Expo 60 jaar LEGO Speelgoedmuseum Mechelen

LEGO viert drievoudig jubileum expo in Speelgoedmuseum

60 jaar LEGO Feest in Speelgoedmuseum

Lego blokjes vieren drievoudig jubileum in Mechels Speelgoedmuseum. LEGO blokjes zijn nog steeds immens populair, en doet kinderen even de smartphone of tablet vergeten. De expo ‘Het Lego blokje, 60 jaar creatief bouwplezier’ loopt nog tot en met 7 april 2019.

60 jaar LEGO Expo in Speelgoedmuseum te Mechelen
Foto Leo De Nijn

Donderdagavond werd de expo in het Speelgoedmuseum officieel geopend met een nocturne. Vrijdag ben ik een kijkje gaan nemen waar tienduizenden Lego-blokjes de derde verdieping vullen. “Lego is een onuitputtelijke bron van extreme fantasie. Dat gaan de bezoekers aan de expo zelf beleven”, zegt conservator Vanessa De Geest.

Het iconisch Lego-blokje blaast 60 kaarsjes uit, en het is even lang gelden dat Lego in de Belgische speelgoedwinkels opdook. Bovendien bestaat het Lego-figuurtje, zoals we het vandaag kennen, 40 jaar. Deze driedubbele verjaardag is een mooie gelegenheid om terug te blikken op de hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van het Deense speelgoedmerk en dat wordt in het Speelgoedmuseum op een zeer educatieve wijze tentoongesteld.

60 jaar LEGO dat vieren we in Mechelen

Vele collectiestukken sieren LEGO tentoonstelling

De expo toont zowel de inventiviteit van de makers van Lego, als de creativiteit van de talrijke bouwfanaten van alle leeftijden. De collectiestukken van het Speelgoedmuseum en Lego staan centraal. Populaire thema’s als Space, Castle, City, Technic en Fabuland vormen de rode draad. Bezoekers gaan niet alleen nostalgie ontdekken, maar ze zullen ook veel te weten komen over de geschiedenis van het blokje”, zegt Vanessa. In augustus van dit jaar ben ik nog een kijkje gaan nemen bij één van de LEGO-bouwworkshops, waar de resultaten hiervan ook schitteren op deze expo.
De expo is zeker uw bezoek waardig, er valt dan ook heel wat te beleven. “We vinden deze jubilea een mooie gelegenheid om de uitgebreide Lego-collectie, die in ons museum bewaard wordt, aan het publiek te tonen. Daarnaast zijn we bij een aantal verzamelaars op zoek gegaan naar héél ludieke Lego stukken. De expo toont de allereerste houten Lego tot en met wat er vandaag nog op de markt is. We hebben sets uit de jaren vijftig en zestig. Het tweede luik van de expo is de kunsthal. Daarin wordt het werk getoond wordt van Lego kunstenaars zoals Dirk Denoyelle en leden van de Belgian Lego User Group”, vertelt de conservator verder.

Mechelse Lego fotografe, Jo Van Holder, toont in de kunsthal hoe het haar mini-figures vergaat in de echte wereld.  “Door complicaties na een knieoperatie in 2014 moest ik lange tijd thuis blijven. Toen startte ik terug met Lego als creatieve uitlaatklep”, zegt Jo die met schitterende instagram foto’s uitpakt.

Scholen eerste bezoekers van blokjes tentoonstelling

Tijdens mijn bezoek was het aardig druk tussen de LEGO bouwstenen. Een tiental leerlingen van de vierde klas Basisschool De Bel uit Muizen waren de eerste bezoekers aan de Lego-expo en werden rondgeleid door Marc Wellens (oud-conservator). “Een leerrijke tentoonstelling die een perfect overzicht geeft van mooi speelgoed waarmee zowat iedereen in hun jeugdjaren gespeeld heeft. Het is voor de kinderen een afwisseling op het ‘digitale’ speelgoed. Ze laten de smartphone even aan de kant. Bij ons thuis hebben ze van de blokjes er bakken vol van. Het blijft zeer populair bij jongeren”, zegt juf Kathleen.

Leerlingen bezoeken LEGO Expo Speelgoedmuseum Mechelen

Thuis speel ik er niet zo dikwijls mee, omdat dan mijn tablet primeert. Maar als we bij oma en opa zijn, die er nog vele dozen van hebben staan, maken we nog vele mooie Lego-figuurtjes zoals huizen, boten en allerlei dieren. Een leuke expo in het Speelgoedmuseum, ook omdat we er actief kunnen aan deelnemen door zelf met de blokjes te spelen.”.vertelt Elena Claes (9)

Expo 60 jaar LEGO Speelgoedmuseum Mechelen

Interactief LEGO parcours

Het team van het Speelgoedmuseum heeft bewust gekozen voor een interactief parcours. In elke zone valt er wel iets te beleven, waar kinderen volop kunnen bouwen. Er is zelfs een Lego bioscoop waar de kids hun eigen filmscène nabouwen met mini-figuurtjes. Vanaf het najaar staan er ook leuke Lego activiteiten op het programma. Op zondag 11 november kunnen kinderen hun eigen mijter van Sinte-Mette met Lego blokjes komen bouwen. Vanaf februari valt er nog meer te beleven met het Lego Gaming Event, en in maart wordt uitgepakt met een grote Lego beurs. Tussendoor staan er filmzondagen op de agenda in het teken van Lego en volgen er ook bouw namiddagen en workshops met Lego. De data hiervoor zal later aangekondigd worden op facebook en de website.

Foto’s en tekst Leo De Nijn en Verschueren voor Mechelen op zijn Best

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.