Drinkwaterfontein in 't Hofke van wijkhuis Arsenaal te Mechelen

Jongeren lessen dorst aan drinkwaterfontein Aquario

0 Shares

Drinkwaterfontein aan ‘t Hofke officieel geopend

Sinds zaterdag kunnen jongeren op hun speelplein ’T Hofke hun dorst lessen aan een drinkwaterfontein. Mechels schepen Stefaan Deleus opende officieel de drinkwaterfontein aan het wijkhuis Arsenaal in de Hamerstraat te Mechelen.

Anass Azarkan en Stefaan Deleus aan de drinkwaterfontein

Op mooie zomerdagen verzamelen zo’n veertigtal jongeren zich op het plein om er te sporten en te spelen. Ook zaterdag was het stralend weer, gelukkig maar, zo kon iedereen met volle teugen proeven van het drinkwater.
Dit is een mooi voorbeeld van hoe jongeren hun eigen buurt kunnen verbeteren door zelf actie te ondernemen. Het toont aan dat jongeren gerust voor hun buurt een engagement willen aangaan en verantwoordelijkheid willen opnemen“ aldus Stefaan Deleus (CD&V) schepen van Preventie en Veiligheid.

Op het pleintje zelf was geen toegang tot drinkwater vandaar dat vorige zomer de jongeren op initiatief van Anass Azarkan (16) en Kamal El Nasiri dan zelf het initiatief namen om een drinkwaterbron op het pleintje te bekomen. Zij spraken de gemeenschapswachten aan, en er werd door de stad naar hen geluisterd. De drinkwaterfontein is nu een feit. Samen met schepen van Preventie, Stefaan Deleus, en J@M kunnen de jongeren nu in’T Hofke de zomer van 2018 in gaan.

Jongeren nemen engagement voor drinkwaterfontein

De drinkwaterfontein krijgen ze uiteraard niet zomaar.  In ruil zijn er enkele afspraken gemaakt met de stad Mechelen over het beheer van de fontein en de netheid van het plein. Onder leiding van J@M formuleerden de jongeren zelf enkele concrete regels over beheer van de fontein: Niet vuil maken, geen water verspillen, niet met water spelen, geen zand erin gooien en niet tegen schoppen.

Labsir jeugdwerking J@M te Mechelen

Zelf wilden de jongeren nog een stapje verder gaan. Ze merkten zelf dat jongeren uit de buurt hier van thuis uit vrij mogen komen spelen, en dat er heel wat vuil werd achtergelaten op de grond zoals drinkbusjes,… Toen is hun voorstel gekomen om een drinkwaterfontein te plaatsen.“ vertelt Labsir Abdrahman als leidinggever van tiener- en jeugdwerking J@M.

Bekijk nog meer video op mijn YouTube kanaal. Abonneer je gratis en blijf op de hoogte

De onderhoudsdiensten van de stad zullen voortaan minder werk hebben het plein te onderhouden en worden zo deels ontlast van hun taken. De fontein biedt voor de jongeren ook een meerwaarde. Naast het feit dat ze hun dorst kunnen lessen tijdens de vele activiteiten, leren ze samen zorg te dragen voor hun buurt. Alle partijen hebben dus baat bij deze fontein.

Drinkwaterfontein noemt nu Aquario

De fontein werd officieel ingehuldigd op een gezellige barbecue met randanimatie voor de kinderen. Vooraf had men de koppen al bij elkaar gestoken om de drinkwaterfontein een naam te geven.

Drinkwaterfontein in 't Hofke van wijkhuis Arsenaal te Mechelen

Tijdens het feest kon iedereen zijn voorkeur aankruisen, uit de namen Bar’rio, Bron van Bario, Bron van ’t Hofke, Bario Tropical, Aquario, Spa-Bario. Uiteindelijk kwam de naam Aquario de meeste stemmen. Voortaan kunnen de jongeren hun dorst dan ook gaan lessen bij Aquario.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Contact

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.