Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’

Wanneer:
16/03/2018 @ 13:00 – 16:30 Europe/Brussels Tijdzone
2018-03-16T13:00:00+01:00
2018-03-16T16:30:00+01:00
Waar:
Cultuurcentrum
Minderbroedersgang
2800 Mechelen
België
Kosten:
Gratis
0 Shares

In het kader van Made in Mechelen exposeert Tatiana De Munck in het Cultuurcentrum van 3 maart tot 29 april. Gewapend met de camera in haar IPhone legt ze beelden uit de alledaagse realiteit vast. Op haar tentoonstelling ‘I’m Nowhere in Particular’ toont ze mensen en steden, dingen die blijven en dingen die voorbijgaan en nodigt de bezoeker uit om met haar mee te wandelen.

Tatiana De Munck fototentoonstelling

Tatiana De Munck (°1961) is beeldend kunstenaar en woont al 25 jaar in Mechelen. Met haar IPhone als een verlengstuk van haar ogen is ze dagelijks op pad en fotografeert ze alles wat op haar weg komt. Ze grasduint in haar eigen woning en wandelt rond in Mechelen. Met de trein reist ze naar Brussel, de stad waar ze is opgegroeid, naar Oostende,… Amsterdam of Parijs.

Door de lens van de flaneur

“De voorbije twee jaar ben ik me toevalligerwijs meer en meer op fotografie gaan toeleggen. Dagelijks postte ik een selectie beelden van alles wat ik op mijn voetstappen tegenkwam op mijn persoonlijke Facebookpagina”, zegt Tatiana De Munck. “Voor mij is fotografie al jarenlang een oefening in ‘kijken’.”
Haar foto’s zijn een verzameling van visuele indrukken, vanuit een eigenzinnig perspectief. De discretie van haar IPhone laat haar toe om beelden te fotograferen zonder mensen daarbij daadwerkelijk te storen. Om de beleving van de alledaagse realiteit nog sterker te maken, werd speciaal voor de tentoonstelling ook een geluidsmontage gecreëerd om visuele prikkelingen te versterken.  Voetstappen van wandelaars, duiven die wat koeren op het voetpad, een trein die halt houdt, auto’s die voorbij razen, … Voor de montage werkte zij samen met Mechelaar Sjarel Van den Bergh.

“We worden overspoeld met beelden en door de democratisering van digitale media wordt die stroom alsmaar wilder. Tijdens onze ‘Focus op Fotografie’ mocht Tatiana De Munck niet ontbreken. Ze troont ons mee op het pad van de flaneur en oefent ons in het kijken, in het betekenis geven aan momentopnames”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Zij brengt ook het alledaagse leven in onze stad in beeld met een uniek gevoel voor compositie en detail.”

Mechelen Talentenfabriek

“In onze kunstwerkplaats ARTenova deelt Tatiana De Munck sinds een jaar een atelier samen met vriendin filosofe Ann Meskens”, weet Björn Siffer. “Een inspirerend duo op een inspirerende plek.”

Samen werkten zij reeds vaker aan projecten. Zo illustreerde Tatiana De Munck in 2005 Meskens’ boek Jaques Tatieen kwestie van kijken (2005 en 2010) en realiseerde eveneens de foto’s bij het boek Eindelijk buiten. Filosofische wandelingen (2007).

In het najaar van 2017 waren De Munck en Meskens samen artists in residence in Hortus, Groningen. Een project omtrent de beleving van tuinen dat mogelijk dit jaar een vervolg krijgt. Ze broeden ook samen op een vierkante meter van het stedelijk project ‘De grond der Dingen’. Dat is een project waarvoor de stad Mechelen 20.000m² ter beschikking stelt aan het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS die op hun beurt Mechelaars uitnodigen om hierop een (deel van een) gemeenschappelijke droom te verwezenlijken.

Dit najaar geeft Tatiana De Munck ook het Mechelse project ‘1917 FOUNTAIN 2017’ een vervolg. Het project waarin kunstenaars uit Mechelen aan de slag gingen met oude stock van Sanitair De Coninck en daarmee de readymades van Marcel Duchamp eerden. Tatiana wil dit najaar een roze polyesterbad op de waterlijn van Oostende plaatsen en er een nieuw project starten.

Praktische info

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’

–      3 maart tot 29 april 2018
–      dinsdag tot zondag, 13u00 – 16u30
–      gratis toegang
–      Cultuurcentrum – inkomhal

In het kader van: Made In Mechelen en Focus op fotografie

0 Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.