Kleuters leren met de hulp van Ivarem recycleren

Kleuters leren recycleren dankzij leesverhaaltjes

Leesverhaaltjes van Cas en Bas zet kleuters aan tot recycleren

Cas en zijn roze varkentje Bas zetten kleuters en kindjes van de eerste graad op een speelse manier aan om klein afval te recycleren. Er werd nu ook een eerste voorleesboekje gemaakt en die primeur was weggelegd voor de kleuters van juf Heidi in het GLOC in Sint-Katelijne-Waver.

Foto Leo De Nijn

De twee campagne figuren van afvalverwerker Ivarem, Cas en Bas, worden niet alleen tot leven gewekt in een eigen theater over zwerfvuil, ze hebben nu ook hun eigen boekenreeks.

Wij hebben een gratis en uitgebreid aanbod rond afvalpreventie voor zo’n 105 scholen die bij de gemeenten behoren welke aangesloten zijn bij onze afvalintercommunale. Ons hele aanbod bundelen wij onder de noemer ‘Afvalarme school 2020’, en nemen zo scholen vijf jaar mee in een afvalpreventie verhaal. Om het aanbod naar de allerkleinste verder te verruimen, ontwikkelde Ivarem nu ook (voor)leesboekjes voor kleuters en kinderen van de eerste graad. Het eerste boekje uit een reeks van zes stellen we vandaag hier voor. De verhalen werden geschreven door Eef Verstreken, een van onze medewerkers afvalpreventie”, zegt Marijke Herinckx van Ivarem.

Dicht bij de leefwereld van kleuters
Juf Heidi van de tweede kleuterklas ging, met het boekje als leidraad, aan het vertellen. Volgens de schrijfster Eef Verstreken van ‘Op stap met Cas & Bas’, komt het er vooral op aan om met het verhaal zo dicht mogelijk bij de leefwereld van de kleuters te staan. “Het verhaaltje van het eerste boekje gaat over de fracties die thuishoren in de roze zak, over papier en karton en waar we de figuren Cas en Bas een voortrekkersrol in hebben gegeven. Het zijn eigenlijk in totaal twaalf fracties die we gaan behandelen in de zes boekjes die Ivarem de komende jaren zal uitgeven. Cas en Bas maken de kinderen duidelijk dat afval een materiaal is waar nog iets andere kan mee gemaakt worden”, gaat de schrijfster verder.

Kleuters leren recycleren dankzij leesboekjes

De boekjes kunnen in de kleuterklas voorgelezen worden en in de eerste graad zelf door de leerlingen gelezen worden. Het is een extra instrument om het afvalverhaal op ene leuke manier te introduceren in de klas.

Jong geleerd, oud gedaan

Tijs (4) vindt het verhaaltje heel leuk. “Van oud papier maken we weer nieuw papier. Dat mogen we dus niet weggooien. Doen we dat toch dan gaat onze afvalberg straks veel te groot worden en krijgen we het moeilijk om te leven. Onze bananenschillen doen we in de groene emmer in de klas. Daarna brengen we die naar ons compostvat in de schooltuin. Compost kunnen we in de tuin gebruiken”, geeft de vierjarige ons nog mee.

Kleuters leren met de hulp van Ivarem recycleren

We communiceren met de kindjes bijna dagelijks over de afvalproblematiek en het recycleren. Want jong geleerd, is oud gedaan”, zegt Juf Heidi. “Zoals je zelf kan horen weten de kinderen goed dat ze de restjes van hun fruit kwijt kunnen in de compostemmer. We verzamelen papiersnippers en het oud papier. Dat gaat in een kartonnen doos die wordt opgehaald voor naar het containerpark. We maken de kinderen duidelijk waarom we dat doen en om ze dat visueel te kunnen vatten, bezoeken we met hen ook geregeld het containerpark. Onderschat ze niet hoor. Zelfs de allerkleinsten weten goed waar we mee bezig zijn”, besluit juf Heidi.

Uw reactie is onderaan dit artikel welkom

Tekst en foto’s Leo De Nijn voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.