Kalenderpenning 2018 Horlogeriemuseum Mechelen

Replica 240 jaar oude kalenderpenning voor 2019

Horlogeriemuseum geeft 35ste kalenderpenning uit

Het Mechelse Horlogeriemuseum uit de Lange Schipstraat brengt voor de 35ste keer een kalenderpenning uit. “En voor dit jubileum heb ik een replica laten maken van de originele 240 jaar oude kalenderpenning van een Gentenaar zoals die toen gebruikt werd. De bezitters van al onze penningen krijgen hem zelfs gratis”, zegt conservator Jozef Op de Beeck.

Jozef Op De Beeck toont kalenderpenning Horlogeriemuseum Mechelen
Foto Leo De Nijn

Ook al scheurt Op de Beeck aan de uitgifte hoogstwaarschijnlijk er zijn broek aan. “Uit liefde voor de traditie wil ik dit niet laten verloren gaan”, zegt hij vol overtuiging bij de zopas nieuw geslagen kalenderpenning 2019.
Deze speciale munt met een zondags tafel was vooral in de 18de eeuw een typische kalender voor horlogemakers. “Daarop kan je aflezen welke dag op welke datum valt. Vandaag heeft die tabel geen praktisch nut meer, maar toen wel. De tabel gaf aan hoeveel minuten de zon voor of achter was op de tijd die de zonnewijzer aangaf”, gaat Jozef verder.

Het Horlogeriemuseum deponeerde het systeem, zodat de kalenderpenning een rariteit blijft. “Op de kalenderpenning kunt u de datum aflezen op een tabel, in plaats van op twaalf tabellen zoals gebruikelijk is op een gewone kalender.”

Zoektocht naar afbeelding voor de munt

Op de keerzijde van de kalenderpenning staat elk jaar een afbeelding die iets te maken heeft met de tijd- of de uurwerk geschiedenis. “Zo kwamen de voorbije jaren onder andere de Londense Big Ben, het Rolex-logo en de Mechelse Sint-Romboutstoren op de keerzijde van de penning. Ieder jaar is het weer zoeken naar een interessant onderwerp en voor 2019 lag dat iets makkelijker dan andere jaren.”

Voor onze jubileumuitgave heb ik terug gegrepen naar een 240 jaar oude, kalenderpenning van een zekere De Blauwe uit Gent, zoals die toen in 1779 algemeen gebruikt werd. Hij was een van de vele horlogemakers die de penning nog met de hand hebben geslagen. In die tijd stond er aan de voorzijde de kalender en aan de achterzijde prijkten alle maanstanden, de nieuwe maanden en ook wanneer het zons- en maansverduistering is. Die data heb ik er ook bij opgezet. Het resultaat is een perfecte replica van het originele stuk. Want een beetje later tijdens de Franse revolutie is het systeem van de kalenderpenning verdwenen. Het zijn wij die hem in 1985 opnieuw tot leven hebben geroepen, nadat we de originele penning van De Blauw in 1983 gevonden hadden tussen oude collectie munten. De moeite waard om er een mooie replica van te maken”, vertelt de conservator.

Gratis munt bij bezit van 34 kalenderpenningen

Ter gelegenheid van mijn 65ste verjaardag ga ik ook de verzamelaars die al onze vorige 34 kalenderpenningen bezitten (en ze ook even meebrengen), een gratis bronzen of zilveren exemplaar bezorgen. Daarmee laat ik ze ook meevieren tijdens mijn feestjaar waarin ikzelf ook 65 wordt“, vindt de uitbater van het Horlogeriemuseum.

Kalenderpenning 2018 Horlogeriemuseum Mechelen
Foto Leo De Nijn

Op de Beeck mag dan wel vijfenzestig worden, aan sluiten denkt hij voorlopig niet. “Een mens moet bezig blijven in dit vak en met mijn dochter Elke is de toekomst van het museum ook verzekerd“, zegt hij. Elke Op de Beeck is een bekend gezicht geworden op vtm in het programma ‘Rijker dan je Denkt’, waar ze als expert bezittingen van verzamelaars op hun waarde beoordeelt.

De penning is te verkrijgen in het museum in de Lange Schipstraat 13. Een zilveren penning kost 65 euro, een bronzen 10 euro. Gouden penning op bestelling. www.horlogeriemuseum.be

Tekst en foto’s Leo De Nijn voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.