SAVA café en tapas interview

SAVA Café met Tapas te Mechelen

Karel Meyer, de zaakvoerder van Sava is een zeer aangenaam, sociaal en gemotiveerd man. Iemand die weet wat de klant wil, en ook een persoon die steeds klaar staat om mensen te helpen. Karel staat zeven dagen op zeven achter de toog, maar is in het weinige vrije tijd die hem overblijft, ook al 25 jaar vrijwilliger bij Ziekenzorg waar hij zich tijdens vakanties inzet voor de begeleiding van mensen met een beperking.  Met een goed gevuld enthousiast team van 14 mensen, draait Sava als een geoliede machine.

Een stukje geschiedenis van Sava

Het ontstaan van de naam Sava is op zich een heel verhaal. Op zijn vorige job, werkte Karel grotendeels als administratief bediende op het Tivolikasteel binnen het domein Tivolipark, en heeft een tijdje achter de toog gestaan in het intussen teloorgegane eetcafé Den Akker ( vismarkt ) te Mechelen. “

“Zo tussendoor dronk ik in de brasserie tijdens de vrije uren een cava. Mijn collega zei dan altijd, komaan Karel we gaan een sava’ke drinken” vertelt Karel met veel smaak.

Na ongeveer een jaar was er sprake dat ik een café op de Grote Markt zou openen. Het enige probleem dat zich toen nog stelde was, de naam. Bij het drinken van een cava, zei mijn collega plots, zeg Karel noem het toch gewoon Sava, naar de link met de Cava en wat mensen dagelijks onder elkaar zeggen “ça va ?”, als je vraagt hoe het met iemand gaat.  En toen zei ik bij mezelf, dat is’t !!. We noemen het Sava maar dan op zijn vlaams

Sava café tapas Karel Meyer zaakvoerder MechelenHet intussen populaire café met tapas dat zich pal op de Mechelse Grote Markt bevindt wordt sinds 3 maart 2013 uitgebaat door Karel Meyer. De handelszaak zelf is zeer langzaam ontstaan uit een idee dat reeds jaren in zijn hoofd tolde. Hij is dan op zoek gegaan naar een geschikt pand, en heeft het gevonden in een historisch geklasseerd gebouw “De Kat”, voorheen Pizza Hut, op de Grote Markt. Voor Karel was het alleszins een meevaller dat het pand zich bevind op één van de mooiste pleinen van Vlaanderen. Daarna is er ook als meewerkend vennoot Kris Dens bijgekomen en stille vennoten Ward Hens en monique Bonhomme, waardoor we ook het financiële plaatje rond kregen.

Echte tapas op de Grote Markt

Sava kan je gerust een pure tapasbar noemen, andere vertrouwde snacks zijn hier niet verkrijgbaar. Het idee naar tapas is ontstaan in Spanje, het land van de kleine hapjes. “Ik vond dat plezant dat je in Spanje, en vooral in het binnenland, gegeten en gedronken hebt. En alzo dacht ik, dat moet bij ons in België ook kunnen. Zo is dan Sava ontstaan als Café met Tapas

De hapjes die op de menukaart staan bij Sava zijn grotendeels pure Spaanse tapas, met enkele kleine aanpassingen. Niet alleen de tapas zijn Spaans, maar ook de kok Lorenzo is een rasechte Spanjaard. Afkomstig uit Sevilla, en reeds 30 jaar in België, weet hij perfect Spaanse tapas klaar te maken. Lorenzo heeft de menukaart dan ook vanaf de start van Sava voor 80 % ontwikkeld.

Warme en koude tapas op het menu

De keuze van tapas is groot, er is een keuze tussen warme en koude hapjes. Op de menukaart vindt u een keuze tussen vis, vlees maar ook een assortiment vegetarische tapas. Een groot deel van hiervan is de ganse dag te verkrijgen, andere tapas zijn enkel verkrijgbaar tijdens de openingsuren van de keuken. Om de klant te helpen staat dit allemaal netjes vermeld op de tapaskaart. Gerechten met “koksmuts” kunnen besteld worden als de keuken geopend is, zonder “koksmuts” zijn de ganse dag verkrijgbaar. Om de drie maanden stelt Sava nieuwe suggesties voor aan de klant. Deze seizoens suggesties bevatten zowel tapas als wijnen.

Het uithangbord van Sava is de eigen import van ambachtelijke cava, wat zeer uniek is. De “Cava Jaume Giró i Giró” afkomstig van een kleine bevriende wijnboer die zich situeert vlakbij Barcelona, is dan ook nergens anders in België verkrijgbaar. De wijnen die geserveerd worden zijn Spaanse wijnen, maar ook Franse, Zuid-Amerikaanse en Australische wijnen. De bieren op het vat zijn allemaal afkomstig uit de Mechelse brouwerij Het Anker.

Sava café tapas zaaltje MechelenSava beschikt over twee kleine zaaltjes. Deze op de eerste verdieping wordt gebruikt bij reservaties. Een klein feestje of vergadering organiseren bij Sava, kan door het huren van een zaaltje op de tweede verdieping, die Sava ter beschikking stelt voor zijn klanten. Tal van verenigingen, bedrijven en clubs maken hier reeds gebruik van. In het café op de benedenverdieping is reserveren niet mogelijk, omdat Karel hier het café gevoel wil behouden.

Karel Meyer is sinds 2016 Fairtrade Ambassadeur te Mechelen. Dat houdt in dat men bij Sava zeer bewust bezig is met Fair-Trade producten, waarvan de cava al een mooi voorbeeld is. Maar ook koffie’s, thee’s, fruitsappen en suiker vullen het rijtje van Fairtrade aan. Verder gaat Sava er prat op dat er Bio producten gebruikt worden, waaronder Bio-wijnen. De grote wens van Karel is een bordje aan de voorgevel “ik ben verkocht”

Spaanse en Portugese invloeden in het interieur

Sava is een café met een aangenaam interieur. De houten muren, tafels en banken maken het geheel uniek en geven mede de speciale verlichting, een warm vintage gevoel. De toog oogt helemaal zuiders met Spaanse en Portugese invloeden. Klanten die zich een beetje wensen af te zonderen, kunnen zich nestelen in de zeteltjes in de lounchbar. Voor de allerkleinsten is er speelruimte en speelgoed beschikbaar. Bij mooi weer kunnen de klanten gebruik maken van het buitenterras, waar ze een prachtig zicht hebben op de Mechelse Grote Markt.

De toegankelijkheid van het café laat rolstoelgebruikers toe. Achteraan het gebouw bevindt er zich een aangepaste toiletruimte voor rolstoelgebruikers, maar ook een babykamer waar de kleintjes verschoond kunnen worden. Klanten met honden zijn eveneens welkom bij Sava.

Mijn conclusie over Sava, een café met tapas in hartje Mechelen. Ik mag het zonder twijfel een horeca gelegenheid noemen waar iedereen van harte welkom is, en op zijn wenken bediend zal worden. Het zuiderse vakantiegevoel, daar moet je geen duizenden kilometers ver voor reizen, het begint bij Sava.

Datum interview : 13 april 2016
Interview : Karel Meyer
Website : www.savamechelen.be

Gerelateerde pagina’s : Sava café en tapas, Grote Markt, Tivoli