Hollandse maatjes op 15de Maatjesfeest in stad Mechelen georganiseerd door Luc Vis en Café Sava

3000 bezoekers op 15de Maatjesfeest te Mechelen

168 Shares

5000 verse hollandse maatjes en veel muziek

Voor de 15de keer ging woensdag 12 juni het Maatjesfeest op de Mechelse Grote Markt van wal. Tijdens de voorbereidingen regende het deze morgen aanhoudend. De vraag die ik me stelde ‘gaan de maatjes het droog houden, of gaan ze moeten zwemmen ?’. Gelukkig voor de organisatoren klaarde de hemel in de late namiddag enigszins blauw, en kon het culinair en muzikaal festijn van start gaan.

Karel Meyer (Café Sava) en Luc Mariën (Luc Vis) organisatoren 15de Maatjesfeest
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ik had echt schrik van het weer. We zijn vandaag duizend keer gestorven” zegt Luc Vis. “Het heeft geregend tot nu vier uur. Ik ben zo gelukkig dat de zon erdoor komt. Ik had wel de eieren maar niet de Clarissen. Het komt dan toch nog goed“. Luc blijft intussen verder roeren in de immens grote paella pannen. “Ik was er heel gerust in, ik ben geboren voor het geluk” voegt mede-organisator Karel Meyer van Café Sava eraan toe

Helemaal alleen zouden Luc en Karel het niet kunnen. Dankzij een twintigtal vrijwilligers draait alles op wieltjes. En die zijn echt wel welkom als men me vertelt dat er meer dan tien pannen paella moeten gekookt worden. De zo gegeerde maatjesharing en oesters moeten in snel tempo over de toonbank gaan. En dan mag ik ook niet vergeten te vermelden de heerlijk geurende bakharing, die toch ook wel gretig zijn weg vond naar de vele Bourgondiërs op de markt.

Luc Vis en vrijwilligers hebben de handen vol met maatjes, oesters, paella, …
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Mechelaars blijven Maatjesfeest trouw

Het Maatjesfeest, georganiseerd de tweede woensdag van de maand juni, is inmiddels niet meer weg te denken uit de stad. Toch zagen de organisatoren het vorig jaar niet rooskleurig in. Zij vreesden dat door een teveel aan administratieve rompslomp het niet meer zou kunnen doorgaan. Gelukkig zijn Luc Mariën en Karel Meyer doordravers en kunnen we voor de 15de keer genieten van dit smakelijke festijn in hartje binnenstad.

Het event is immens populair geworden. Met 3000 bezoekers, is het voor een privé initiatief een prachtprestatie van een vishandelaar en cafébaas. Vorig jaar was met 5000 bezoekers de opkomst groter, maar dan was het ook stralend zomerweer.

5000 maatjesharingen

Zo nu en dan was een malse regenbui de stoorzender, maar dat kon de pret echter niet bederven. De grote tent zat gezellig vol en bood soelaas voor wie wou schuilen voor de regendruppels. Iedereen komt hier om gezellig samen te zijn, en te smullen van lekkernijen uit de zee. 5000 stuks maatjesharing, oesters, paella, bakharing en calamares, … doorgespoeld met koele bieren van onze Mechelse stadsbrouwerij Het Anker.

Hollandse maatjes op 15de Maatjesfeest in stad Mechelen georganiseerd door Luc Vis en Café Sava
Hollandse Nieuwe of Maatjesharing op Maatjesfeest in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ooit waren de maatjes te laat, en daarom hebben we de andere visgerechten erbij gedaan, en die hebben we behouden. Zeker de bakharing met ajuin is iets echt Mechels en heeft duidelijk succes” zegt de opgeluchte visboer.

Maatjes, of hollandse nieuwe, heel wat mensen snoepen er graag van. Maar wat is een ‘maatje’ ? Wie kan het beter uitleggen dan Luc Vis “Een maatje is een twee of driejarige haring. Het woord komt van maagdje, dus een vis dat nooit gepaard heeft. Van een volwassen haring kun je geen maatje maken, omdat die deze periode moet gevangen zijn. Wij zeggen als de bloei in het water is. De haring eet plankton en garnaalachtigen, en het is daarvan dat hij vet wordt.

Maatjesfeest op Grote Markt stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Op het mooiste plein van Vlaanderen had vzw Sjarabang verdiend een plaats tussen alle eetkramen. Het atelier uit het Groot-Begijnhof voor mensen met of zonder beperking, verkocht zelfgemaakte kunstwerken en organiseerde een tombola om dit prachtig sociale initiatief een steuntje in de rug te geven.

Mechelse artiesten op de bühne

De sfeer zat er goed in. De live optredens van Mechelse artiesten maakten er een fijn Maatjesfeest van. Sjarel Van Den Bergh en vrienden mochten als eerste het podium op. Sjarel genoot duidelijk van zijn optreden. Twee jaar terug ontmoette ik de gasten van Mary’s Little Lamb op Maanrock. Ook nu weer wisten zij het publiek te bekoren met een mix aan country, blues, rock, …

Sjarel Van Den Bergh en vrienden op 15de Maatjesfeest
Foto Verschueren Eddy (mechelen op zijn Best)
Live muziekband Mary’s Little Lamb op Maatjesfeest
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De Big Band van het Mechels Conservatorium (?) nam met een twintigtal musici de volgende zestig minuten het volledige podium in. Ook hier waren heel wat toeschouwers fan van de aangeboden muziekgenres. Ook veel lof voor zanger en saxofonist en Mechelaar Keith Canvas, een zangtalent dat we ergens kunnen vergelijken met een Michael Bublé.

Kristen Cornwell is van origine Australische en heeft tien jaar geleden haar thuisstad Sydney geruild voor Mechelen. Haar muzikale passie is jazz, maar ook als zangdocente staat ze hoog aangeschreven.

Big Band Conservatorium Mechelen op Maajesfeest in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Keith Canvas en Kristen Cornwell samen met Big Band Conservatorium Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het feestje afsluiten dat was voorbehouden voor de intussen tot ver buiten onze stadsgrenzen gekende Pardon Service (?). Deze negenkoppige Mechelse band heeft duidelijk een horde fans achter zich staan, dat merkte ik vandaag op het Maatjesfeest maar ook op de voorbije Maanrock. Ondanks de regen werd er met volle teugen genoten en gedanst op een mix van reggae, een vleugje chanson en andere dansbare muziek genres.

Mechelse live band Pardon Service op 15de Maatjesfeest
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het 15de Maatjesfeest heeft met succes de regenvlagen doorstaan. Nu is het aftellen naar wat Maneblussers Luc en Karel voor volgend jaar in petto hebben. Uw reactie is onderaan dit artikel welkom. Heb je geen facebook bekijk dan hier het fotoalbum met sfeerbeelden

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

168 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.