Dj Roony aan de discobar

DJ Roony een fenomeen in Mechelen

0 Shares

DJ Roony een uitstervend ras brengt oldies

Dj Roony of Serneels Ronny (61) is een op en top Mechelaar die al luttele jaren als dj meedraait in onze stad. Ronny en ik behoren uit dezelfde generatie dj’s die destijds in het Mechelse tal van feesten en party’s, toen t-dansant, opluisterden. Ik ontmoette hem bij T’ile Malines, waar hij tijdens een workshop ‘dreamcatchers’ initiatie gaf op de Stuffmarket. Een boeiend verhaal, met een bijzonder persoon, uit vervlogen tijden.

Roony geeft workshop dreamcatchers op T'ile Malines

Hij verklaart zelf dat ‘Dj Roony’ ontstaan is uit het bekende Looney Tunes, de Amerikaanse tekenfilmreeks van Warner Bros Studios. De 20ste editie van Maanrock nodigde de volkse deejay uit op het Feest Podium van Maanrock. Het duurde niet lang of hij had het publiek op de ijzerenleen mee voor een polonaise. Ter vervanging van de Radio Botanique dj’s werd hij onlangs gevraagd voor een optreden op Parkpop. Ook dit jaar heeft de plaatjesdraaier zijn plaats kunnen vrijwaren op het Feest Podium, en mag zelfs een half uurtje langer achter de draaitafels op Maanrock.

Diskjockey met heel wat sappige verhalen
Dj Roony is op zijn zestiende begonnen aan zijn dj carriere. Uiteraard ging hij toen nog naar school in onze stad, maar na de schooluren bloeide hij helemaal open achter zijn discobar. Zijn eerste plaatje ‘El Bandido’ van Will Tura, zal hij nooit vergeten. Hoeveel singles er vandaag in zijn muziekcollectie zitten, “duizenden” kom ik te weten.

De eerste keer dat hij draaide was in de ‘Sotscop’ bij de toenmalige uitbaters Charly en Maddy. “Ik heb daar mijn eerste lief gevonden” zegt Ronny. “Ik was toen jong en deed al is zotte stoten. Zo stak ik eens een damesslipje in brand zodat ze zonder naar huis moest.”. Door de jaren heen werd de goedlachse dj al gauw bekend bij de Mechelaars, en begon ‘van café naar café’ rond te toeren in de Maneblussers stad.

Eén van die cafés bevond zich op de ijzerenleen, ‘café McDonald’ uitgebaat door François van Ostake. Andere horecazaken waar hij draaide zijn onder andere ‘De Clowns’, de DJ, de Tuf Tuf Club, Zodiac, Vadderik, Asgard,… allemaal kroegen die vandaag uit het straatbeeld verdwenen zijn. Maar ook buiten de stadsgrenzen heeft hij zich als diskjockey kenbaar weten te maken. Zo heeft Roony, al zegt hij het zelf, de Kings Club in Blankenberge ‘plat gedraaid’. Deze zomer kan je hem achter de discobar vinden in de Cuba Libre en Kafee Zapoi, maar ook bij de zomerbars T’ile Malines en Komeet.

DJ Roony achter de draaitafels op T'ile Malines

De meeste jaren heeft Roony doorgebracht als vertegenwoordiger van autobanden en velgen voor een Mechelse bandencentrale. Dit was ook een passie van hem, zover zelfs dat hij met een eigen rubberplantage in Thailand, zelf autobanden vervaardigde. Dit heeft hij zeven jaar volgehouden, maar moest gezien zijn gezondheid terugkeren naar België.

Gezondheidsproblemen spelen parten

Ronny heeft de laatste jaren moeten leven met heel wat gezondheidsproblemen. “Tien jaar terug heb ik een hartinfarct gekregen, en verschillende overbruggingen gehad. Van de ene kliniek naar de andere, een nieuwe hartklep verkregen. Gelukkig heeft mijn lichaam zich goed herpakt” vertelt Ronny.

Dj Roony aan de discobar

Zijn gezondheidstoestand laat het hem niet meer toe om een eigen discobar mee te zeulen. Locaties waar hij gaat optreden beschikken over een eigen of gehuurde discobar. Het enige wat Roony zelf mee neemt zijn zijn ‘bakjes met 45 toeren platen’. Geen lp’s want daar werkt hij niet zo graag mee, en is bovendien te zwaar. “Wanneer ik een kapotte plaat heb dan ga ik naar een bekende platenzaak in Antwerpen om dat plaatje terug te zoeken. Ik betaal dan wel voor een tweedehands singeltje tussen de 2 à 6 euro”. Ronny is een goedlachse man die zich jarenlang inzette als vrijwilliger bij armoedevereniging De Keeting

70’ reünie in de Sotscop

In april van dit jaar heeft Roony een reünie gedaan in de kelder van de ‘Sotscop’, vandaag ‘Cuba Libre’ in de Onze-Lieve-Vrouwestraat. “Via facebook heb ik zoveel mogelijk mensen uit die zeventiger jaren proberen te contacteren. Ik heb daar gelukkig ook nog de toenmalige dj Popol gevonden. Die had op de reünie nog een foto mee, van toen wij als zestienjarigen aan het draaien waren in het jeugdhuis “met ons haar tot hie” dat was zo grappig om te zien ” zegt Roony

Dj Roony op Feest Podium Maanrock

Als ik vraag naar zijn favoriete bands of zangers, krijg ik prompt te horen ‘Kiss’ en ‘Motown’. Maar net als ik destijds, want ik heb ook een dj verleden van 20 jaar, draait Roony dolgraag alle feestnummers als In Zaire, The Hucklebuck, De Vogeltjesdans, …. als hij maar ambiance kan brengen.

Nooit te oud om ambiance te brengen

Ook vandaag als jonge zestiger heeft hij nog steeds een volle agenda. Hij weet niet van stoppen, en is dan ook een graag geziene gast in dienstencentra, rustoorden, cafés, maar ook in één of andere discotheek kan men hem vinden. “Vorig jaar heb ik mogen draaien op Maanrock, en dan is het pas echt druk geworden. Nu moet ik soms vijf dagen in de week gaan draaien

DJ Roony nostalgie op de moto

Terwijl ik met hem op T’ile Malines sta te praten, in de nabijheid van de discobar, draaien zijn ogen regelmatig richting discobar. “Ik ben daar verslaafd aan jong” zegt hij. “Ik moet me inhouden om mijn plaatjes uit de auto te gaan halen, ik zou zo een uurtje of twee plaatjes willen draaien”. Tussendoor haalt hij nog oude herinneringen van succesvolle nummers op. “Ken jij Casatschok van Truus nog ? “ vraagt hij.”Ik heb dat gisteravond hier nog mogen draaien. Grappig om te zien, mensen begonnen te zoeken op hun Shazam om te weten hoe het nummer noemt of “Roony, wat is dat voor een liedje” riepen ze me toe. Dat is toch plezant” waarmee ik duidelijk zag dat Roony ook vandaag nog ten volle geniet van zijn leven als dj, die fonkeling in zijn ogen..

Vinylplaten blijven het goed doen
Weet je als senioren dj’s ben je nog graag bezig met de oude vertrouwde platen “Ik wil met digitaal niks te maken hebben, ik ben een vinyl manneke”. Roony haalt ook graag zijn oude legerauto aan, een Citroën C15. Daar toert hij mee door het land. Hij is er fier op dat hij samen met zijn kleinkinderen hier een ‘Dj Roony’ graffitie heeft op geplaatst.

Dj Roony, bevindt zich ondertussen in het rijtje van ‘bekende Mechelaars’, en is serieus gezegd ‘ne krak’ voor zijn leeftijd. Tientallen verhalen passeerden de revue tijdens ons babbel. Dat hij ook vandaag nog ten volle geniet van zijn passie, dat merk je. Hij straalt wanneer hij achter de draaitafels gaat staan, en dat lang dj leven gun ik hem nog vele jaren.

Volg DJ Roony via facebook

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

 

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.