Bezoekers op Expo Sjarabang Mechelen

Creativiteit en fantasie op Expo Sjarabang

31 Shares

Driedaagse Expo Sjarabang vzw

Vrijdag opende de driedaagse tentoonstelling Expo Sjarabang. Meer dan 50 kunstenaars met of zonder beperking stellen hun meesterstukken in het Moreelshuis tentoon aan het publiek.

Bezoekers op Expo Sjarabang in Moreelshuis te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Vrijdagavond kwamen al heel wat bezoekers een kijkje nemen naar de verscheidenheid aan kunstvoorwerpen. Een groot deel van de kunstenaars uit het Sjarabang atelier waren zelf aanwezig. Het hoeft niet gezegd te worden dat deze mensen in hun nopjes waren dat zoveel bezoekers zich lieten meeslepen in hun toch wel bijzondere wereld.

Unieke persoonlijkheid van elke mens

Deze tentoonstelling ontgaat ook het stadsbestuur niet. Het was voor de vereniging dan ook een opsteker dat kersvers burgemeester Alexander Vandersmissen de officiële opening kwam ondersteunen.

Burgemeester Alexander Vandersmissen opent Expo Sjarabang
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Sjarabang maakt het verschil in onze stad en ook ver daarbuiten“ aldus Alexander Vandersmissen als waarnemend-burgemeester. “Bij Sjarabang is iedereen welkom en staat het ontdekken van kunst en cultuur staat bij hen centraal. De wijze waarop zij op een inclusieve manier zich inzetten voor personen met een verstandelijke beperking is echt uniek. Als kersvers burgemeester durf ik kan dan ook zeggen dat de aanwezigheid van Sjarabang in onze stad belangrijk is” en vertelt de burgervader verder “Sjarabang handelt vanuit een ruime visie op cultuur, en neemt zo een belangrijke plaats in in het maatschappelijke middenveld, waarbij zorg content niet centraal staat. Niet de beperking is het uitgangspunt, maar de unieke persoonlijkheid van elke mens, en de wijze waarop hij of zij uitdrukking geeft aan zijn creativiteit staat centraal. Dit geeft mensen de kans om zichzelf te ontdekken, en met elkaar in dialoog te gaan. Sjarabang brengt op die manier mensen samen. De tentoonstelling van dit jaar is nu al een voltreffer

Oneindige fantasie

De werken werden gemaakt in het vrij atelier, maar ook tijdens creatieve kampen naar Dworp en de Provence. Dat deze mensen een oneindige fantasie hebben, kan je met open ogen ontdekken in de galerij. Uiteraard zijn er in dit project heel wat vrijwilligers, een dertigtal, en lesgevers die zich iedere week ten volle inzetten om te begeleiden.

Bezoekers op Expo Sjarabang Mechelen
Expo Sjarabang in Moreelshuis (Groot-Begijnhof Mechelen)

We hadden gezellige uren samen in het atelier” vertelt Marleen D’Joos als verantwoordelijke vzw Sjarabang. “Het Sjarabang atelier is een warm atelier, een nest vol creativiteit en gezelligheid. En wat ik ook wel wil meegeven is dat het vertrouwen dat wij krijgen van de ouders om hun pupils af te geven, uitzonderlijk is en we hen daar zeer dankbaar voor zijn” 

vzw Sjarabang is na zoveel jaren al een begrip in Mechelen. Het gehele jaar door organiseert deze vereniging heel wat activiteiten voor mensen met en zonder beperking.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

31 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.