Abattoir Fermé brengt Vlaamse langspeelfilm

1 Shares

Mechelaars figureren in Abattoir Fermé film

Abattoir Fermé werkt onder artistieke leiding van Mechels Stadsartiest Stef Lernous aan een Vlaamse fictiefilm. De voorbereidingen met onder andere het opbouwen van de filmset in het Cultuurcentrum zijn al sinds januari gestart. 100 Mechelaars krijgen een figurantenrol in deze Vlaamse langspeelfilm. De filmopnames lopen heel de maand maart en nadien wordt het decor gebruikt voor een tentoonstelling over 20 jaar Abattoir Fermé.

Decor Vlaamse fictiefilm Abattoir Fermé in Cultuurcentrum
Foto stad Mechelen

Niet alleen professionele acteurs van theatergezelschap Abattoir Fermé, zullen in de film te zien zijn, maar ook Mechelaars zonder acteerervaring. Stef Lernous is voor de leukste en meest theatrale scène in de film nog op zoek naar zo’n 100 figuranten, die al dansend en drinkend zullen feestvieren op de filmset: “We hebben binnen ons eigen netwerk al een aantal mensen aangesproken en ons productieteam gaat ook willekeurig mensen aanspreken op straat, maar we hopen dat we via deze weg nog tientallen mensen kunnen warm maken om mee te doen. Moet je kunnen acteren? Nee. Moet er een hoek af zijn? Ja. En zelfs als dat niet het geval is, dan zorgen wij daar wel voor.

Filmset in Cultuurcentrum Mechelen

In deze nieuwste productie van Abattoir Fermé, gaat het dit keer niet om een theatervoorstelling, maar wel om een Vlaamse langspeelfilm. Daarvoor werden de bovenste expozalen van het Cultuurcentrum van Mechelen gedurende de maanden januari en februari omgetoverd tot een filmset. Een groezelig decor, een vuil hotel, verlaten en spookachtig, met losgekomen behangpapier, krakende deuren en spinnenwebben in alle hoeken. Helemaal het beeld van Abattoir.

Veel meer wil de artistiek leider van het gezelschap nog niet kwijt over de film: “Voor het verrassingseffect”, pronkt Stef Lernous. “Ergens weten de mensen al wel wat ze van Abattoir Fermé mogen verwachten en toch zal deze productie iets totaal anders zijn. Niet ‘the usual’, maar uiteraard met de nodige kwinkslag. Deze opvolging van scènes moet werkelijk alle verbeelding overtreffen.” Stef Lernous heeft zelf het scenario geschreven en zal de film ook regisseren.

Stadsartiest Lernous blijft Mechelen trouw

Dat Abattoir Fermé voor het Cultuurcentrum als filmlocatie kiest en specifiek op zoek is naar Mechelse figuranten, heeft natuurlijk alles te maken met de geboortestad van Abattoir Fermé en het stadsartiestschap van artistiek leider Stef Lernous. In september 2017 volgde hij Danny Ronaldo op als stadsartiest van Mechelen en dat blijft hij tot en met augustus dit jaar. Abattoir Fermé mag dan internationaal grote successen boeken, altijd keert het gezelschap terug naar haar roots in Mechelen.

Schepen van Cultuur en stadsartiest Stef Lernous in decor Vlaamse langspeelfilm
Foto stad Mechelen

Mechelen onderging de voorbije jaren een metamorfose op het vlak van stadsvernieuwing: gevels en straten werden opgepoetst en stadskankers maakten plaats voor nieuwe, aangename buurten. Stef Lernous en zijn gezelschap zijn in diezelfde periode enorm gegroeid en kregen ondertussen zowel lokaal, in Vlaanderen, als wereldwijd erkenning voor hun artistieke bijdrage. Die bijdrage is uniek. Stef kijkt verder dan de façade. Hij valoriseert de groezeligheid, de volksheid, de aardsheid. In die zin is de keuze voor Stef een keuze om eens achter de klinische representatie van onze stad te kijken. Want we zijn meer dan een ondertussen mooie façade, onze charme is ook onze volkse en aardse kant. Die onderbelichte menselijke kant vertaalt Stef naar een hoog artistiek niveau.” vertelt Björn Siffer als schepen van Cultuur.

Archieffoto stadsartiest Stef Lernous
Foto Verschueren Eddy

Als stadsartiest heeft Stef het voorbije anderhalf jaar niet stilgezeten. Zo gaf hij onder meer workshops aan het Conservatorium, armoedeverenigingen, het Centrum voor Volwassenonderwijs, onthaalwerkingen voor nieuwkomers, jongeren van H30… “We nodigden vluchtelingen uit voor try-outs of lieten hen een namiddag in de kostuums duiken met een toonmoment nadien”, vertelt Stef Lernous. “Dat sluit ook volledig aan bij onze beleidslijn. Abattoir slaagt erin om de heiligheid van kunst weg te halen en te tonen dat het iets heel toegankelijk is.”, vult Björn Siffer aan.

Daarnaast staat de agenda van Abattoir Fermé vol met eigen creaties en presentaties, zoals de hernemingen van Colossus en Miserie, de nieuwe creatie Bangerik, Gonzo, opera’s…

Expo Show 20 jaar Abattoir Fermé

Na de filmopnames wordt het decor in het Cultuurcentrum omgebouwd tot een expo in het teken van 20 jaar Abattoir Fermé. Het wordt een belevingstentoonstelling voor jong en oud met live-performances door acteurs. Meer info over ‘20 jaar Abattoir, De Expo Show, volgt in de lente.

In september geeft Stef Lernous zijn rol van stadsartiest door aan zijn opvolger. Kort daarna, in de loop van het najaar, mogen we de release van de eerste Vlaamse langspeelfilm van Abattoir Fermé verwachten. Uiteraard krijgen de Mechelaars hem dan ook in primeur te zien en met de nodige bombarie zoals we dat van Abattoir Fermé mogen verwachten.

Wordt jij figurant ?

Wie als figurant in de Vlaamse Abattoir Fermé langspeelfilm wil optreden als figurant mag zich voor de opnames van 21 maart 2019 aanmelden via e-mail anke@abattoirferme.be met vermelding van:

  • Volledige naam
  • Leeftijd
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • 2 recente foto’s (close-up en ruimere foto)

Tekst Verschueren Eddy / Foto stad Mechelen

1 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.