Militaire colonne rijdt door Mechelen voor 75 jaar Bevrijding

Maneblussers vieren 75 jaar Bevrijding

77 Shares

Mechelaars verwelkomen bevrijders

75 jaar geleden werd op 4 september 1944 Mechelen en andere Belgische steden, gemeenten en dorpen bevrijd van de Duitse bezetters. Om de bevrijding te herdenken trekt een 700 meter lange kolonne van 50 Tweede Wereldoorlog rollend materieel, en 20 voertuigen van Landcomponent Defensie doorheen het land. De herdenking van de bevrijding van België en het einde van de Tweede Wereldoorlog loopt van 8 mei 2019 en eindigt op 8 mei 2020.

History Military Vehicles en Landcomponent Defenie
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het herdenkingsprogramma wordt gecoördineerd door het War Heritage Institute, waar alle bestuursniveaus aan meewerken. Dankzij de Historical Military Vehicles vereniging, die bestaat uit 75 leden, uit Londerzeel kunnen we vandaag als het ware een rijdend museum aan oldtimer voertuigen bewonderen.

We moeten altijd in het achterhoofd houden, als de geallieerden ons niet hadden komen helpen vanaf de landing in Normandië, tot de Ardennen en aansluitend operatie Market Garden, dan hadden wij niet het vrije leven gekend wat we nu kennen” vertelt Frank Clinckemaillie (voorzitter Historical Military Vehicles) (meer interview op video)

De bevrijding, een volksfeest

De bevrijdingscolonne, begeleid door motoren van de militaire politie,  vertrokken vanuit Vilvoorde via Eppegem en Zemst, draaide klokslag 12.30 uur onder ruime publieke belangstelling met wuivende blauwe wimpels ‘Belgium Remembers 44-45’ de Keizerstraat in.

Om u een idee te geven van hoe de bevrijding van België er aan toe ging, en bij gebrek aan filmmateriaal van Mechelen, onderaan een video van de euforie in Brussel

Sfeerbeelden van de Bevrijding van Brussel.
Indien u beelden hebt van de Bevrijding van Mechelen, stuur me dan een e-mail aub
Video met dank aan British Paté

Zelf heb ik als zestiger de taferelen van de bevrijding niet meegemaakt, maar toch heb ik geprobeerd me te verplaatsen in de tijd. En dat vond ik persoonlijk wel nodig, wetende dat zoveel burgers en soldaten het leven gelaten hebben en harde noten hebben moeten kraken. Wat een gelukzalige roes moet het geweest zijn als Mechelen op bevrijdingsdag ontwaakte.

 Het is indrukwekkend, en pakkend als de 50 historische en 20 hedendaagse vehikels van Landcomponent Defensie, zich als ‘static show’ parkeren op de Grote Markt. De grote tanks waren er niet bij, dat is spijtig want dan was het plaatje bijna compleet geweest. 

Militaire colonne rijdt door Mechelen voor 75 jaar Bevrijding
Landcomponent defensie colonne aan stadhuis bij herdenking 75 jaar Bevrijding van Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Hoe geweldig moet het destijds geweest zijn als aan alle gebouwen de Belgische driekleur wapperde ? Wat een chaos moet het geweest zijn ? De uitzinnige massa die gillend, wenend en lachend op vrachtwagens en tanks klauterden, en dan vooral vrouwen en kinderen. Snoepjes en kussen van vreugde voor de soldaten werden ruimschoots door de Mechelaars aan de Britten uitgedeeld. Andersom deelden de bevrijders koffie, chocolade, sigaretten, eierpoeder om mayonaise te maken en coca-cola uit. Deze producten waren zeer schaars te verkrijgen tijdens de oorlogsjaren.

Ik heb de Battelbrug weten springen” vertelt Floris Lonneville (82) uit Battel. “Het was een geweldige klap, als wij met de buren samen zaten in de kelder. De Duitsers waren toen nog in de buurt maar waren al wel aan het wegtrekken” (meer interview op video)

Mechelaars vieren 75 jaar Bevrijding op de Grote Markt
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het feest van de vrijheid betekende echter niet dat de miserie voorbij was. De Duitsers gaven zich niet zomaar gewonnen. Ook na de bevrijding woede de oorlog nog verder en startte Hitler het ‘Ardennenoffensief’. Collaborateurs werden opgesloten, de gevreesde v-bommen werden als laatste weermiddel ingezet. Maar het was eindelijk na vier jaar voorbij, de mensen proefden terug de vrijheid, die ze jaren hadden moeten missen. De miserie was nu gauw voorbij.

Mechelaars jong en oud tonen interesse 

Wie meer informatie wou vergaren kon bij alle wagens en infostanden, waaronder de Veemarkt, terecht. Hier werd duidelijk ruim gebruik van gemaakt. Opvallend veel jeugd kwam heel benieuwd een kijkje nemen en vragen stellen bij de militairen. De mechelaars lieten zich ook de kans niet ontglippen om mee te bollen door het Mechels stadscentrum met de overbekende Willy’s jeeps.

Jong en oud tonen veel belangstelling tijdens 75 jaar Bevrijding van stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De oprichting van de huidige Defensie gaat terug tot 1944 en de Belgische strijdkrachten die toen in Britse dienst voor onze vrijheid streden. Vandaag staat Defensie nog altijd voor dezelfde waarden van toen, maar ze is ook voorbereid op de uitdagingen van de 21ste eeuw.

Ook dit jaar werden de festiviteiten muzikaal begeleid door The French Captain met populaire songs uit het oorlogsverleden, en de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie. Naar traditie werd voor het stadhuis onder begeleiding van de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie, hulde gebracht aan onze bevrijders met enkele toespraken en werden de Amerikaanse, Britse, Franse, Russische en Belgische vlaggen gehesen.

Dansen op muziek van The French Captain en Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Hulde aan de Bevrijders op 75 jaar Bevrijding van mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Omstreeks 19.30 uur vertrok de colonne alweer uit Mechelen richting Fort van Breendonk, van waaruit ze op hun beurt dan weer de bevrijdingsfeesten in Antwerpen zullen bijwonen.

Video impressie van herdenking 75 jaar Bevrijding van Mechelen inclusief unieke interviews
Video Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

De bevrijding van Mechelen verliep onder een stralende hemel, dan weer met een fikse plensbui. Ik heb verhalen gehoord van Mechelaars die alles als kind meegemaakt hebben. Hoe wreed moet het geweest zijn. Dit draag je je hele leven mee, die vuile oorlogen ! We hebben onze vrijheid, en daar hebben duizenden mensen uit diverse landen een zware strijd moeten voor leveren. Dat mogen we nooit vergeten, en we moeten dat ieder jaar blijven herdenken. 4 februari 1945 was ten slotte heel België bevrijd. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel en op de facebook pagina.

Tekst, foto’s (facebook) (Google foto’s) en video (YouTube) Verschueren Eddy

77 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.