Klokkenwerpen

Wanneer:
09/09/2018 @ 17:00 – 17:45 Europe/Brussels Tijdzone
2018-09-09T17:00:00+02:00
2018-09-09T17:45:00+02:00
0 Shares

Al 70 jaar Klokkenwerpen

De tweede zondag van september wordt traditiegetrouw het Klokkenwerpen georganiseerd. Vanaf 17.00 uur vliegen vanuit de Sint-Romboutstoren, 20 grote klokken richting stadhuis. Onderweg wordt een lading van 400 kleine klokjes gelost. Wie er eentje kan bemachtigen, maakt kans op een echt bronzen exemplaar. De winnaar krijgt zijn/haar prijs onmiddellijk uitgereikt door schepen van Cultuur Björn Siffer.

Klokkenwerpen te MechelenMechelen bezit de oudste beiaard van België en ook het Klokkenwerpen maakt deel uit van een jarenlange traditie. Al sinds 1946 worden er jaarlijks klokjes naar beneden gegooid. De aanleiding was de plaatsing van het beiaardklavier op de Sint-Romboutstoren.

Aanvankelijk werden er kleine papieren klokjes vanuit de toren naar beneden gegooid, later werden deze klokken vervangen door kartonnen exemplaren waaraan een lont was bevestigd. Op die manier konden de klokken vanuit de toren, over de Grote Markt, naar het stadhuis worden gezonden en onderweg hun kleine klokken naar beneden laten dwarrelen.

Klokkenwerpen te MechelenDat was een echt huzarenstukje. Het Klokkenwerpen hing niet alleen af van de hoeveel wind die dag, maar ook het aansteken van de lont was riskant. Er moest iemand half uit de toren hangen om de lont aan te steken. Vandaag worden er polyester klokken gebruikt en hun tocht over de markt verloopt elektronisch.

Het Klokkenwerpen is een Mechelse traditie voor jong en oud. Dit jaar herdenken we de 70ste verjaardag van de ingebruikname van het beiaardklavier van de moderne beiaard in de Sint-Romboutstoren”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

0 Shares