Fanfakids in Tivolipark op Ottertrotter Festival te Mechelen

Ottertrotter op zijn best in Tivolipark

Ottertrotter, tweedaags mondiaal festival te Mechelen

Ottertrotter is traditioneel de start voor het zomerprogramma ‘De Zomer is van Mechelen. Voor de eerste keer sinds het bestaan van Ottertrotter, duurde het mundial festival twee dagen. Maar liefst 13.000 bezoekers genoten ten volle van het gewijzigde festivalterrein. Om het nog exotischer te maken was er deze keer een samenwerking met Cuba Libre, en dat was een perfecte combinatie.

Ottertrotter duurzaam festival te Mechelen

Het is zeer leuk om op deze manier te zomer te kunnen beginnen. Ik zie alleen maar lachende gezichten. Ik was even weg, toen ik later terugkwam was het een ware overrompeling. Dat toont aan dat Mechelaars nog steeds houden van Ottertrotter, een festival met een boodschap” zegt een tevreden Kristof Calvo (voorzitter mmMechelen Feest)

Na regen komt zonneschijn in het Tivolipark
Op zaterdag werd in het Tivolipark het startschot gegeven van Ottertrotter. Het begon allemaal goed, maar als het feest echt beginnen moest, dachten de weergoden er anders over. De regendruppels speelden de organisatie parten. De grote massa die we bij Ottertrotter gewend zijn, kwam niet opdagen. “Degenen die wel gekomen waren, hebben zich toch geamuseerd” zegt de voorzitter van mmMechelen Feest.

Zondag daarentegen was een topdag voor Ottertrotter. Van regen was niets te merken, het geplande ontbijt kon dan ook doorgaan. Maar liefst 135 mensen namen deel aan het fairtrade-ontbijt in het Mechels park. De Koninklijke Harmonie Mechelen, Concertband van Goede Wil uit Muizen en Concertband Heffen zorgen voor een goede portie sfeer.

Nieuw concept van Ottertrotter slaat aan bij bezoekers

In de namiddag was het hek dan helemaal van de dam, en kon het exotische feest echt van start. Een massa volk was afgezakt naar de festivalweiden. mmMechelen Feest had dit jaar de opstelling van standen en podia helemaal omgegooid. Ik moet toegeven dit was een hele transformatie, maar veel leuker. De mensen die ik heb aangesproken waren vol lof over deze opstelling. “Nu is het echt een festival”, “Het lijkt dat er nu veel meer ruimte is, echt mooi gedaan”, zijn maar enkele positieve uitspraken van bezoekers.

Kinder- en jeugdanimatie op Ottertrotter te Mechelen

Ottertrotter is een vaste waarde, iedereen kent het. We proberen wel jaar na jaar dingen te verbeteren. We hebben inderdaad het terrein helemaal omgegooid. Kinderen kunnen nu ook veel beter spelen, maar ook voor artiesten is de nieuwe podiumopstelling een verademing” zegt Calvo

Kinderen aan de top op Mechels Festival

Tromgeroffel van de Fanfakids klonk door de mensenmassa heen. Deze kinderen uit Molenbeek zijn veel gevraagde muzikanten op evenementen. Dit jaar was er opvallend ook veel kinderanimatie op Ottertrotter. Grime, de duikboot, …

Fanfakids in Tivolipark op Ottertrotter Festival te Mechelen

De mensen van Klusbib, het Geefplein en Repair Café genoten ook heel wat belangstelling op het marktplein. Een workshop eigen groentepotje maken, welk kind doet dit niet graag. Soms spotte ik toch ook enkele mama’s en papa’s die gretig met hun handjes in het zwarte zand aan het ploeteren waren. Net hetzelfde bij het maken van een Rinkelpop. Hier werd duchtig gehamerd aan het maken van deze populaire pop, die je overal op het festivalterrein zag opdagen. Na al het harde labeur mochten kinderen een glaasje water afhalen aan de Kraantjeswater Bar.

Ook op de kinderboerderij van Tivolipark kon je aan heel wat eco-workshops deelnemen. Terwijl de ouders en/of grootouders genieten van een fris drankje, kunnen de kleinsten zich uitleven op de Wijde Wereld

Duurzaam, groen en goede doelen stadsfestival

Een mondiaal festival staat ook bekend om zijn wereldkeuken. Ottertrotter is geen festival zoals alle andere, maar wel een echt groen festival waar duurzaamheid centraal staat. Net zoals vorig jaar werden er enkel herbruikbare bekers gebruikt. Nieuw dit jaar was dat 90 procent van het foodtruck-lekkers vegetarisch werd voorgeschoteld. Op Ottertrotter ontdek je hoe origineel en vooral lekker vegetarisch eten kan zijn.

Wereldkeuken Foodtrucks op Ottertrotter Festival Mechelen

Dit jaar gaat een deel van de opbrengst van De Zomer is van Mechelen naar goede doelen uit Mechelen. Ook deze waren vertegenwoordigd op het marktterrein.

Wereldmuziek brengt publiek aan het dansen

Het podium had nu zijn plaats veroverd naast de hondenweide. Dit had als voordeel dat de planken dansvloer veel groter was, zodat er veel meer gedanst kon worden. Een ander pluspunt waren de strandzetels die voor de dansvloer opgesteld stonden, en de mogelijkheid om op het grasveld te liggen. Ik zag dan ook grote groepen festivalbezoekers die zich in groepen op het gras genesteld hadden.

Ottertrotter festival Gebroeders Vanderstraten live muziek

Deze editie van Ottertrotter had alweer een sterke muzikale affiche met live bands en World Shake dj’s vanuit de dj caravan.

De allerkleinsten konden zich lekker laten gaan met het eerste live optreden gebracht door Jean Philippe Kikolas. Omstreeks 15.45 palmden de Gebroeders Vanderstraten het podium in met een muzikaal collectief dat iedereen liet meegenieten van gouden pareltjes. Het mundial festival kwam helemaal op gang met de muziekband Tabanka. Een jonge Kaapverdiaanse groep uit Rotterdam. Na een uitgebreide soundcheck, galmden de zuiderse klanken over het festivalterrein. In een mum van tijd was de dansvloer gevuld met heupwiegende dans fanaten op funaná, het muziekgenre dat deze band bracht.

Tabanka band op Ottertrotter Festival Mechelen

Meerdaags Ottertrotter zet de trend naar meer ..

Intussen was festivalterrein al goed volgelopen, en ging het mondiale feest nog door tot in de late uurtjes. “Dit tweedaagse evenement is zeker voor herhaling vatbaar. We hebben dat niet gedaan voor 1 jaar. Het is onze ambitie om Ottertrotter terug voor twee dagen te organiseren volgend jaar, en misschien zelfs nog meer ” besluit Kristof Calvo (Groen)

Ottertrotter heeft zijn vuurdoop als tweedaags festival voor de eerste keer goed doorstaan. Ik ben er vast van overtuigd dat iedereen voor 99% tevreden was. De nieuwe opstelling werd door Jan en alleman gesmaakt. Volgend jaar komt er ongetwijfeld een vervolg, en als het van de voorzitter afhangt wordt het nog beter en grootser.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy

Geef een reactie