Zahia’s Cuisine interview

Zahia Belkhiri (41), is op tweejarige leeftijd met haar ouders geëmigreerd van Marokko naar België. Zij woont meer dan dertig jaar in Mechelen, met een kleine tussenstop naar Bonheiden en Rumst, en toch kunnen we met zekerheid stellen dat Zahia een op en top Mechelaar is, een gedreven onderneemster en een straffe madam.

Ik heb Mechelen zien groeien, zien veranderen. Wij waren trouwens één van de eerste families Marokkanen die in België eertijds zijn toegekomen. Ik ben de oudste uit een gezin van negen kinderen. De kookkunsten heb ik van mijn moeder geleerd, omdat ik dagelijks in de keuken moest helpen, en zo is dan de passie naar koken ontstaan” vertelt de supervriendelijke Zahia.

Zahia's-Cuisine--Marrokaans-restaurant---Mechelen---29Oorspronkelijk is Zahia van opleiding maatschappelijk werkster. Buiten haar vaste job organiseerde ze in haar vrije tijd kooklessen / workshops.voor allochtone vrouwengroepen, en met succes want de laatste jaren heeft Zahia meer dan 1000 cursisten de kneepjes van het koken bijgebracht, en heeft alzo door de jaren heen een groot netwerk opgebouwd. Vele van deze cursisten weten dan ook reeds van bij de opening van het restaurant hun leermeester te vinden.

“In eerste instantie had ik niet de durf om de grote stap te nemen naar het openen van een eigen restaurant. Het was voor mij geen eenvoudige beslissing, ik stond na mijn echtscheiding er alleen voor met drie kinderen. Toch heb ik de stap genomen en run nu samen met mijn zoon Taoufik, die de bediening voor zijn rekening neemt, en een hulpkok, het Marokkaans eethuis Zahia’s Cuisine” voegt ze eraan toe.

Het restaurant van Zahia, bevindt zich aan de voet van de Sint-Romboutskathedraal en Sint-Romboutstoren. Mechelaars zullen zich zeker herinneren dat in dit pand vele jaren het Mechels Souvenirwinkeltje gehuisvest was. Na een grondige opkuisbeurt en renovatie heeft Zahia haar laatste spaarcentjes geinvesteerd in haar droom. Zonder de steun en hulp van haar kinderen en vrienden, heeft ze alle hindernissen kunnen overwinnen.Zahia's Cuisine Marokkaans restaurant te Mechelen

Wanneer we het restaurant binnenstappen waan je je direct in Marrakech. leuke spullen aan de muren, de grote blauwe zetel inclusief kussens, brengen je in de sfeer van Noord-Afrika met Arabische invloeden. Iedereen is welkom, autochtonen en allochtonen ontmoeten hier elkaar.

Het interieur van de zaak is netjes ingericht met tweedehands spulletjes, wat het speciaal en authentiek maakt. Bij mooi weer kan je als klant genieten van de maaltijdschotels op het kleine maar gezellige buitenterras achteraan de zaak. Het klienteel is zeer gevarieerd van een vast klienteel dat zich aangesproken voelt door het concept, maar ook toeristen of toevallige voorbijgangers. Voor feestjes of teambuilding kan het restaurant afgehuurd worden.

Zahia wil haar passie voor koken nog steeds delen met andere kookfanaten, daarom blijft de mogelijkheid om workshops te organiseren steeds open. In tegenstelling tot wat mensen denken, is de Marokkaanse keuken zeker niet ingewikkeld, de workshops zijn laagdrempelig zodat iedereen zonder probleem kan deelnemen.

Marokkaans restaurant Zahia's Cuisine te MechelenWat Zahia als zaakvoerster en chef-kok in haar restaurant Zahia’s Cuisine aanbiedt zijn typisch Marokkaanse gerechten, en grotendeels de keuken uit de Berber dorpjes, wat niet wil zeggen dat er geen westerse invloeden op de menukaart staan, maar het klienteel komt hoofdzakelijk om te proeven van de lekkere Marokkaanse keuken.

Zahia is sterk milieubewust, voorbeeld hiervan is het compostvat in de achtertuin, waar alle voedselresten hun plaats vinden. Het motto van Zahia’s concept is dan ook duurzaamheid, gezonde voeding, ecologisch en eerlijke prijzen.

Mijn conclusie over Zahia’s Cuisine, het is een gezellig plekje in de binnenstad van Mechelen. Liefhebbers van de Marokkaanse keuken komen hier zeker aan hun trekken. Het interieur is ingericht zoals het hoort te zijn, de ontvangst en bediening zijn uiterst vriendelijk. Het buitenterras met zicht op de Sint-Romboutstoren is zeker bij mooi weer een echte aanrader. Door de drukte kan ik wel aanbevelen om zeker op zaterdag te reserveren.

Breng ook een bezoekje aan de promo pagina

Zahia's Cuisine

Adres
Zahia’s Cuisine
Steenweg, 12
2800 Mechelen
www.restaurant-zahiascuisine.be

Ga je langs, doe dan de groeten van Mechelen op zijn Best