Culturele en sociale partners voorgesteld in Het Predikheren in de stad Mechelen

Cultuur en vorming rode draad in Het Predikheren

93 Shares

Culturele en sociale partners klaar voor Het Predikheren

Culturele en sociale partners voorgesteld in Het Predikheren in de stad Mechelen
Partners Het Predikheren voorgesteld door schepen van Cultuur Björn Siffer
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Donderdag werden zes partners voorgesteld die de komende maanden in Het Predikheren gaan werken. “Dit wordt meer dan een bibliotheek, het wordt bijna een tweede Cultuurcentrum. Een bibliotheek is een instelling waar meer dan alleen maar boeken staan.” zegt Björn Siffer als schepen van Cultuur. Het gaat om Creatief Schrijven, Vormingplus, De Nieuwe Weg, CVO Crescendo, CBE-Open en Jazzzolder.

Het laatste weekend van augustus opent het Predikherenklooster in de Stassartstraat zijn deuren. Voor de Stad Mechelen is dit een feestelijk gebeuren, het zal dan ook niet ongemerkt voorbijgaan. Het is wel het einde van de zomervakantie, maar ook de start van een nieuwe dynamische culturele hotspot in de stad.

Brede sociale bevolkingsmix bereiken

Intussen ben ik al een paar keer door het gebouw kunnen wandelen, en geloof me, het is niet enkel een bibliotheek waar we boeken kunnen lezen en ontlenen, of muziek beluisteren en cd’s ontlenen. De vandaag voorgestelde partners krijgen verdeeld over de polyvalente zalen de ruimte om activiteiten te organiseren.

Kleurrijk logo voor Predikheren met nieuwe bibliotheek op Tinelsite te Mechelen

Van Het Predikheren dé culturele hotspot van Mechelen maken, kunnen we als stad niet alleen. We gaan daarom partnerschappen aan met organisaties die kunnen bijdragen aan het verhaal dat we met Het Predikheren willen schrijven”, aldus Björn Siffer. “We hebben daarbij bijzondere aandacht voor muziek en taal en proberen via onze partners een brede sociale bevolkingsmix te bereiken. Iedereen moet zich aangesproken voelen om Het Predikheren binnen te stappen.

Jazzzolder speelt live in Het Predikheren

In Zaal Mandela zal Jazzzolder vzw elke tweede en vierde vrijdag van de maand een live concert voor bezoekers op touw zetten. Bovendien zal de jazz collectie van de bibliotheek een prominente plek krijgen op de zolderverdieping van het gebouw. Cultuurcentrum Mechelen gaat hier mee in bijdragen door vier keer per jaar Vinyl Sundays te organiseren in Het Predikheren.

Schepen van Cultuur Björn Siffer en Hans Vandenbogaerde (Jazzzolder)
Foto Björn Siffer

De verhuizing naar het Predikheren betekent voor de Jazzzolder een grote stap vooruit“, zegt voorzitter Hans Vandenbogaerde. “Het is een voorrecht om onze muzikanten en publiek in dit prachtige kader te ontvangen. Ook het comfortniveau wordt flink opgetrokken. Anders dan in onze vorige locatie beschikken we in Zaal Mandela over een podium, een groot pluspunt voor de zichtbaarheid van de muzikanten en de beleving door het publiek. De bar in de sfeervolle pandgang nodigt dan weer uit om lang na te kaarten, ook al een opsteker. We kijken er naar uit, onze verwachtingen zijn hooggespannen.

Vormingsorganisaties zetten in op cursisten en talenten

Vormingplus Regio Mechelen vzw en Creatief Schrijven vzw zorgen voor vormingen, opleidingen en lezingen in Het Predikheren. Samen zullen ze ieder jaar een aanbod realiseren van 350 uur. Samen richten ze zich op thema’s zoals cultuur, schrijven en lezen, mediawijsheid, … De thema’s en planning worden samen bekeken, op die manier willen de organisaties investeren in lokaal talent en een brug zijn tussen Mechelaars en partners in het literaire circuit.

Open Predikheren bibliotheek Mechelen

De Nieuwe Weg vzw zal in Het Predikheren wekelijks activiteiten organiseren voor anderstaligen als o.a knutsel- of leesactiviteiten als moeder-kind momenten. De organisatie zet hiermee in op taalstimulering in diverse vormen en opvoedingsondersteuning en het aansluiting vinden van kwetsbare gezinnen bij maatschappelijke instellingen.

‘De Leesclub’ naar voorbeeld van Jane Davies

Partner CVO-Crescendo zet zich eveneens in voor anderstalige cursisten uit de opleiding Nederlands als Tweede Taal. Vanaf midden september gaat CVO Crescendo ‘De Leesclub’ organiseren, een module voor anderstalige cursisten.”De cursisten kunnen elke donderdag een uurtje samen komen lezen in de BiB“ vertelt Chantal Pauwels van CVO Crescendo. “Wij organiseren dit omdat wij in onze lessen gemerkt hebben dat onze cursisten het leuk vinden om te doen. het is een semester opleiding, waar het na een evaluatie kan verlengd worden”.

v.l.n.r Sara Haesaerts en Chantal Pauwels van CVO Crescendo organiseren ‘De Leesclub
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Sara Haesaerts (lesgeefster) heeft de mosterd gaan halen bij Jane Davies uit Groot Brittannië, die daar The Reader Organisation heeft opgestart over het belang van lezen en de effecten op de gezondheid. “Jane komt zelf uit een kansarm gezin, maar is er uiteindelijk toch in geslaagd om hogere studies te doen. Ze is later dan ook docent geworden aan de universiteit. Toen ze in de Academie merkte dat er geen mensen waren die literatuur lazen, is ze gestart met leesgroepen. Haar methode is dat mensen luidop voorlezen. Dit kan zonder stress want een leesbegeleider leest eerst de tekst voor. Zij kunnen dan genieten van het verhaal en hun gedachten laten stromen. met tussenpozen kunnen de cursisten van gedachten wisselen. Goede of foute antwoorden zijn er niet, want ieder heeft zijn idee.

De Leesclub’ is een extraatje en richt zich op mensen die nederlands leren in CVO Crescendo, en dit vanaf niveau 2.2 of zeg maar ‘half-gevorderden’. Dit zijn cursisten die al een bepaalde woordenschat op zich genomen hebben en een mening kunnen vormen. Aan boeken zullen de cursisten zeker geen gebrek hebben in de nieuwe bibliotheek. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat ze meer sociale contacten leggen, wat in het klaslokaal minder is.

Het CBE-Open School of Centrum voor Basiseducatie is een expert in geletterdheid en werkt onder meer samen met de bibliotheek om laaggeletterden te helpen in hun zoektocht in deze samenleving. Samen zoeken ze naar laagdrempelige initiatieven zodat deelnemers groeikansen krijgen in de samenleving. Een rondleiding in de bibliotheek is meestal de eerste stap. Zo kunnen de deelnemers zelf ontdekken wat de bibliotheek voor hen kan betekenen.

Nieuwe bibliotheek klaar als ontmoetingsplek

Onlangs was er een oproep aan de Mechelaars om mee boeken te verhuizen naar de nieuwe bibliotheek die het weekend van 31 augustus en 1 september 2019 de deuren opent. Op dit verzoek reageerden al bijna 400 mensen die mee stappen in de literaire parade. De laatste boeken gaan dan via de Moensstraat naar de Goswin de Stassartstraat verhuisd worden. Wie zich nog wil aanmelden, dat kan via de website van Het Predikheren.

Schepen van Cultuur besluit: “Het Predikheren is niet alleen een plek om kennis te maken met de bibliotheekcollectie, maar moet een ontmoetingsplek en een veilige, leerrijke haven zijn voor alle burgers.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

93 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.