Jean De La Foor deelt snoepjes op Zomerkermis

Zomerkermis van start op Grote Markt

Zomerkermis blijft traditie te Mechelen

De Zomerkermis is woensdag van start gegaan op de Grote Markt te Mechelen. Een man die alles weet over kermissen, en al honderden jaren oud is, opende woensdag samen schepen van economie plechtig de zomerkermis. 35 attracties verwelkomen de Mechelaars voor een periode van 13 dagen.

Ik ben geboren in de stiel, ik heb de eerste kermismolen nog mee ontwikkeld. Dat was in den tijd van mijne nonk Napoleon “ aldus een zichzelf noemend monument Jean Louis Victor De La Foor

Jean De La Foor deelt snoepjes op Zomerkermis

Een juiste idee van wanneer de kermis ontstaan is heeft ‘De La Foor’ ook niet. Hij stuurt me richting de middeleeuwen, waar al sprake was van kermissen. “Niet met zoveel lichtjes als vandaag, want toen hadden ze het moeilijk om het licht brandende te houden” zegt De La Foor. Dit eerste weekend van de zomerkermis gaat hij en zijn vrouwelijke collega tijdens een rondgang op de kermis en de zaterdagmarkt de mensen verwennen. 

Klik op het bestand en luister naar het interview met Jean Louis Victor De La Foor

Zomerkermis in de rupsbaan op de Grote Markt te Mechelen

Kermis brengt ieder jaar heel wat leven in de brouwerij en in de binnenstad. Het is daarbij ook een versterking voor ons winkelgebied. Wat mij betreft moet de kermis in machelen, het is een traditie, en moet blijvenbesluit Katleen Den Roover (schepen Economie)

Patroonheilige St-Rumoldus waakt over de foor

De kermis bestaat als uit de tijd van de Patroonheilige St.Rumoldus. Deze kermissen zijn ontstaan uit ommegangen en processies. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de attracties steeds gemoderniseerd geweest, maar de kermis in Mechelen staat nog steeds opgesteld zoals destijds.

Kinderattractie op Zomerkermis te Mechelen

Momenteel is er een heel nieuwe generatie foorkramers op toer. In ons vak gaat alles over van vader op zoon. Op deze julifoor zijn het eigenlijk allemaal kinderen van de mensen die hier vroeger al stonden. Sommige ouders reizen nog wel mee, en staan samen al generaties lang op de kermis in Mechelen “ vertelt Steve Severeyns (voorzitter kermisbond België)

Nieuwe en traditionele attracties op de Grote Markt

We hebben hem nog al is gezien tijdens de zomerkermis, de ‘G-Force Booster’ Deze attractie zal tijdens deze editie de blikvanger worden aan het Postkantoor. Een lange arm draait de durvers op een hoogte van 40 meter rond aan zeer hoge snelheid. Een tweede nieuwkomer op de Julifoor is de Aprés-Ski Funhouse, een avonturenparcours.

Julifoor of zomerkermis te Mechelen

Uiteraard zijn er ook de traditionele kermiskramen als het schietkraam, eendjes vissen, kindermolens en nog zoveel meer. Zeker niet te vergeten de smoutebollen, suikerspin of rode gesuikerde appels. Maar liefst drie smoutebollenkramen verwachten je voor hun lekkere smoutebollen met bloemsuiker. Nadien kun je je kans wagen op een mooie prijs in één van de twee lunaparken.

Kermis en zaterdagmarkt samen sterk
Nu zaterdag gaan clowns en bellenblazers zorgen voor dat tikkeltje extra animatie op de kermis. De vaste zaterdagmarkt gaat gewoon door, maar de marktkramers zullen op andere plaatsen opgesteld staan.

Woensdag 5 juli is familiedag op de Zomerkermis. Dan kunnen gezinnen met kinderen genieten van verminderde prijzen op de attracties en bij de kramen met eten en zoetigheden. Maandag 10 juli om 19.30u sluit de jaarlijkse zomerkermis af met een gratis tombola.

De kermis is tijdens weekdagen en weekends open vanaf 14 tot minimum 22 uur. Via deze link kan je ook vier kortingsbonnen uitprinten voor de kermis. Let wel, de kortingsbonnen kun je niet combineren met andere acties.

Volgende afspraak bij de Oktoberkermis op de Veemarkt

Tekst en foto’s Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best)

Geef een reactie