Nieuwe sporttoestellen in Vrijbroekpark

34 Shares

Gezond sporten in Mechels Vrijbroekpark

Deze zomer is er hard gewerkt in en rond de verkeerstuin in het Vrijbroekpark. In de verkeerstuin staan er gloednieuwe calisthenics toestellen en een pingpongtafel voor de sporters. De methode calisthenics is trainen met eigen lichaamsgewicht. Het basketbalveld heeft dankzij een jonge Mechelse kunstenaar een nieuw jasje gekregen. 

De inspiratie voor deze projecten komt van de sportende parkbezoekers die hun ideeën deelden. Dankzij een investering van bijna 30.000 euro van provincie Antwerpen konden deze ideeën gerealiseerd worden.

De zone verkeerstuin-basketveld sluit aan bij het cricketveld en de Barak van Bartel en is een plek bij uitstek voor familiale recreatie. De verkeerstuin is ingericht als belevingstuin, met bessenstruiken, geur- en voelplanten. Plukken mag hier! 

Op woensdagnamiddag en tijdens het weekend branden de verkeerslichten en komen heel wat jonge fietsers hun eerste toertjes oefenen op het parcours. De Stad Mechelen zorgde drie jaar geleden voor nieuwe belijning en verkeersborden. Als er geen cricketwedstrijden zijn, wordt er op het plein en bij de barak van Bartel gepicknickt en gespeeld.

Basketten in Stijl

Het educatieve team van het Vrijbroekpark maakt gebruik van het basketbalveld tijdens natuurwandelingen voor scholen. 

Basketten in Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark
Foto met dank aan Vrijbroekpark

Trainingen van basketbalspelers en sporters die een bootcamp volgen, spelen zich ook geregeld af op het basketbalveld. Deze veelgebruikte grijze vlek in het park kreeg nu dankzij een jonge Mechelse kunstenaar wat kleur. Na een oproep in de Mechelse street art scene, kwam een voorstel van Jonas Tuch uit de bus. Tuch is verbonden aan het beeldend atelier van H30. De kunstenaar kwam samen met de domeinwachters van het Vrijbroekpark tot een mooi resultaat. 

Het ontwerp past in een parkomgeving, biedt voldoende spelelementen en blijft toch functioneel. De tuinmannen zorgden nog voor stevige houten stammen die dienst doen als natuurlijk scherm. Nieuwe basketdoelen en voetbalgoaltjes vervolledigen het totaalplaatje. Door de verfraaiingswerken lokt het basketbalveld nu meer sporters en recreanten. Basketten en voetballen op één veld? De jongeren komen zelf tot een compromis: voetballers slaan mee aan het basketten of omgekeerd.

Kostenplaatje

Voor wie nog graag een paar cijfers heeft, de vernieuwing van het basketveld kostte 13.050,83 euro en de pingpongtafel 1.694 euro. De calisthenics toestellen kostten 14.513,95 euro.

Nieuwe sporttoestellen in Vrijbroekpark
Foto met dank aan Vrijbroekpark

Je kan in deze zone van het park in de toekomst nog meer leuks verwachten. Zo komt er op de wandelweg naast het fietspad een loopparcours waar kinderen zich kunnen meten met dieren uit het park. 

De domeinwachters ontwierpen deze installatie zelf. 

De verkeerstuin en het basketplein zijn gratis toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Tekst en foto’s Vrijbroekpark Mechelen

34 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.