest bij de Barbie poppen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een icoon met tijdsgeest en miljoenen volgers

Barbie is een icoon waarop geen leeftijd staat, en menig meisjes en wellicht ook jongenshart sneller heeft doen kloppen” zegt Björn Siffer als schepen van Cultuur “Barbie vierde haar 60ste verjaardag zowaar rimpeloos en is in al die jaren de modemuze in de kinderkamer. Ze slaagt er telkens in om de tijdsgeest te weerspiegelen. Het is ook goed dat het Speelgoedmuseum ons ruimte biedt om ons een beeld te vormen over de impact van dit speelgoed. Een genuanceerd beeld gekaderd in een historisch bewustzijn. De firma Mattel geeft ook aandacht aan diversiteit van huidskleuren en lichaamsvormen. Barbie duikt tenslotte ook op in de digitale wereld waar ze films kan maken en opduikt op Instagram en YouTube met miljoenen volgers.

Björn Siffer Schepen van Cultuur stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Bij de nocturne mocht ik met eigen ogen vaststellen hoeveel mensen zich om een of andere reden tot Barbie aangetrokken voelen. Wanneer ik na tal van toespraken langs de unieke tentoonstelling flaneer, sta ik verbaasd rond te kijken hoe Barbie de modetrends volgt, of beter nog, hoe de echte keiharde fans de mode van Barbie volgen. Avondkledij, jeansbroeken of design jurken, … het is één grote catwalk waar je van de ene glazen kijkkast naar de andere verbazend rondkijkt hoe alle collectiestukken tot in detail zijn afgewerkt.

Barbie privé collecties uit België en Nederland

Deze tentoonstelling is een pareltje waar het Speelgoedmuseum een nauwe samenwerking met het Californische bedrijf Mattel heeft kunnen bereiken. Omdat Barbie in maart van dit jaar 60 kaarsjes heeft uitgeblazen, hebben tal van privé verzamelaars hun poppen ter beschikking gesteld voor het museum. Ook Fashion Designers Mini Couture en het Modemuseum Hasselt hebben hun schouders onder dit initiatief gezet. Het gaat zelfs zover dat bekende maar ook minder bekende fashion designers zich laten inspireren door de Barbie trends. Karl Lagerfeld, Jeremy Scott van Moschino zijn maar enkelen die ik hier vernoem. 

Marij Vande Riviere toont privé collectie
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Marij Vande Riviere (65) uit Tielt toont fier haar privé collectie. Deze dame heeft een eigen bouwbedrijf en een grote passie voor fashion design. Voor haar kleinkinderen maakt ze Barbiekleding en is dan ook een creatieveling in hart en nieren.

Levensechte Barbie poppen

In de expo gangen ontmoette ik moeder Hilde Poppe (62) en dochter Freya (31) uit Sint-Niklaas. De twee dames waren volledig uitgedost in Barbie outfit, tijd dus voor een babbel “Mijn mama speelde als kind al met Barbie’s en maakte er zelfs eigen kleedjes voor” zegt Freya “Als dochter heb ik de obsessie voor Barbie geerfd van mijn moeder en hebben we er samen mee gespeeld. Het is zelfs zo gegroeid dat ik nu zelf mode-ontwerpster ben en mijn eigen kledinglijn heb met heel veel roze, toch wel een gelijkenis met Barbie.” Mama Hilde voegt er aan toe “Barbie is een icoon. Het heeft heel vrouwen aangezet tot te durven ambitieus te zijn. Als iemand tegen ons Barbie zegt dan is dat een mooi compliment”. 

Moeder Hilde Poppe en dochter Freya als levensechte Barbie poppen in Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Plots kwam het bij me op of de uitdrukking ‘smal poppeke’ misschien ergens zijn oorsprong heeft bij Barbie ? “Ja het is wel zo dat de media dikwijls een verkeerd beeld geeft over de waarden, normen en schoonheidsidealen van de vrouw. Dat geeft een vertekend beeld, alles is niet perfect, en het is dan ook goed dat Barbie veranderingen ondergaat. Het zet vrouwen aan om het goed te willen doen, ze inspireert om er goed en gezond uit te zien.” verduidelijkt Freya. 

Moeder en dochter als Barbie fashionistas
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vroeger hadden wij een gehele kamer ingericht. Nu staat het allemaal op zolder.” besluit mama Hilde. Op de valreep vertellen ze me nog dat ze zo’n 50 tal poppen hebben inclusief huizen, boten, kastelen, auto’s, … http://tutuchic.be/ 

Ook Julie Van Craen is in de ban van Barbie en toont als Speelgoedmuseum medewerker maar al te graag haar Barbie outfit, die het eerste badpak van Barbie moet voorstellen. Hmmm, de zwart-wit strepen toch.

Communicatie verantwoordelijke Julie Van Craen in Barbie outfit
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een dagje uit in Mechelen met Barbie

Door de jaren heen heeft Barbie heel wat veranderingen ondergaan. Zo verkreeg ze in 1965 plooibare benen, later ingeplante wimpers en een ‘twist ‘n fun’ middel of zelfs een spraakfunctie in 1968. Kortom je hebt al een serieuze poppenkleerkast nodig om alle kleding en poppen netjes in op te bergen. 

Ontelbare bladzijden kan ik schrijven over Barbie World, maar dat zou al snel vervelen. Daarom kan ik aanbevelen om langs te gaan op de expo. Het is een leuke gezinsuitstap voor families of zelfs senioren die herinneringen willen ophalen. Het is een interactieve belevingstentoonstelling van wereldklasse met heel wat nevenactiviteiten en workshops. Zo kan je fluo accessoires aanpassen, een verkleedkoffer met hippie kledij uit de jaren ‘70,  

Workshops op tentoonstelling Barbie 60 jaar Modemuze in Speelgoedmuseum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Meer is te ontdekken op de website en social media kanalen van het Speelgoedmuseum Mechelen. De tentoonstelling loopt van 27 juni tot 30 november 2019. Het Speelgoedmuseum is geopend van 10.00 tot 17.00 uur (gesloten op maandag)

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

117 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.