Koninklijke Beiaardschool Mechelen wordt academie

Beiaardschool aan de Bruul wordt academie

0 Shares

Beiaardschool Jef Denyn nu ook volwaardige academie

Onze Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn Mechelen wordt een volwaardige academie, en dat is zeer heuglijk nieuws. Het is Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits die dit onlangs bekend gemaakt heeft.

Leerlingen Koninklijke Beiaardacademie Mechelen

Deze beslissing om de beiaardschool tot een academie om te vormen is het gevolg van het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs. Met deze erkenning krijgt de Mechelse Beiaardschool, die wereldwijd geprezen wordt, ook de plaats die ze verdient binnen het Vlaams onderwijs. De rijke geschiedenis en traditie van de beiaardschool kan nu ten volle voortgezet worden.

Beiaardschool als Culturele Ambassadeur

De Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn van Mechelen werd in 1922 opgericht onder impuls van de gelijknamige stadsbeiaardier. Sinds 1959 is de Beiaardschool erkend door de Vlaamse overheid. De Beiaardschool is als meest prestigieuze beiaard opleiding in de wereld uniek in het onderwijslandschap en kreeg al vier maal de titel van Culturele Ambassadeur van de Vlaamse overheid.

Beiaardschool wordt geactualiseerd
Vroeger was de Beiaardschool erkend en werden de lonen van de leraars betaald door de Vlaamse overheid, maar was het aantal lestijden en de omkadering beperkt. Nu het deeltijds kunstonderwijs een eigen niveaudecreet krijgt, is ook de specifieke regelgeving in verband met de Koninklijke Beiaardschool aan een update toe. Een aantal vakken worden geactualiseerd en de regelgeving over de inning van het inschrijvingsgeld en de uitbetaling van werkingsmiddelen wordt net als voor de andere academies vereenvoudigd.

Daarnaast wijzigt ook de omkadering en financiering. In een gewone academie zorgt elke bijkomende leerling voor extra omkadering. Tot op heden was dat voor de Beiaardschool niet zo. Met de update van de regelgeving wordt de beperking voor het aantal lestijden en het aantal uren omkadering voor bijvoorbeeld de directeursfunctie, geschrapt. Bovendien wordt het minimaal aantal leerlingen dat de beiaard opleiding moet inschrijven om financiering te blijven ontvangen, verlaagd naar een aantal dat overeenkomt met dat van instrument opleidingen in andere academies.

Koninklijke Beiaardschool Mechelen wordt academie

Met het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs waait er een nieuwe wind doorheen het Deeltijds Kunstonderwijs. Ook voor de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen wijzigen er enkele zaken, zo wordt ze erkend als volwaardige academie. Dat is een goede zaak, want als meest prestigieuze beiaardopleiding in de wereld, is de school uniek in het Vlaams onderwijs. Dit nieuwe besluit laat de Koninklijke Beiaardschool toe om zijn rijke geschiedenis en traditie voort te zetten, met een steviger juridische basis en aangepast aan het kunstonderwijs van de 21ste eeuw.” aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Op vrijdag 26 januari 2018 werd het nieuwe beiaard paviljoen plechtig ingehuldigd in de Sinte-Mettetuin. Met dit initiatief kunnen onder andere nu ook leerlingen van de beiaardschool live concerten ten gehore brengen in de tuin van het OCMW.

Meer info over de Beiaardschool op de website

Auteur tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best. Contact opnemen ?

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.