Taxicheques aan de helft van de prijs in Mechelen

Basismobilteit voor iedereen in Mechelen

De stad Mechelen start vanaf 1 augustus met de verkoop van taxicheques. Met deze taxicheques kunnen Mechelaars met een begeleiderspas of UiTPAS aan een verminderd tarief gebruik maken van taxi’s. Het stadsbestuur wil zo de basismobiliteit van minder mobiele en minder gegoede Mechelaars verbeteren.

Wat zijn taxicheques?

Kan je je niet meer vlot verplaatsen? En biedt het openbaar vervoer geen oplossing of beschik je niet over een auto? Dan kunnen taxicheques helpen. Met taxicheques kan je aan een voordeeltarief taxiritten in Mechelen betalen.Taxicheques voor minder mobiele mensen te Mechelen

Elke cheque heeft een waarde van 2,50 euro. “Als gebruiker betaal je slechts de helft, want de stad legt de andere helft bij. De cheques zijn per 10 te koop en je kan er maximum 20 per drie maanden kopen. Voor 12,5 euro koop je dus een pakketje van 10 taxicheques met een totale waarde van 25 euro”, zegt schepen van Economie Katleen Den Roover. De taxicheques zijn enkel geldig in Mechelen.

Voor wie?
De taxicheques zijn bedoeld voor Mechelaars met verplaatsingsmoeilijkheden of een beperkt inkomen. Je moet dus:

– gedomicilieerd zijn in Mechelen;
– een begeleiderspas hebben. Personen met een beperking en ouderen vanaf 75 jaar kunnen een begeleiderspas aanvragen;
– of een UiTPAS hebben.

Waar koop je ze?

Je kan de taxicheques kopen
– via het snelloket in het Huis van de Mechelaar
– via het e-loket op www.mechelen.be. Na betaling ontvang je de aangekochte cheques per post.
Hou altijd je identiteitskaart en begeleiderspas of UiTPAS bij de hand.

Hoe gebruik je taxicheques?

Je reserveert je taxirit bij een van de deelnemende taxibedrijven en betaalt ter plekke met de cheques.

Tot nu toe zal je de cheques vanaf 1 augustus 2016 kunnen gebruiken bij taxibedrijf People Driving. Daar komen wellicht tegen 1 augustus nog extra taxibedrijven bij. Een volledig overzicht staat op www.mechelen.be/taxicheque en ook bij aankoop van taxicheques krijgen Mechelaars een up-to-date lijstje van deelnemende taxibedrijven mee.

Basismobiliteit voor iedereen
Een van de deelcampagnes binnen Mechelen Klimaatneutraal is ‘In de stad kies je voor “Stappen, Trappen, Openbaar vervoer’. Een mooi principe waar ook de stad werk van maakt, maar toch is het niet altijd evident. De Lijn hanteert als uitgangspunt dat er binnen een straal van enkele honderden meter een bushalte moet zijn, maar die afstand is niet voor iedereen even haalbaar. Niet alle bestemmingen zijn bovendien even goed ontsloten en daarom vallen minder mobiele Mechelen en Mechelaars met minder financiële slagkracht nog te vaak uit de boot. Door taxivervoer voor deze mensen betaalbaarder te maken, wil de stad hier iets aan doen.

Locaties zoals de kerkhoven en het ziekenhuis zijn momenteel moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Met het systeem van de taxicheques willen we de minder mobiele Mechelaars een goed alternatief bieden, om zo hun basismobiliteit te verbeteren”, zegt schepen van Mobiliteit Marina De Bie.

Ook Koen Anciaux, schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis, is verheugd met dit project: “Mobiel zijn verhoogt ieders zelfredzaamheid en dus levenskwaliteit. Door de mobiliteit te verhogen bij maatschappelijk kwetsbaren, nemen we één van de vele drempels weg en geven we hen de kans om uit hun sociaal isolement te raken. Dat effect is niet te onderschatten.

De taxicheques zijn een proefproject dat loopt tot eind 2016. Daarna wordt het geëvalueerd.
Meer info: www.mechelen.be/taxicheque
Telefoon ( gratis nummer ) 0800 20 800

Datum bericht : 28 juni 2016
Interviews :
Marina De Bie (schepen van Mobiliteit)
Katleen Den Roover (schepen van Economie)
Koen Anciaux (schepen van Welzijn en voorzitter Sociaal Huis)

Geef een reactie