Gouden Carolus Whisky Infused 2 jaar op rij beste-bier

Trofee als beste bier voor Gouden Carolus Whisky Infused

0 Shares

Gouden Carolus Whisky Infused 2de jaar op rij beste bier

Voor het 2de jaar op rij valt Brouwerij Het Anker in de prijzen met de Gouden Carolus Whisky Infused als beste bier. De Belgische bierconsumentenvereniging Zythos vzw reikte voor het 13de opeenvolgende jaar de ‘Zythos Consumententrofee’ uit aan het meest geliefde bier van het voorbije Zythos Bierfestival. De bezoekers van het festival waren na een stemming overtuigd dat Gouden Carolus Whisky Infused, de trofee verdiende.

Het Zythos Bierfestival wordt sinds 2006 georganiseerd en groeide op korte tijd uit tot het grootste Belgische bierevenement. Tijdens de afgelopen editie in de Brabanthal te Leuven konden meer dan 12,500 bezoekers er op 28 en 29 april bij een honderdtal Belgische brouwers proeven van meer dan 500 bieren. Voor het eerst waren alle continenten vertegenwoordigd, waardoor het festival steeds meer lijkt uit te groeien tot een wereldse ontmoetingsplaats voor iedereen met interesse voor Belgisch bier. Ieder jaar vraagt Zythos aan de bezoekers welke bieren bij hen het meest in de smaak vallen. Op een stemformulier wordt een persoonlijke top 3 ingevuld. Na telling van de ontvangen stemmen, kwam volgende top 5 uit de bus:

  1. Gouden Carolus Whisky Infused – Het Anker
  2. La Différence – De Dochter van de Korenaar
  3. Anders! 2018 Tropical Milkshake – Anders
  4. Kerel Kaishaku – VBDCK Brewery
  5. Blue Pearl – Duvel-Moortgat

Voor het tweede jaar op rij werd de Whisky Infused versie van Gouden Carolus verkozen tot beste bier van het festival. Dat is een primeur in de geschiedenis van het grootste bierfestival van België: Nooit eerder ging de consumententrofee twee keer naar hetzelfde bier. Brouwerij Het Anker wint zo voor de 3e maal de Zythos Consumententrofee, na eerdere winst in 2008 met ‘Gouden Carolus Hopsinjoor’.

Bier met een infusie van whisky

‘Whisky Infused’ is een unieke brouwtechniek waarbij een kleine hoeveelheid whisky wordt geblend met een donker speciaalbier, om tot een gebalanceerd en volmondig eindresultaat te komen. Voor dit brouwsel wordt Gouden Carolus Imperial Dark verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single Malt whisky. Dat resulteert in een krachtig en volmondig bier met subtiele toetsen van vanille, eikenhout en chocolade.
In 2015 introduceerde Brouwerij Het Anker uit Mechelen deze bierstijl als 1ste smaak expressie van de reeks ‘Gouden Carolus Indulgence’. Dat is een serie gelimiteerde bieren die jaarlijks met wisselende inhoud worden uitgebracht. Eind 2016 werd Whisky Infused nog uitgeroepen tot ‘World’s Best Spirit Flavoured Beer‘ op de World Beer Awards. Brouwerij Het Anker herlanceerde ‘Whisky Infused’ op algemene vraag tijdens het Zythos Bierfestival 2017. Sindsdien maakt het bier deel uit van het vaste gamma.

Wij zijn erg gecharmeerd dat de consument onze bieren en whisky op prijs stelt.”, krijg ik te horen binnen de muren van de brouwerij. “Het is op vraag van de consument dat we Whisky Infused in 2017 vast op de markt hebben gebracht binnen de ‘Cuvée van de Keizer’-reeks. Deze bieren worden afgevuld in grote flessen van 75cl: ideaal om te delen in gezelschap, maar vanuit de horeca kregen we de vraag om ook een oplossing te zoeken voor de liefhebbers die per glas willen bestellen. Na de overwinning van vorig jaar werd er een gelimiteerde hoeveelheid Whisky Infused afgevuld op vat. Na de positieve reacties en in navolging van deze tweede overwinning, is het bier vanaf nu ook vast verkrijgbaar in flesjes van 33cl.” En alzo kunnen de bierliefhebbers nu nog gemakkelijker genieten van hun favoriete bier.”

Brouwerijen met de meeste stemmen, ook Het Anker

Voor het eerst geeft de organisatie ook een top 5 prijs van de brouwerijen met de meeste stemmen over hun hele gamma. Het Anker scoort ook in deze lijst hoog en eindigt er op de tweede plaats, net na Brouwerij ’t Verzet:

  1. ’t Verzet – Anzegem
  2. Het Anker – Mechelen
  3. Van Steenberge – Ertvelde
  4. Het Nest – Oud-Turnhout
  5. Duvel-Moortgat – Breendonk

Deze top 5 is opmerkelijk omdat de lijst wordt gedomineerd door enerzijds Belgische familiebrouwerijen met een eeuwenlange traditie en anderzijds compleet nieuwe brouwerijen: Het Anker, Van Steenberge en Duvel-Moortgat zijn allen opgericht in de jaren 1870 en zijn nog steeds in familiehanden. De brouwerijen van ’t Verzet en Het Nest werden pas opgestart in respectievelijk 2015 en 2016.

Gouden Carolus Whisky Infused 2 jaar op rij beste-bier

Traditie versus jong geweld!”, zegt Freddy Van Daele als voorzitter van Zythos vzw. “Al gaat dat vaak hand in hand, want zowel de traditionele brouwerijen als de nieuwkomers durven te innoveren en eigenlijk vullen ze elkaar zelfs mooi aan: ze dagen elkaar uit om buiten de lijntjes te kleuren en te blijven zoeken naar vernieuwende brouwtechnieken, ingrediënten en smaken, maar tegelijkertijd ook om dat mooi gebalanceerde smaakevenwicht te behouden waar de Belgische bieren om bekend staan. Op Zythos Bierfestival zie je waarom het Belgisch bier nog steeds wereldtop is, en waar we de komende jaren nog meer van mogen verwachten.”

Tekst en foto’s Brouwerij Het Anker

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.