Top event Breakdance Battles in stad Mechelen

106 Shares

Wereldtop breakdancers op Battle of Honour

Zondag vond de 3de editie Battle of Honour plaats in het Cultuurcentrum. De organisatie van dit dansevenement lag in handen van vzw Busta Move en ondersteund door Cultuurcentrum Mechelen. Beiden waren uiterst tevreden met de opkomst, die veel hoger lag dan in 2018. Voor een nokvolle kerkzaal mocht de wereldtop aan breakdancers, op een dambord-dansvloer, het beste van zich geven.

B-Kids op Battle of Honour in Cultuurcentrum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vanop de tribunes was het glunderen en genieten van het grootste breakdance event in de wereld. “Momenteel zijn al partnerschappen opgezet met Nederland, Frankrijk, Taiwan en de VS  om door te stoten tot het hoogste niveau in de wereld. Daarbij horen onder meer ook kwalificatierondes in het buitenland voor de World Finals van de Battle of Honour hier in Mechelen.” zegt een glunderende Björn Siffer als schepen van Cultuur.

Wereldtop breakdancers in Cultuurcentrum Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In totaal waren zo’n 25 à 30 landen vertegenwoordigd. De beste B-Boys van Zuid-Amerika, de VS, Canada, Rusland, Japan, Zuid-Korea en Europa kwamen elkaar bekampen. Duizelingwekkende sets van toprocks, footworks, powermoves en freezes, werden uitgevoerd op muziek van de aanwezige dj’s.

World Finales Breakdance in Cultuurcentrum

Zelf ben ik de laatste drie uur de sfeer gaan opsnuiven. Het dansfeest was echter al gestart in de namiddag, waar kids battles (pro/beginners), B-girl battles en qualifiers het beste van zich gaven. Omstreeks 18 uur startte de Wereldfinale met toppers als Lil G uit Venezuela. Als leek in dit segment, waren ze voor mij allemaal top. Ik zie er mezelf niet aan beginnen. Vooral een uitzonderlijke lenigheid is toch wel een absolute vereiste.

Wie dacht dat breakdance enkel voor stoere jongens is, vergeet het maar. Ook de meisjes of B-Girls doen met hun lady-power zeker niet onder voor de jongens. De avond werd afgewisseld met kwalificatiewedstrijden en acts B-Kidz en Old Schoolers, en dit op alle niveaus, want voor het eerst kregen beginners, kinderen en volwassenen die nog maar enkele weken of maanden bezig zijn, een podium.

B-Girls op Battle of Honour Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Battle of Honour krijgt wereldfaam

Voor dit evenement is zelfs een trailer geproduceerd die op verschillende social-media platformen al meer dan 150.000 keer bekeken werd. Het Nederlandse bedrijf New Dance Media verwacht na het dance event in Mechelen een bereik van 4 tot 6 miljoen mensen wereldwijd op sociale-media, dat los staat van individuele influencers op Instagram.

Battle of Honour is meer en meer een belangrijk onderdeel van een sterke urban scene in Mechelen. Cultuurschepen Björn Siffer legt uit: “Breakdance is één van de vier elementen van hiphop, naast rap, scratch en graffiti. Het is belangrijk immaterieel erfgoed dat we moeten koesteren. Het is fijn dat liefhebbers van over heel de wereld zondag naar onze stad kijken, maar ik hoop natuurlijk dat ook heel wat Mechelaars zich aangesproken voelen. In 2018 was er heel wat aandacht voor 30 jaar Mechelen Hiphopstad. Hopelijk hebben die activiteiten de interesse voor het genre ook bij ons aangewakkerd. Hiphop heeft lang een bepaald nichepubliek aangetrokken, terwijl het juist een heel open en toegankelijk genre zou moeten zijn.

Michaël Priëels (vzw Busta Move) en winnaar Finale Battle of Honour B-boys Thesis (VS)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Tweede plaats Finale Battle of Honour 2019 Shigekix (Japan) en Michaël Priëels (vzw Busta Move)
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Na een spannende en onvergetelijke avond werd de finale bij de B-Boys gewonnen door Thesis (VS) gevolgd door Shigekix (Japan). Bij de B-Girls woede de battle tussen Jilou ( Duitsland) tegen Maxime ( België). Maxime heeft de battle gewonnen. Ze komt uit Brussel is trainster bij Busta Move vzw Mechelen

Finale winnaars B-Girls Battle of Honour Mechelen 2019
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Word Breakdance een Olympische discipline ?

De organisatie van deze 3de editie was voor de derde keer in handen van de Mechelse vzw Busta Move. Op enkele jaren tijd groeide Busta Move uit tot het grootste breakdance-gezelschap van België. In de regio kunnen zij al rekenen op meer dan 300 B-boys en B-girls. Het gezicht achter vzw Busta Move is Michaël Priëels, die er ondertussen alles aan doet om van breakdance een olympische sport te maken: “In 2018 is breakdance opgenomen in de Olympische Jeugdspelen. Dat is de laatste stap voor de échte Olympische Spelen! Deze kruisbestuiving tussen kunst en absolute topsport verdient het om opgenomen te worden in de lijst van olympische sporten.

Voor de organisatie van Battle of Honour kan Michaël Priëels rekenen op steun van het Cultuurcentrum Mechelen. Daarnaast staat het bedrijf Kaliemeroo hem bij in de praktische organisatie van het evenement.

Ik heb er alvast van genoten. De sfeer was optimaal, vriendschappelijk en uitbundig. Wie Battle of Honour nog niet meegemaakt heeft, kan ik ten zeerste aanbevelen om volgend jaar een kijkje te komen nemen. Blijf dit blog en de agenda volgen, zo mis je niets van al dit lekkers.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

106 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.