Auteur Jan Smets met kleinkinderen Mies en Juul op Grote Markt

Mechelen, een stad vertelt met open hart

0 Shares

Jan Smets onthuld, Mechelen, een stad die vertelt 2

We schrijven maandag 24 september 2018, de dag dat collega blogger Jan Smets zijn tweede boek ‘Mechelen, een stad vertelt’ in het Mechelse stadhuis heeft voorgesteld. Heel wat genodigden waaronder een delegatie Mechelse schepenen waren aanwezig op de plechtigheid in de kolommenzaal. Het eerste boek uit 2016 waar 50 diverse Mechelaars hun verhaal in boekvorm deden was een succes. De keuze voor een opvolger was samen met Luc Van Hoeylandt (Mechelse uitgeverij Elena) dan ook snel gemaakt.

Jan Smets en familie bij voorstelling boek Mechelen, een stad die vertelt

Jan Smets, hij is intussen een fenomeen in onze stad. Ik vraag mezelf soms af of hij zijn 24 uur vermenigvuldigd maal twee. Hij is zo’n beetje een manusje van alles, maar het liefst van al kruipt hij bij wijze van spreken ‘in de pen’ om verhalen uit zijn geliefde stad voor de eeuwigheid vast te leggen.

Een boek met een open hart

In deel twee van Mechelen, een stad vertelt, gaat Jan Smets opnieuw met open hart en lucide geest op zoek naar de polsslag van onze stad. Hij doet dat vooral met liefde voor de mens, liefde voor onze stad’ zo sprak Björn Siffer tijdens zijn openingstoespraak op dit heuglijke moment.”De liefde kent veel gezichten. Letterlijk en figuurlijk. Van Bisschoppelijk Paleis tot volkscafé, van vluchteling tot armoedewerker met een migratieachtergrond, van een thuisbezoek aan een beiaardier in Sint-Petersburg over de uitbaters van een frietkot tot kunstenaars die de pijn van het ouder worden beleven. Mechelaars puur sang, allemaal bijzondere en illustere figuren die we moeten koesteren”

Schepen van Cultuur Bjorn Siffer en blogger Jan Smets

Blogverhalen gebundeld in een lijvig boek
Dagelijks publiceert Jan verhalen op Mechelen Blogt. Soms amusante verhalen, soms diepgaand, maar ook levensverhalen geillustreerd met prachtige foto’s. Zijn dagen van 24 uur vermenigvuldigd hij maal twee, de tijd die hij neemt om op zoek te gaan naar dat pakkende verhaal van Jan met de Pet, maar ook bekende Mechelaars. “Het eerste boek Mechelen, een stad vertelt’ heb ik opgedragen aan mijn grootvader. Dit tweede boek heb ik geschreven voor mijn kleinkinderen, Mies en Juul, waar ik de verhalenverteller wil zijn, en die verhalen wil doorgeven aan hun” vertelt Jan Smets als auteur.

Jan Smets stelt zijn tweede boek Mechelen, een stad vertelt voor in stadhuis Mechelen

Voor deze uitgave heeft Jan het basisidee van het eerste boek behouden. Mensen van vroeger en nu, allemaal Mechelaars die we misschien wel dagelijks in één of andere straat passeren of kennen. “Met Mechelen, een stad vertelt, wil ik het ‘wij-gevoel’ uitdrukken, het wij-gevoel’ dat onze stad zo graag nastreeft. Want wie we ook zijn, van waar we ook komen, we zijn allemaal Mechelaars.”. Toch zijn er een aantal ‘rode draden’ vertelt Jan. Zo zijn enkele ouder wordende Mechelse kunstenaars akkoord gegaan met een diepgaand gesprek. Jan De Winter, Ward Dijck, Frans Van den Brande, Frans Walravens, … Maar ook generaties met een stamboom die diepgeworteld zit in Mechelse bodem.

Video met dank aan Bert Vannoten (Tv Mechelen)

Wie Jan kent weet dat hij als mens begaan is met het reilen en zeilen van zijn medemens. Hij heeft dan ook verhalen bij elkaar gesprokkeld van Mechelaars die van veel verder in onze stad kwamen aangespoeld. Jan trok zelfs als auteur samen met stadsbeiaardier Jo Haazen naar het Russische Sint-Petersburg waar de Mechelse klanken over de stad galmden..

Mechelaars, ik zie jullie graag

Ook in Mechelen, een stad vertelt deel 2 overtreft hij zichzelf. “Mechelaars, ik zie jullie graag” zijn de woorden waarmee Jan zijn toespraak beëindigd, maar niet zonder een woordje dank aan iedereen die het mogelijk gemaakt heeft om dit project te doen slagen. Uiteraard ook een woordje van dank aan zijn echtgenote Annemie Verreydt die een engelen geduld toont zodat hij zijn passie ten volle kan waarmaken.

Auteur Jan Smets met kleinkinderen Mies en Juul op Grote Markt

Het nieuwe boek Mechelen, een stad vertelt, telt 264 bladzijden, een lijvig boek dus, waarmee Jan bewijst dat hij nog niet is uitverteld. Vanaf nu is het verkrijgbaar in de boekhandel ….

Lees meer van Jan Smets op Mechelen Blogt

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.