Kerstconcert Foundation Mechelen 2018

0 Shares

Kerst in de Kathedraal was topper !

Kerst in de Kathedraal georganiseerd door vzw Foundation Mechelen was een pakkerd van formaat !. Ruim 600 bezoekers genoten ten volle van sfeervolle kerstliederen en bekende kerstklassiekers in de Sint-Romboutskathedraal.

Piet Den Boer (Foundation Mechemen) overhandigd cheque aan Woonzorgcentrum Den Olm Bonheiden

Na ‘één minuut’ stilte heette Piet Den Boer als voorzitter van Foundation Mechelen het talrijk opgekomen publiek welkom. “Ik vind het geweldig dat u massaal aanwezig bent.” en vervolgt “Ik vind het geweldig dat Jan Hautekiet en Patrick Riguelle veel werk verricht hebben om een geweldig programma samen te stellen.”. Daarop vraagt de voorzitter om snel deze eerste twee zinnen te vergeten

Nu de realiteit van 2018. Deze wereld gaat naar mijn gevoel steeds meer naar individuen, dan naar mensen. Als we kijken wat er politiek allemaal gebeurt, op nationaal en internationaal vlak, kunnen we niet anders dan een beetje ongerust worden. Dankzij mijn achtergrond als sportman, zie ik toch dat we geweldige resultaten kunnen halen. Kijk naar de geweldige sport prestaties die deze mensen kunnen bereiken” aldus Piet Den Boer.

De voorzitter is verheugd dit concert te mogen organiseren in de stad Mechelen. “Wij en u, hebben er allen voor gezorgd, dat wij mensen kunnen helpen die de steun kunnen gebruiken. Wij en u, is soms belangrijker dan ik” met deze woorden besluit Piet Den Boer onder luid applaus zijn openingsrede.

Topartiesten zingen kerst klassiekers

Foundation Mechelen heeft dit jaar het onderste uit de kan gehaald om er een fantastisch kerstconcert van te maken. Met stuk voor stuk rasartiesten als Klaas Delrue, Dunja, Neeka en Jean Blaute, was het tot de laatste minuut genieten van al dat moois. Special acts als Mechelaar Niels Geerts en Het Regenboogkoor Den Olm, maakten het kerstplaatje compleet. Drie maanden voorbereiding hebben Jan Hautekiet en Patrick Riguelle gehad om wat we vrijdag gezien en gehoord hebben in elkaar te steken. Hebben ze dat goed gedaan ? Jawel, ze hebben het fantastisch gedaan !

Naar traditie bracht Mark Uytterhoeven een nieuw ’eigenzinnig kerstverhaal’ waarmee een ludieke toets aan het concert gegeven werd. Een avond als Kerst in de Kathedraal vereist een nette presentatie, en dat deed Vanessa Vanhove, uitgedost in een prachtige jurk, als de beste. Radio 2 luisteraars kennen Vanessa als presentatrice met de warme stem.

Contactkoor Den Olm verbaasd het publiek

Vanessa vroeg na de openingstoespraak, Dirk Van Herpe ( directeur van Woonzorgcentrum Den Olm ) uit Bonheiden op het podium, het goede doel waar dit kerstconcert 2018 om draait. “In Vlaanderen leiden naar schatting 132.000 mensen aan dementie” zegt de directeur. “Wanneer wij in 2010 het idee hadden om een contactkoor op te richten voor mensen met dementie, werd het al vlug waarheid. Intussen weten wij wanneer de woorden verdwijnen of wegkwijnen in de mist van het geheugen, dan is er vaak muziek die de samenhorigheid bevorderd. Muziek die liefde laat overstralen, van echtgenoot naar echtgenote, vader naar dochter, …” vertelt Dirk Van Herpe.

Regenboogkoor Den Olm Bonheiden

Na een pakkende toespraak mochten de mensen van het koor hun stemmen in onze mooie kathedraal laten galmen. Mooi detail, het koor is in 2019 uitgenodigd op het Vaticaan, waarvan ze hopen een audiëntie met de Paus te kunnen krijgen. Voor de bewoners van het zorgcentrum een gigantisch zware onderneming, net als deze mensen op het podium krijgen. Maar zegt dirigent Filip “We gaan hier samen zingen, en je gaat zien, de gezichten gaan allemaal stralen van geluk”, waarna het koor start met een makkelijke meezinger ‘lalala’.

Kerstconcert bezorgt kippenvelmomenten

Deze editie van Kerst in de Kathedraal was uniek en speciaal. Er was dan ook veel aandacht van media. RTV en Eén hadden hun cameraploegen ter plaatse gestuurd om een reportage te maken. En niet zomaar een reportage want beide zenders gaan ruimschoots aandacht besteden aan dit initiatief.

Ik kan nog meerdere bladzijden neerpennen over het evenement. Maar ik denk dat reacties van bezoekers veel beter vertellen hoe mooi het concert was.

Het was één van de mooiste kerstconcerten die ik ooit zag. Het optreden van het contactkoor De Regenboog zorgde bij velen voor een kippenvelmoment en onze Mechelse allemansvriend Niels is een echte ster op zijn gitaar. Samen met rasartiesten als Patrick Riguelle en Klaas Delrue maakte de Foundation er voor ons een onvergetelijke avond van. Volgend jaar kopen we zeker opnieuw kaartjes.” zegt Sven Van Haezendonck.

Ik vond het kerstconcert schitterend. Heel veelzijdig. Koor Den Holm, Klaas Delrue en Jean Blaute en Neeka waren voor mij de toppers. Presentatie Vanessa Van Hove was beste ooit en Mark Uytterhoeven bracht een mooie en humoristisch kerstverhaal. Voor herhaling vatbaar” vertelt Koen Anciaux.

Kerstconcert in de Kathedraal was schitterend op alle gebied. Organisatie, presentatie Vanessa, Regenboogkoor Den Olm..ontroerende start. Foundation Mechelen.. van harte dankjewel voor deze prachtige 21ste december 2018…Iedere zangeres, zanger, muzikant, catering, mensen van geluid en belichting…het eigenzinnige kerstverhaal vanop de preekstoel …Mark Uytterhoeven. Hartelijk dank aan de organisatie van de Foundation..Piet.. Ludo..en zovele andere mensen die zich hebben ingezet gedurende vele maanden…in ’t mechels..’het was oprecht schoen en onvergeitelijk’. Sjarabang..nen dikke chapeau!!” weet Myriam De Bellemadam me te zeggen.

Woonzorgcentrum Den Olm en Sjarabang

Na het concert was er nog een Kerst-Lounge moment in de Minderbroederskerk. Enkele honderden mensen hadden zich ingeschreven om deel te nemen. Piet Den Boer overhandigde een cheque van 10.000 € van een gezamenlijke actie Uitvaartcentrum Thibault Delia, en 3000 € van Foundation aan Woonzorgcentrum Den Olm.. Piet Den Boer schonk ook 10 boeken “Helden met darmkanker” weg, en Restaurant Centpourcent een voucher voor een 4 gangen menu. Trouwens de mensen van Sjarabang hebben tijdens dit gezellige moment alle bezoekers voortreffelijk bediend met hapjes en drankjes.

Video compilatie Kerstconcert Foundation Mechelen 2018
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Receptie Kerstconcert Foundation Mechelen in Cultuurcentrum
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Iedereen keerde rond middernacht tevreden huiswaarts. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar, want ook dan zal Foundation Mechelen ongetwijfeld weer een kanjer van een concert op de affiche drukken. Bedankt en Proficiat voor deze fantastische avond !

Alle foto’s op facebook.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.