Lady Chef Zahia Belkhiri kookboek Iedereen kan Marokkaans koken

Zahia’s Cuisine brengt boek ‘Iedereen kan Marokkaans koken’ uit

0 Shares

Zahia Belkhiri schrijft boek ‘Iedereen kan Marokkaans koken’

‘Iedereen kan Marokkaans koken’ is het eerste boek dat Zahia Belkhiri (43) uit Mechelen op de markt brengt. De sympathieke Zahia met Marokkaanse roots, is mama van drie, en heeft intussen haar restaurant ‘Zahia’s Cuisine’ aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal, na vier jaar uitgebouwd tot een begrip in Mechelen en ver daarbuiten.

Kookboek Iedereen kan Marokkaans koken van Zahia Belkhiri

Zahia is een graag gezien persoon en ondernemer in Mechelen. Zondag 18 november stelt ze in haar restaurant het eerste boek ‘Iedereen kan Marokkaans koken’ voor. Ik kon zolang niet wachten en trok op muntthee visite voor een gezellige babbel. We namen onder ons tweetjes plaats op de zitbank, een knus hoekje waar ze het liefst vertoeft als het wat rustiger is in de zaak. Voor het interview van start ging, kreeg ik van Zahia een korte-workshop Marokkaanse munt thee maken.

Ik speelde al jaren met het idee om een kookboek uit te brengen. In mijn kookworkshops en bij vrienden kreeg ik al een tijdje de vraag om een boek op de markt te brengen. Maar ja, hoe begin je er aan ?. Nu sta ik er versteld van dat mijn eigen kookboek er is” vertelt Zahia.

Mechelse Lady Chef onderneemster met passie voor koken
Eigenlijk is het allemaal zeer snel gegaan. Als Zahia zich iets in het hoofd haalt, dan laat ze er meestal geen gras over groeien. Middels een vriendin werd ze in contact gebracht met drukkerij Albe De Coker. Dit was de start van een droom die vandaag werkelijkheid is geworden.

Het gros van het werk heeft ze zelf gedaan, recepten schrijven, foto’s maken, … Een immens werk waar ze de voorbije 5 maanden gelukkig de hulp kreeg van haar zoon Taoufik, die als student 7de jaar publiciteit de vormgeving en layout van het boek voor zijn rekening nam. “Het boek is eigenlijk het vervolg van ons verhaal en juist daarom vind ik het een zeer waardevol en uniek boek” vertelt een trotse mama.

Basisprincipes Marokkaans koken

Iedereen kan Marokkaans koken is een boek dat is geschreven voor de doorsnee Vlaming waarmee de Lady Chef iedereen wil ‘bestuiven’ om Marokkaans te koken. “Ja, mijn ervaring leert als mensen hier een kookworkshop gevolgd hebben, dan zeggen ze weleens, “is het dat maar”. Met dit laagdrempelig boek waar alle recepten stap voor stap zijn opgenomen zou iedereen met een tajine moeten kunnen aan de slag gaan.

39 recepten in Iedereen kan Marokkaans koken van Zahia's Cuisine

De recepten die zijn samengesteld heeft ze voor een groot deel meegekregen uit moeders keuken en een jarenlange ervaring achter de kookpotten. Ook hier een herkenbaar verhaal van de plaatselijke keuken leren kennen bij verre reizen. De keuken die Zahia hanteert is afkomstig van de Berbers die voornamelijk op het platteland van Marokko gehuisvest zijn. Daar is het het gebruik om reeds s’morgens een tajine op houtskool of takken te plaatsen. Wanneer de inwoners van hun werk terug huiswaarts keren van het platteland staat de tajine gegaard klaar om te nuttigen. Dit gebruik zou onmogelijk in een restaurant als Zahia’s Cuisine kunnen toegepast worden daar het teveel tijd in beslag neemt, maar het recept blijft ongewijzigd.

Lees verder onder de foto en bekijk het volledige video interview hier en via YouTube

Mooi eindejaarsgeschenk kookboek Iedereen kan Marokkaans koken

Tijdens ons gesprek bladeren ik en Zahia door het boek, en ik moet toegeven, het mag gezien worden. Ieder gerecht is rijkelijk geïllustreerd en stap voor stap beschreven. 39 gerechten hebben een plaats veroverd in Iedereen kan Marokkaans koken. Tussen die gerechten een lievelingsgerecht van de Lady Chef en populair bij haar klanten, Tajine kip en abrikozen. Deze schotel heeft een zoet/zoute smaak, met chermoula marinade, een soort pesto, koriander en rozijnen. Ik begon al te watertanden, maar ja, de keuken was tijdens mijn bezoek gesloten, … likkebaarden dat zal nog even moeten wachten.

Vlaamse topchefs kennen Zahia’s Cuisine

Onze Mechels/Marokkaanse keukenprinses is zonder twijfel een vrouwtje die haar mannetje staan kan. Regelmatig is ze aan de zijde van topchefs als Peter Goossens, Viky Geunens, … “Dit is voor mij een topervaring om met topchefs in de keuken te mogen staan. Ik voel me dan een heel kleine lady chef, maar je leert er enorm veel van” besluit Belkhiri.

Bekijk hier het volledige video interview en lees daarna verder op dit blog

Met de komende eindejaarsfeesten in het achterhoofd, is het een leuk idee om Iedereen kan Marokkaans koken als geschenk in huis te halen. Mechelen is met zijn 89 nationaliteiten een multiculturele centrumstad, en dan mag dit boek eigenlijk niet ontbreken in de keuken boekenkast. Voor de prijs van 20 euro moet je het zeker niet laten. Het kan van u zijn als je snel bent want met een eerste oplage van 500 exemplaren, zou je wel te laat kunnen zijn.

Lady Chef Zahia Belkhiri kookboek Iedereen kan Marokkaans koken

‘Iedereen kan Marokkaans koken’ is verkrijgbaar bij Zahia’s Cuisine (Steenweg 12), Standaard Boekhandel (Ijzerenleen 55), Boekhandel Salvator (Befferstraat 5) en De Zondvloed (Onze-Lieve-Vrouwestraat 70).

Zondag 18 november kan je tijdens de boekvoorstelling in Zahia’s Cuisine uiteraard ook het boek verkrijgen, en een praatje maken tussen 14.00 en 16.00 uur. Hiervoor dien je wel te bevestigen of je langskomt. Tel 015 33411 of via Facebook  Op zaterdag 24 november zal het kookboek voorgesteld worden op woon- en interieurbeurs Cocoon te Brussel.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.