Vakantieblog aan de Belgische Westkust in De Haan aan Zee

Vakantiebloggen aan de Westkust

90 Shares

Tussen De Haan en Oostende

De Belgische kust, daar zijn we op het einde van de zomervakantie, na een druk blog/vlog jaar,een zestal dagen gaan uitwaaien. Als Mechelaar en blogger in mijn geboortestad ben ik een hardnekkige stadsmus. Op stap gaan voor een dagje uit naar zee is voor mij al een grote stap uit mijn comfortzone. 

Vakantieblog aan de Belgische Westkust in De Haan aan Zee
Blogvakantie aan Belgische Westkust
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Om mijn wederhelft, waarmee ik al meer dan 40 jaar gehuwd ben, tevreden te stellen ben ik op haar verzoek ingegaan om een paar dagen aan de noordzeekust te vertoeven.

Reizen met de trein

‘Met de trein reizen is altijd een beetje vakantie’, dat is wat reclame ons moet doen geloven. En ik moet toegeven, er zit een beetje waarheid in. Eens op de trein heb je alle vrijheid om te genieten vanaf de eerste minuut. De natuur, de koeien, de paarden, dorpen en steden, … het raast allemaal in snel tempo voorbij. 

Geen files, geen overstresste chauffeurs, niks waar je je druk moet over maken, of misschien toch wel een klein beetje. Krijsende en huilende kids, groepjes pubers die een treinwagon zien als bruin café, zweterige mensen, een kakofonie aan Vlaamse dialecten en buitenlandse talen,… och ja, het hoort er waarschijnlijk allemaal wel bij. 

Voor ik het vergeet, een woordje van respect voor de steeds supervriendelijke kaartjesknippers. Hoe zij zich doorheen deze uitgelaten mensenmassa ploeteren, en daarbij nog op de koop toe met de glimlach reizigers en kinderen entertainen, chapeau !

En zo vertrekt onze overvolle extra vakantietrein rechtstreeks vanuit station Mechelen en blijft na een tussenstop in Gent Sint-Pieters doordraven tot eindstation Blankenberge.

Blankenberge, wonderschone stad

Zanger Hugo Matthysen rapte in 1990 al over zijn vakantie in de West-Vlaamse badstad Blankenberge. Het kleinkunst nummer werd ondanks het ongenoegen van het toenmalige stadsbestuur toch een hit.

Strand van badplaats Blankenberge aan de Belgische Westkust
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Heeft het de Belgische familiebadplaats schade toegebracht ? Ik heb geen idee, maar aan de kolonnes toeristen te zien blijkt het toch nog een populaire toeristische bestemming. Er staat wind, het is heet en ik ruik de gezonde zeelucht, meer moet dat niet zijn. Immens grote letters op het Leopold III-plein vertellen ons duidelijk dat we in Blankenberge zijn

Met onze twee hakketakkende valiesjes bollen over het grote plein met de oude paardenmolen naar de drukke Kerkstraat. Als een vis op het droge volgen we de mensenmassa tot op de zeedijk. We zien eindelijk de zee en de strandbars die duidelijk het strand voor een groot deel overheersen. Strandstoelen, parasols en immens grote speeltuinen op het strand moeten de duizenden toeristen de vakantie van hun leven geven. 

Blogger op vakantie aan zee in Blankenberge
Stad Blankenberge aan de Westkust
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Een stad in renovatie en nieuwbouw

De parel van de Westkust is erg veranderd als ik mijmerend terugkijk naar naar mijn jeugdjaren met opa en bonneke in Blankenberge. Maar goed, een stad blijft in beweging, en ook hier is modernisatie, renovatie en nieuwbouw volop aan de gang. Maar beste lezers, er is nog immens veel werk aan de winkel …

In afwachting van onze doorreis naar onze vakantiebestemming gaan we op zoek naar een rustig terrasje. Dat was op deze hete zomerdag geen eenvoudige taak. In afwachting adem ik met volle teugen jodium in, dat blijkt te helpen tegen kanker en een hoog cholesterol gehalte. Het is gratis op te snuiven, dus dat pikken we dan maar mee. (Lees verder onder de foto’s)

Stadsrenovatie en vernieuwing in Blankenberge
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Brasserie Au Luxembourg (Blankenberge) lekker en aan betaalbare prijzen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Historisch tramstation van De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
De kusttram van De Lijn brengt je van Knokke naar De Panne
De foto toont een oude tram tijdens het Trammelant Festival in De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Na een deugddoende tas koffie aan democratische prijzen in brasserie Au Luxembourg staan we sterk om verder te reizen. Met de kusttram, wellicht de meest populaire vervoerslijn van De Lijn in Vlaanderen, bereiken we na een klein kwartier De Haan aan Zee. Op het prachtig geklasseerd tramstation, een mooi voorbeeld uit de de Belle-époque architectuur, prijkt bovenaan ‘Le Coq Sur Mer’, dat klinkt al iets chiquer.

De Haan aan Zee heet u welkom

De Haan aan Zee, het is een wereld van verschil als je vanuit het drukke Blankenberge komt. Heilige Monica is beschermheilige schrijft Wikipedia, en heeft haar werk uitstekend gedaan. Het ene na het andere gebouw pronkt na al die jaren nog altijd in volle glorie. Na een korte wandeling door bos en duin langsheen prachtige huizen arriveren we in het kleinschalige Hotel Bilderdijk.

Hotel Bilderdijk in kuststad De Haan aan Zee
Hotel Bilderdijk op wandelafstand van het centrum van De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Gastvrouw Katrien, een ‘westvlamse vruwje’ weet met meer dan twintig jaar ervaring hoe ze haar gasten moet verwennen. Ze ontvangt ons hartelijk en heeft de kamer ‘Vader Cats‘ met tuinzicht gereserveerd. En voila, vlug alles uitpakken en op stap. Bij een zesdaagse ontspanningstrip, na zeven jaar geen vakantie te hebben genomen, telt iedere minuut.

Met een temperatuur van 29 graden ben je al heel tevreden dat je na twee uur reizen met blote voeten de branding van de zee kan doorploeteren. ‘pootje baden’ noemen ze dat dan in de volksmond. Wat doe je nog meer aan zee, eten en drinken op het dagelijkse terrasje, genieten van de zonsondergang en veel, heel veel wandelen. 

Strandwandeling in De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tv , computer en fototoestel draaien voor enkele dagen op een laag pitje. Of toch niet, want er bestaat nog zoiets als een smartphone, waar je alles mee kan. Ja, is het dan toch een onmisbaar gadget geworden in onze hedendaagse samenleving ? Geef maar toe allemaal, er zijn genoeg momenten dat we dat leuke ding bovenhalen, al is het maar om het sociaal contact met onze facebook vrienden niet te verliezen.

Panorama zicht op kustlijn De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Na een deugddoende nacht onder de sterrenhemel, en een pak rustiger dan wonen in de binnenstad van Mechelen, kleurt de zon alweer onze dag. Uitgeslapen en na een heerlijk ontbijt in het hotel vertrekken we naar de uitgebreide weekmarkt aan de Driftweg in het centrum van De Haan. De marktdag sluiten we af met een heerlijke koffie geserveerd met versnaperingen in het gezellige Engelse interieur van ‘t Stil Genot. De kleine horecazaak is vooral gekend om zijn heerlijk ontbijt en vers gemaakt gebak.

Met de kusttram naar de Koningin der Badsteden

Ik ga hier uiteraard niet alles in detail typen van ons doen en laten aan het ‘zeetje’, dat zou maar al te gek zijn. Twee dagen na elkaar hebben we onze wind(haan) gericht op de stad Oostende. Met een strakke rit bollen we alweer met de kusttram, wat is dat toch een onmisbaar ding, naar o.a de koningin der badsteden. Het is dankzij Koning Leopold II, die zijn moeder een kapel gaf in de Sint-Petrus en Pauluskerk, dat vandaag het toerisme hoogtij viert in de havenstad. Wat heeft Oostende met Mechelen gemeen ? Aan het strand van Oostende op een mooie zomerse dag … zegt het u iets ? Juist Mechels zanger Louis Neefs stond in 1979 in de Ultratop met dit nummer.

Sint-Petrus en Pauluskerk in de kuststad Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

We arriveren in het nieuwe moderne trein- en tramstation net naast het oude treinstation opgetrokken in belle-époque stijl (1910). Een stad als Oostende heeft heel wat te bieden aan de verwende toerist. Voor we de stad intrekken gluren we nog snel naar een cruiseschip dat voor anker ligt achter het station. Bewoners vertellen ons dat het een uitzondering is, omdat deze meestal aanmeren in Zeebrugge. We hadden dus geluk dat we een glimp mochten opvangen van de luxueuze ‘Le Dumont D’urville’.

Cruiseschip ‘Le Dumont d’Urville’ in Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Oostende op zijn Best

Als ik Oostende (37.72 km²) en Mechelen (65.19 km²) wil vergelijken met elkaar dan stel ik vast dat ondanks de kleinere oppervlakte er veel meer handelszaken zijn in het stadscentrum dan in onze Maneblussers stad. . Maar ook hier, en dat is een geruststelling, slaat de leegstand toe. Flaneren en shoppen doen we in de autovrije winkelstraat Kapellestraat. Hier zijn alle grote en kleine winkelketens vertegenwoordigd.

En jawel, ook hier kennen ze ‘de markt’. Vanaf het Wapenplein, met middenin een 19de eeuwse kiosk, met inbegrip van het Mijnplein en de Groentemarkt brengen de marktkramers hun goederen op donderdag, zaterdag en zondag aan de man. De prachtige achthoekige kiosk is rijkelijk gedecoreerd met bloemen. Naar grote mag ik stellen dat deze wekelijkse markt vergelijkbaar is met onze ‘Mechelse Met’.

Achthoekige historische kiosk in Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Shoppen in Oostende de Koningin der Badsteden aan de Belgische Westkust
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In alle drukte weten we niet waar naartoe. We besluiten een local bij de arm te nemen. En jawel, van de eerste keer prijs. Een lieve dame ‘geboorn mèt inn bèèn in de zèè’ zoals ze zeggen, waarvan ik toch wel door de verbijstereing haar naam vergeten te vragen ben zeker, wijst ons de weg naar een heleboel te bezoeken plekjes in Oostende. Als een volleerde gidse prijst ze nog enkele hotspots aan voor een etentje of een drankje. Met haar informatie kunnen we wel een week verder. Maar goed, het was een toffe babbel waar we het wel en wee van Mechelen en Oostende met elkaar hebben vergeleken, en wie weet we elkaar in de toekomst nog zullen tegenkomen.

Van dorst en honger kom je hier niet om, snel een croqueske eten op den hoek van de Groentenmarkt en Kapucijnenstraat bij Brasserie Pistache. En het ging vooruit, het ging vooruit. Ondanks de drukte waren we snel geholpen. Top bediening en lekker.

Croque Monsieur in Brasserie Pistache te Oostende
Foto verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De strandboulevard

Met opgeladen batterijen wandelen we richting zeedijk op weg naar een bekende media zaak met rode reclame, als je weet wat ik bedoel. Het zou maar veertig minuten wandelen zijn, tenslotte zijn het dik negentig minuten geworden. Via het Casino Kursaal belanden we op de zeedijk. Het is de moeite al maak ik er wel een kanttekening bij.

Strandpromenade in de stad Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Rustig wandelen, dat was andere koek. Strandkarren, fietsers en elektrische steps razen langs je benen voorbij. Het lijkt wel of ze er een wedstrijd van maken om tussen de mensenmassa te slalommen. Het deed me denken aan de Bruul in ons mooie Mechelen waar dezelfde toestanden, maar dan in iets minder mate, heersen.

Vanaf de Albert I-Promenade genieten we van een fantastisch uitzicht op de Noordzee en de zonnebadende toeristen. Het is volop zomer, iedereen loopt in korte short, zwembroek bikini of badpak. De meeuwen krijsen, en terroriseren de strandgangers op zoek naar eten, en dat terwijl er heel wat lekkers voor hen in het zoute water te vinden is. Maar ik begrijp ze, waarom zou je het zoeken als je het kan stelen uit de frigoboxen in het zand. Een meeuw vliegt voorbij met een ‘kous’ in zijn bek. Die zal zich wel mispakt hebben, want zo lekker zal dat nu ook weer niet gesmaakt hebben. 

Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen aan het strand van Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Verderop gaat de Albert I-Promenade over in de Koning Boudewijnpromenade. Dit is wellicht één van de mooiste en meest gefotografeerde locaties van de badstad. We flaneren langs de Venetiaanse Gaanderijen en Koninklijke Gaanderijen een geheel van galerijen langs de Oostendse zeedijk. Ergens middenin situeert zich het ruiterstandbeeld van Leopold II ‘de Drie Gapers’.

Toevallige wandelaars en filmliefhebbers flaneren over de sterren galerij. Even wanen we ons in Cannes, maar zover moeten we niet reizen want ook hier bestaat een filmfestival.

Oostende, ja waar ben ik aan begonnen. Ik dacht dat ik alles op een A4’tje kort zou kunnen samenvatten, maar daar heb ik me serieus mispakt. Tientallen keren heb ik deze tekst gelezen met de bedoeling om in te korten, maar dan is in wezen de verhaallijn helemaal weg.  

Wandelen op de Westelijke Strekdam (Oostende) en zeevogels spotten
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Westelijke Strekdam ideaal om even gezonde lucht op te snuiven in Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Goed, we gaan een stapje doorzetten en lopen met de wind in de rug over de Westelijke Strekdam. Awel, eerlijk gezegd, dit was voor mij veruit het plezantste van onze twee dagen Oostende. Gezellig naar de meeuwen en andere zeevogels kijken, turen naar zeilboten en iets grotere schepen die de vaargeul binnen en buiten varen, ja dit heeft wel iets. Alvorens we terugkeren naar De Haan lopen we langs de Visserskaai waar we aan één van de viskraampjes een bakje verse vissnoepjes verorberen. “Pas op” zegt de vrouw, “u kan dit best opeten onder de parasols want anders zijn de meeuwen ermee weg”. Een verwittigd man is er twee waard.

Braderie in Belle Epoque wijk 

Onze laatste stop is het Belle Epoque Kwartier, volgens de Oostendenaars de mooiste wijk van de stad. Als toerist hebben we geluk vandaag één van de grootste braderieën te mogen meemaken. 

Braderie, rommelmarkt en streekproduktenmarkt in Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Er heerst een ambiance die we nog niet gauw elders gezien hebben. Dit is braderie op zijn best. Hoeveel standhouders er staan, daar heb ik geen idee van, maar de ene na de andere straat stond proppensvol standhouders. Lokale handelaars bieden koopjes, er is een rommelmarkt, een streekproductenmarkt en het is een kakofonie aan muziek. Bijna ieder café brengt live muziek waar lokale talenten het beste van zich geven, en ik moet zeggen er zaten pareltjes tussen. Er werd gedanst en gezongen, ja, ook dit is Oostende. 

Of ik hier terugkom ? Ik denk het wel, maar dan ga ik me wel beter voorbereiden, want zomaar kris kras door de stad lopen, neen dan loop je als een zeevogel zonder kop. Wordt zeker vervolgd …

Jachthavens in stad Oostende
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De Hanenparade

Wat heb ik nog te vertellen over De Haan ? Meer dan je denkt. Voor het derde jaar op rij organiseert men in de stad de ‘Hanenparade’. Fel gekleurde hanen uit polyester staan her en der in het centrum opgesteld. Het is een gratis openluchttentoonstelling die ieder jaar loopt in de zomervakantie, waar plaatselijke kunstenaars tentoonstellen. Eigenlijk kan je het vergelijken met de tentoonstelling die de mensen van vzw Sjarabang ieder jaar brengen in de winkelvitrines in Mechelen. Het enige verschil is dat deze hanen voor zover ik weet niet verkocht worden. 

3de editie van de Hanenparade in De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Tientallen hanen tonen zich in openlucht in De Haan aan Zee
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Ben ik rond met mijn reisverhaal ? Neen helemaal niet, maar de hoogtepunten van onze kortstondige vakantie wou ik jullie toch niet onthouden. Voor we de terugreis naar Mechelen aanvangen gaan we nog een hapje eten in Blankenberge. Per toeval ontdekken we chinees restaurant Panda aan de Grote Markt. Dit is zonder twijfel een aanrader. Zowel de piccobello bereidde Oosterse gerechten als de super vriendelijke bediening, en dat allemaal in een authentiek interieur is kortweg top !.

Chinese keuken in Restaurant Panda aan de Grote Markt te Blankenberge
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Heb je er van genoten, of was het voor u vervelend lang om te lezen en niet gepast op dit blog, ik heb het toch maar geschreven al was het maar om bezig te blijven. Uw reactie is welkom onderaan dit blogartikel of op de facebookpagina.

Tekst en foto’s gemaakt met Samsung S5 door Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best
Zin om een financieel steuntje te doneren of te sponsoren ? Contact

90 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.