Residentie Cortenbach te Mechelen

Residentie Cortenbach wordt mooi plekje in Mechelen

0 Shares

Cortenbach site klaar voor de grote werken

De restauratiewerken aan het Hof van Cortenbach vorderen zoals voorzien. Maandag werd in het Huis van de Mechelaar een stand van zaken gegeven door burgemeester Bart Somers en schepen Greet Geypen. Vooral de status van de Woonontwikkeling site Cortenbach kwam uitgebreid aan bod. Het project gaat over het gebied Onze-Lieve-Vrouwestraat, Korenmarkt en Ziekeliedenstraat.

Greet Geypen en Bart Somers p werf Cortenbach site

Het is een lang en moeilijk verhaal geweest, maar nu verdwijnt één van de laatste niet zichtbare stadskankers. Deze ontwikkeling kan ons winkelcentrum versterken. Dit is één van de mooiste projecten van deze bestuursperiode” zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld)

Restauratie van het gebouw loopt zoals verwacht

De restauratie draait op volle toeren. Het gebouw is intussen ontmanteld en de stabiliteitsproblemen werden aangepakt. De werken aan de gevels en daken zijn volop in uitvoering door Artes Woudenberg. De buitenrestauratie zal klaar zijn in februari van volgend jaar. Nadien krijgt het hof een nieuwe invulling. Voor de herbestemming, de interieurrestauratie, inrichting en uitbating, zoeken we nog dit jaar een privépartner”, zegt Greet Geypen (schepen van Monumentenzorg).

Restauratiewerken Hof van Cortenbach te Mechelen

Nieuwe wooneenheden en handelspanden
Op 14 augustus starten de voorbereidende werken voor de sloop van een aantal leegstaande panden en magazijnen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat, om plaats te maken voor nieuwe wooneenheden. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat gaat het om de afbraak van 5 woningen. In zijn geheel komen er 23 luxe appartementen met een oppervlakte tussen 90 en 160 m2, en 2 penthouses. Alle wooneenheden zullen beschikken over veel natuurlijke lichtinval. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat zal de Cortenbach-site 3 handelspanden bevatten met een oppervlakte elk van 300 m2. Deze handelspanden zullen ongetwijfeld bijdragen aan de aantrekkelijkheid als winkelstraat.

Aansluitend op de sloopwerken en de voorbereidende werken voor de ondergrondse parking met 31 parkeerplaatsen, gaan de archeologische opgravingen begin 2018 van start. Dit onderzoek zal ongeveer twee maanden in beslag nemen. Omstreeks maart gaan de effectieve bouwwerken van start. De eerste bewoners kunnen in het voorjaar van 2020 hun intrek nemen in residentie Cortenbach.

Cortenbach site Onze-Lieve-Vrouwestraat te Mechelen

Hof van Cortenbach gered van de sloop

Het Hof van Cortenbach is een zeldzaam voorbeeld van vroeg 16de-eeuwse burgerlijke paleisarchitectuur. Door de eeuwen heen wisselde het hof regelmatig van eigenaar en van functie. Het deed onder andere dienst als herberg en ijzermagazijn. In 1982 werd het Hof van Cortenbach een beschermd monument. Het bekende stadspaleis, aan de Korenmarkt, daar waar Mechelen ontstaan is, is hiermee gevrijwaard van de sloop.

Stadspaleis Hof van Cortenbach restauratie werken

Afgelopen decennia geraakte het Hof van Cortenbach in verval, totdat de stad het in 2013 kocht en besloot het zijn historische uitstraling terug te geven. De restauratiewerken gingen op 30 mei 2016 van start onder begeleiding van architecten Beeck & Hermans.

Cortenbachstraatje opgewaardeerd tot een mooi plekje

Het in 1935 afgesloten Cortenbachstraatje, genoemd naar de familie Cortenbach, zal na de werken terug opengesteld worden in een iets bredere versie..De onbebouwde zone die uitgeeft op de Cortenbachstraat, wordt eigendom van de stad. Het vrijgekomen binnengebied wordt omgevormd tot een stedelijk pleintje met een openbaar karakter, dat toegang geeft tot het Hof van Cortenbach. Van het Agentschap Ondernemen ontvangt de stad hiervoor een subsidie van € 482 401. Deze premie is een beloning voor de handelskernversterking waartoe de ontwikkeling van de site bijdraagt.

Binnenplein Hof van Cortenbach en woongelegenheden

Binnenplein wordt gezellige ontmoetingsplaatsDe onbebouwde zone die uitgeeft op het Cortenbachstraatje, wordt eigendom van de stad. Het vrijgekomen binnengebied wordt omgevormd tot een stedelijk pleintje met een openbaar karakter, dat toegang geeft tot het Hof van Cortenbach. Op het binnenplein van de site hoopt men een horecagelegenheid te kunnen aantrekken. De aanleg ervan zal in afstemming met de herbestemming van het Hof en de nieuwe projectontwikkeling gebeuren.

De ontwerper voor het binnenplein wordt nog dit jaar aangesteld. De aanleg van het plein zelf volgt rond de jaarwisseling 2018/2019. De Mechelaar krijgt er een gezellig plekje op een toplocatie in de binnenstad bij”, aldus Greet Geypen (Open Vld)

De buurtbewoners werden maandagavond middels een infovergadering op de hoogte gebracht van de verdere ontwikkelingen op de Cortenbach site. De restauratiekosten bedragen 2 682 000 €. Daarentegen staat wel een erfgoedpremie van € 1 470 620 euro van Agentschap Onroerend Erfgoed. De ingebruikname van de volledige site is voorzien ergens in 2019, al is dit onder voorbehoud..

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.