Peters en Meters gehuldigd om Mechelen mee netjes te houden

Peters en meters verdienen een dikke pluim

Meters en Peters getrakteerd in deelgemeente Heffen

Zo’n tachtigtal meters en peters die zich in Mechelen en de deelgemeenten mee inzetten om het openbaar domein in hun buurt netjes te houden zijn zondag getrakteerd op een Vlaams buffet en een muzikaal optreden in de Kettinghe in Heffen.

Peters en Meters gehuldigd om Mechelen mee netjes te houden
De stad Mechelen zet dagelijks bijna honderd mensen in om alles proper te houden. “Netheid en het onderhoud van straten en pleinen horen voor de Mechelaars bij de prioriteiten.  Daarom moeten we deze traditie in ere houden”, zei schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA).

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) kwam ook de peters en meters tijdens hun feestje bedanken. “Er is veel veranderd de voorbije decennia in onze stad. Als je het mij vraagt vind ik het allerbelangrijkste dat alsmaar meer mensen bereid zijn om de mouwen op te stropen om, naast onze eigen diensten, mee onze stad proper houden. Jullie zijn ‘de paracommando’s van de vrijwilligers’. Jullie bezig zien geeft een warm gevoel en het is een morele druk op zij die zwerfvuil dumpen. Propere woonbuurten verhoogd ook het veiligheidsgevoel. Iedereen bedankt en hou dit vol”, zei de burgemeester.

Méér respect voor natuur

Hilda Hermans (77) is al zes jaar meter in de wijk Heihoek, in de buurt van het dienstencentrum Den Deigem. Ze kwam zondag met haar fiets naar Heffen. Aan haar stuur hing een plastic zakjes. “Onderweg nog een paar blikjes opgeraapt. Ik kan dat niet meer zien liggen,  sinds ik jaren geleden getuige was hoe een fietser zwaar ten val kwam toen er zo’n blikje tussen zijn wiel spaken terecht kwam”, vertelt Hilda.

De mensen hebben nog té weinig respect voor de buurt en de natuur. Daarin wordt nog té veel smeerlapperij in weggegooid dat thuishoort in vuilniszakken. Hoog Tijd dat de mensen gaan beseffen dat dit niet meer kan. Ik blijf me elke dag zakjes en blikjes in mijn buurt opruimen. Zeker nu we ook allemaal verzekerd zijn tegen ongevallen. Maar ik zal er tegen blijven vechten”, zegt de kranige dame.

Kris Moerenhout (42) uit Heffen is met zijn zonen Rik (10) en Stan (12) bij de gehuldigde peters. “We zijn enkele jaren geleden begonnen met zwerfvuil op te ruimen rond de Kapel Ten Doorn in onze buurt. We hebben nu ons ‘gebied’ uitgebreid richting Hazewinkel. De opruimactie blijft nodig, maar we merken toch beterschap, daarom dat we ook enkele omliggende straten op onze ronde hebben meegenomen”, zegt Kris.

Zoon Rik: “De mensen moeten meer respect hebben voor de natuur. We vinden vooral colablikjes, glas, papier en zelfs whiskyflessen. Er mag wel eens een vuilbak aan het kapelletje komen. Dat kan helpen”, lacht de jongen.

Dweilen met de kraan open

Omer Op de Beeck (64) uit de Korte Penninckstraat is drie jaar peter in zijn woonbuurt. “Sommige mensen weten dat ik geregeld twee keer in de week de straat opkuist. Dan smijten ze er maar wat bij. Ik vind geregeld zakjes met schoenen, kleren en flessen. Ik heb toch bij iedere ronde een volle emmer met die vuiligheid die mensen dumpen. Het is voor elke peter en meter een must om er mee door te gaan. Ook al denk ik wel eens bij mijzelf: dit is dweilen met de kraan open. Maar als wij het niet doen, wie gaat het dan wel doen. Er is bij veel mensen dringend een mentaliteitsverandering nodig, willen we in de toekomst van ons groen dat ons nog rest blijven genieten”, zucht peter Omer.

Peters en Meters gehuldigd met Vlaams buffet als dank

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.