Kalenderpenning 2018 brengt ode aan ‘The Victory Watch’

Amerikaanse toeristen terug naar Horlogeriemuseum

Het Mechelse Horlogeriemuseum, gevestigd in het stadscentrum te Mechelen, brengt voor de 34ste keer een kalenderpenning uit. Ook al scheurt naar eigen zeggen conservator Jozef Op de Beeck daar zijn broek aan, doorgaan is de boodschap. De penning 2018 brengt ode aan ‘The Victory Watch’.

The Victory Watch in Horlogeriemuseum te Mechelen

Deze kalenderpenning of zeg maar munt was vooral in de 18de eeuw een typische kalender voor horlogemakers. De traditie van de penning ging tijdens de Franse Revolutie verloren, maar Jozef Op de Beeck geeft ze sinds 1984 opnieuw elk jaar uit.
Deze traditie wil ik niet laten verloren gaan, ook al kan de verkoop van de geslagen (gouden, bronzen en zilveren) penningen de kost om te produceren niet eens dekken. Het blijft voor mij een eer om ze uit te geven én het is tegelijk ook een promotie voor ons museum”, vertelt Op de Beeck.

Het Horlogeriemuseum deponeerde het systeem, zodat de kalenderpenning een rariteit blijft. “Op de kalenderpenning kunt u de datum aflezen op een tabel, in plaats van de twaalf tabellen zoals gebruikelijk op een gewone kalender. Het systeem is gebaseerd op de zondagen en heet de zondag tabel.” verduidelijkt Jozef.

Zoeken naar afbeelding voor kalenderpenning

Op de keerzijde van deze munt staat elk jaar een afbeelding die iets te maken heeft met de tijd- of de uurwerk geschiedenis. Ieder jaar is het zoeken naar een geschikt onderwerp. De voorbije jaren kwamen op die manier het Rolex-logo, de Londense Big Ben, de Sint-Romboutstoren, en anderen op de keerzijde van de penning.

Jozef Op De Beeck conservator Horlogeriemuseum Mechelen toont kalenderpenning

Voor 2018 was de zoektocht iets makkelijker toen mijn oog viel op 1918, het jaar waarin de Franse firma LIP uit Besançon de ‘Victory Watch’ uitbracht. Dat was een horloge die gemaakt was met een stalen kast van het staal van de kanonslopen. De horloges werden uitgereikt aan de oorlogshelden van ‘den Ijzer’ (1914-1918). Zeer dikwijls werden ze aangeboden aan Koning Albert en Koningin Elisabeth en stonden hun initialen in goud achteraan op het horloge. In de collectie van ons museum hebben we ook zo’n uniek exemplaar, met het certificaat, zitten”, zegt de Mechelse conservator.

Nu siert de afbeelding van dit mooi horloge, met de uitroep van ‘Lip..lip..hourra’ de kalenderpenning van de Mechelse museum uitbater.“Een zeer mooi thema. Een herinnering aan de oorlog, de overwinning, de ‘Victory Watch’. Ze hebben er destijds ook een mooie affiche van gemaakt (zie foto) met de soldaat op met zijn geweer en de horloge erbij. Mooi onderwerp voor 2018, vind ik zelf’, vertelt Jozef.

Klokken Kliniek laat ze weer tikken

Jozef tekent al enkele decennia voor geschiedenis van klokken en uurwerken. Zijn museum lokt ieder jaar een paar duizend bezoekers.

Er komen weer méér Amerikaanse groepen. Na de aanslag op de Twin Towers van het World Trade Center op 11 september 2001, bleven ze weg, maar ze zijn terug”, zegt Op de Beeck.Booking.com

Samen met zijn dochter Elke Op de Beeck, bekend van het VTM-programma ‘Rijker dan je denkt’, runt vader Jozef ook een ‘Klokken Kliniek’.  In de ‘kliniek’ kun je oude zakhorloges, een polshorloge, wand- en staande klokken, toevertrouwen om ze nieuw leven in te blazen.

We zijn nu ook verantwoordelijk voor het onderhouden van het astronomisch uurwerk van de Smoldersklok in Kapellen. Een unieke klok met 52 wijzerplaten. Ja, daar zijn we ook een beetje fier op’, besluit de conservator.

De kalenderpenning 2018 is te verkrijgen in het museum in de Lange Schipstraat 13, Mechelen. Een zilveren penning kost 65 euro, een bronzen 10 euro. Gouden penning op bestelling.www.horlogeriemuseum.be

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.