31ste Open Monumentendag in Mechelen

51 Shares

17 locaties openen deuren op Open Monumentendag 

Wie zondag een dagje uit plande in Mechelen, had de juiste keuze gemaakt. Met Open Monumentendag, Herfstbraderie, Zondagshopping, Jazz at Home Festival en Klokkenwerpen, en dat overgoten met een warm zonnig sausje, was er geen reden om thuis te blijven. Ik ben voor u de ganse dag door de stad gereisd, en breng hier een korte samenvatting van de gebouwen die ik bezocht heb.

31ste Open Monumentendag opent ramen en deuren voor groot publiek
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Zondagmorgen om 9.30 uur openden burgemeester Bart Somers en schepen Koen Anciaux de 31ste Open Monumentendag in de Maria Magdalenakapel te Mechelen. Van 10.00 tot 18.00 uur werden op 17 locaties in en buiten de stad de deuren wagenwijd opengesteld voor het publiek. De dag startte bewolkt maar werd hoe later hoe zonniger. Open Monumentendag is een topdag voor wie van erfgoed, geschiedenis en architectuur houdt. En daar heeft onze stad geen gebrek aan. Den Ouwen Dok, Sint-Janskerk, Kasteel Caputsteen, … zijn maar enkele bezienswaardigheden die ik hier opsom.

Het Koraalhuis in de schaduw van de kathedraal

Over het Koraalhuis aan Nieuwwerk achter de Sint-Romboutskathedraal stelde ik me al enkele jaren de vraag welke verhalen achter deze muren verborgen zaten. Dankzij een rondleiding met stadsgids ben ik hier heel wat meer te weten gekomen. 

Het Koraalhuis aan het Nieuwwerk te Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

In een zeer ver verleden, meer bepaald in 1617 werd hier voor een beperkt aantal jonge zangertjes gratis muziekonderwijs onderricht. Deze jongens gingen een mooie toekomst tegemoet als knapenkoor ‘de Koralen’ in de Sint-Romboutskathedraal. Na de afschaffing van de muziekschool als gevolg van de Franse Revolutie keerden de koralen niet meer terug. Het huis werd in 1871 teruggekocht door de kerkfabriek. Sindsdien werd de achterbouw die later bijgebouwd is door de kerkfabriek gebruikt als restauratieatelier voor de kathedraal.

Het Koraalhuis aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het koraalhuis heeft al heel wat aanpassingen ondergaan en werd vaak gebruikt door kosters van de kathedraal. In het interieur zijn buiten enkele deuren, ramen, sierschouwen en originele balken niet veel overblijfselen van het originele te bespeuren. Het is de Provincie Antwerpen dat instaat voor het behoud van dit erfgoedpand. Welke toekomst het koraalhuis te wachten staat is nog onzeker.

Groot Seminarie als bouwkundig erfgoed

Het Groot Seminarie, wie kent dit prachtige gebouw niet in Mechelen. Wanneer ik door de grote poort aan de Frederik de Merodestraat 8 binnenstapte was het al aardig druk. In de inkomhal was het wachten op de komst van één van de gidsen, die hun handen vol handen om alle groepen doorheen het gebouw te loodsen. Door de lange wachttijden en mijn beperkte tijd, kies ik ervoor om zelf op ontdekking te gaan.

Groot Seminarie binnenplaats met tuin op 31ste open Monumentendag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Groot Seminarie is stilteplek in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het Groot Seminarie is een beschermd monument en sinds 2019 erkend als bouwkundig erfgoed. De grote vierkante binnenplaats met grasplein is omringd door een ijzeren omheining en arduinen sokkels. 

Via de tuin verschaf ik me toegang tot de rondom gebouwde gangen waar grote ramen een panoramisch uitzicht bieden op de binnenplaats van het voormalige Standonckcollege. Op het eind van één van de gangen geeft een groot auditorium aansluiting. De kapel die was helaas niet toegankelijk voor het publiek. 

Houten torentje op Groot Seminarie Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Opvallend mooi detail is een houten torentje dat zowel vanuit de binnenplaats als vanuit de straatzijde te zien is. Wie door de gangen wandelt ontdekt heel wat heilige beelden, schilderijen en o.a tekeningen van onze patroonheilige Rombout.

Al meer dan 500 jaar pronkt deze christelijke parel in de historische binnenstad. Opgericht als college voor arme studenten werd het in 1595 een Aartsbisschoppelijk Seminarie waar jongens die zich tot het priesterschap geroepen voelden een vorming kregen. Vandaag gaat het verhaal verder en leeft het Groot Seminarie verder als Diocesaan Pastoraal Centrum met een vergaderzaal, archief, … en vooral als stilteplek.

Kazerne Dossin breekt records

In het kader van 75 jaar Bevrijding stelde men een boeiend programma samen waar naar aanleiding van Open Monumentendag alle bezoekers gratis toegang kregen tot het museum.  

Kazerne Dossin breekt alle records op 31ste open Monumentendag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Het Museum Dossin Kazerne is een nieuwbouwproject dat in 2012 geopend werd. Het majestueuze gebouw bevindt zich aan de overzijde van de werkelijke Dossin Kazerne en is tegelijkertijd een Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum.

Wie het museum nog niet bezocht heeft, kan ik het ten zeerste aanraden. Het is uniek en vertelt in woord en beeld de zwarte bladzijde uit de Belgische, maar ook wereldgeschiedenis waaronder de de deportatie van Belgische Joden en zigeuners. Mechelaars weten dat vanuit de Dossin kazerne joden gedeporteerd werden naar concentratiekampen. 

Kazerne Dossin Holocaust Museum stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Belangstelling was er zeker voor Kazerne Dossin als ik te horen krijg dat er op deze 31ste Open Monumentendag maar liefst 1400 bezoekers langsgekomen zijn. Met 200 bezoekers meer dan in 2018 is dit een nieuw record. 

Het Predikheren is mooiste van Europa

Tegenover Kazerne Dossin ligt het prachtige Het Predikheren dat op 31 augustus 2019 officieel geopend werd. Meer dan 800 vrijwilligers en 50 artiesten namen deel aan De parade die vanuit de oude bibliotheek door het stadscentrum trok om de laatste boeken naar Het Predikheren te brengen.

Het Predikheren, de mooiste bibliotheek van Europa
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wie hier binnenstapt kan alleen maar waw! zeggen. dit is zo mooi gerestaureerd dat het bijna hemels is. Ik ben een paar keer tijdens de werken een kijkje gaan nemen en dat was al indrukwekkend, maar nu het uiteindelijk in werking is, kan ik alleen maar aansluiten bij wat ik al een paar keer gehoord heb, dit is de mooiste bibliotheek van Europa.

Het interieur van deze nieuwe hotspot straalt rust uit. Bezoekers kunnen terecht in verschillende zones waar de eerste verdieping de kloosterbibliotheek de ziel van Het Predikheren is. De zolderruimte is dankzij het behoud van de houten balken impressionant. Op zolder daar waar het grootste deel van de bibliotheekcollectie zijn plaats heeft, werd de imposante dakconstructie met houten balken behouden.

Het Predikheren voormalig klooster nu prachtige bibliotheek in de stad Mechelen
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Culinair genieten in de smakelijkste bibliotheek met Restaurant Tinnèlle en BarBib
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)
Conservatorium Mechelen brengt een streepje muziek in Het Predikheren op 31ste Open Monumentendag
Foto Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Wie wil verpozen of een boek lezen in openlucht kan dit op het binnenplein. Het Predikheren herbergt tevens een culinair restaurant Tinèlle en BarBib waar je zowel terecht kan voor een drankje als een snack. Ook hier moesten de gidsen regelmatig een slokje water tot zich nemen. De rondleidingen liepen als een trein. Op regelmatige tijdstippen brachten muzikanten van het Conservatorium een streepje muziek dat heerlijk klonk door de eeuwenoude wandelgangen.

Het is toch wel opvallend hoeveel Mechelaars, en misschien ook wel niet inwoners, interesse tonen voor het erfgoed van onze stad. Mechelen heeft heel wat mooie dingen in petto, als we die allemaal met een bezoek moeten vereren dan zijn we wel een tijdje zoet. Maar goed, de 31ste Open Monumentendag was alweer een topper, die heel wat volk op de been gebracht heeft. Bedankt aan alle vrijwilligers die zich alweer ten volle ingezet hebben om ons als bezoeker de weg te wijzen, en ons een onvergetelijke dag te bezorgen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

51 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.