Lentebraderie op Ijzerenleen en Guldenstraat te Mechelen

Lentebraderie en zaterdagmarkt shopping topper in Mechelen

Lentebraderie onder een stralend zwoele hemel

De Lentebraderie kreeg zijn grootste geschenk dat het zich wensen kon, een stralend blauwe hemel, veel zon en vooral veel volk. Dankzij het Hemelvaartweekend was er al zeer vroeg, zowel vrijdag als zaterdag, heel wat beweging in de winkelstraten. Een combinatie van braderie en zaterdagmarkt, bracht enkele duizenden mensen naar de binnenstad voor een dagje uit of weekendje weg

De Mechelse handelaars hebben het voorbije weekend dan ook het beste van zich gegeven. In tal van winkels profiteerden koopjesjagers van fikse kortingen.  

Om alles nog wat aangenamer te maken kon je zo nu en dan wat gekke clowns, of een brassband tegen het lijf lopen. Hier en daar maakten moeders en kindjes een dansje in de winkelstraat. Niet alleen de Bruul en de Ijzerenleen, maar ook,de Onze Lieve Vrouwestraat had heel wat te bieden voor de shoppers.

Handelaars tonen specialiteiten, en koopjes

Zoet, het kleinste snoepwinkeltje in onze stad had het niet makkelijk om zijn lekkernijen fris te houden. Of toch dankzij de warmte ergens een meevaller voor het snoepje van de lentebraderie. Lekkere aardbeien gedrenkt in chocolade, die als zoete, hhhm… neen niet broodjes, van de toog gingen. Maar! het kleinste winkeltje, is binnenkort niet meer, het gaat zijn zoetigheden opslaan aan de overkant van de straat.

Mechelse kant, of ijsgrond was welkom bij 30 graden

Een drietal dames van de Kantclub Etterjefke, demonstreerden aan de voorbijgangers hoe onder andere Mechelse kant geklost wordt. Oude Mechelse kant is ontstaan einde 18de eeuw uit Oude Vlaamse kant. De typische Mechelse ijsgrond zoals we vandaag kennen dateert uit de periode begin 19de eeuw. De gekende kantclub is 17 jaar terug opgericht met de bedoeling vooral Mechelse kant te promoten. In 2000 zijn ze gestart met een groepje van 15 dames, vandaag telt het damesclubje 30 kantklossers.
Door een gebrek aan scholen waar je dit oude ambacht kan leren, geven de dames nu zelf lessen kantklossen. Regelmatig kunnen we hen aantreffen op evenementen als deze lentebraderie, maar eveneens tijdens de zomervakantie (juli-augustus) iedere vrijdag van 13.30 tot 16.30 bij UIT aan de Hallestraat.

Ondertussen is Etterjefke gestart met een nieuw project ‘Creatieve namiddag’.

Met de creatieve namiddag bezoeken wij Mechelse scholen, waar we groepjes van 12 leerlingen, een sleutelhanger laten klossen. De leerlingen zijn alvast allemaal zeer enthousiast. Als het project succes heeft dan zijn we wel bereidt om bijvoorbeeld met jeugdwerking te starten” vertelt Greet De Mayer (voorzitter Etterjefke)

Lentebraderie demonstratie door Kantclub Etterjefke Mechelen

Op mijn vraag of je rustig wordt van kantklossen, kreeg ik van alle drie de dames resoluut te horen, dat het een ideale therapie is om te ontstressen. Nog een weetje Mechelse kant is fijner dan Brugse kant. Het is een ijsgrond, een zeshoekige tralie, wat typisch is voor Mechelse kant. Meer info via 015 630105

Pop-ups en nieuwkomers doen het goed in Mechelen

Opvallend was dat de pop-up stores als Juffertjes en Meneertjes, Barbarella en Vertelles het bijzonder goed doen. Er was dan ook bijzonder druk in de winkeltjes. Het goede nieuws is dat Elles de Koe (zaakvoerder Vertelles) zich nu definitief gevestigd heeft in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Lentebraderie en Klusbib in Onze Lieve Vrouwestraat te Mechelen

Eén van de nieuwkomers in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 12 is de ‘KlusBib’. Bij dit groepje enthousiaste mensen kan je allerhande gereedschap voor in huis of tuin uitlenen. Dit is een initiatief van Deelbaar Mechelen vzw en ondersteund door de stad Mechelen. Delen is vandaag een trend die zich sterk doorzet. Het is eigenlijk een ‘gereedschapsbibliotheek’, waar je werktuigen kan lenen en uitlenen. Mensen die toestellen willen schenken of als vrijwilliger een handje kunnen toesteken, zijn ten allen tijde welkom. Meer info op hun website

Braderie en zaterdagmarkt, wat een gezellige combinatie !

Een wandeling langs de marktkramers en braderie standen bracht me tot bij enkele jonge mensen die mijn aandacht trokken. Zij wisten me te vertellen dat ze promo aan het voeren waren voor hun Belgian Ballet Company. Op zaterdag 3 en zondag 4 juni brengen ze een ‘Most Wanted & Western Ballet’ in de Stadsschouwburg. Als afsluiter wandelde ik door de Borzestraat en Geitestraat. Ondanks de leegstand van winkels hadden de plaatselijke middenstanders er voor de gelegenheid een prettige sfeer in gebracht. Het oogde allemaal kleurrijk, en de shoppers keurden het goed.

Lentebraderie op Ijzerenleen en Guldenstraat te Mechelen

Deelnemende straten waren de Bruul, Botermarkt, Désiré Boucherystraat, Borzestraat, Blauwhondstraat, Geitestraat, Graaf Van Egmontstraat, Vijfhoek, Steenweg, Schoenmarkt, IJzerenleen, Guldenstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Korenmarkt en een deel van de Hanswijkstraat.

Ik hoef je niet te vertellen dat ook de horeca in onze binnenstad, alle zeilen moest bijzetten om de dorstigen te voorzien van een natje en een droogje. Mechelen zit in de lift als toeristische stad maar ongetwijfeld ook als winkelstad. We kijken nu al uit naar de herfstbraderie, maar eerst de zomersolden.

Bekijk hier de volledige fotoreportage

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.