Nationale Plantenbeurs centrum Hombeek 2017 organisator Dirk Buelens

Nationale plantenbeurs te Hombeek

27ste Plantenbeurs straalt in de lentezon

De Nationale Plantenbeurs van voorbije zondag te Hombeek was met 20000 bezoekers een topper.. Deze jaarlijkse openlucht beurs is het gedroomde evenement voor planten en kruiden liefhebbers.

Reeds vroeg in de ochtend zakten de eerste bezoekers af naar het dorpscentrum van Hombeek. Gratis pendeldiensten.brachten de mensen van nabijgelegen bedrijven parkings naar het verkeersvrije dorpshart.

Nationale Plantenbeurs centrum Hombeek 2017 organisator Dirk Buelens

Het mooie weer heeft heel wat volk naar hier gebracht. De straten en de terrasjes lopen vol, en de mensen genieten van alle prachtige bloemen en planten. Voor Hombeek één super grote hoogdag” zegt Dirk Buelens (organisator en directeur Sint-Maartenschool)

Maar liefst 130 standhouders toonden hun beste producten aan de voorbijgangers. Dat de organisatie het getroffen had met het mooie weer, was te merken aan de terrassen. Deze zaten overvol met mensen die genoten van de heerlijke lentezon. De drank- en eetstanden moesten alvast de handen uit de mouwen steken om iedereen tijdig te voorzien van frietjes, braadworsten, pensen en … drank. Muziek galmde door het dorpscentrum van onder andere de brassband Peper & Zout, en de Simacon band. Deze Hombeekse Big Band onder leiding van Guido De Ranter waren enkele weken terug nog te horen op een gezamenlijk lenteconcert met het koor Koralen van Leliëndaal.

Kruiden alom op de nationale plantenbeurs

Voor deze 27ste editie had de organisatie als thema gekozen voor een eerbetoon aan Rembert Dodoens. Het is dan ook een herdenkingsjaar aan deze kruidendokter, die toch wel wat bekendheid genoot in het Mechelse. Veel van zijn kruidenboeken worden ook vandaag nog gelezen. De nationale plantenbeurs was dan ook de gelegenheid om vooral veel aandacht te geven aan kruiden. Tussen de standhouders konden de bezoekers een praatje maken en proeven aan een ware kruidenproeverij.

Wie op zoek was naar de dagdagelijkse bloemen, planten, decoratieve elementen, maar ook unieke planten, kwam zeker aan zijn trekken. Bij de standhouders was heel wat informatie te vergaren over het planten en onderhouden van onze geliefde plantjes.

1898 herleeft in het dorpscentrum van Hombeek

Om het geheel van de plantenbeurs nog meer uitstraling te geven, wandelden een vijftiental acteurs van Studio Belle Epoque tussen de mensenmassa. Omstreeks 10.30 uur luidde enkele minuten lang de torenklok van de Sint-Martinuskerk, en kwam de processie op gang. Op enkele plaatsen op het parcour waren er straatvoorstellingen. Zo was er een opvoering met pastoor Theodor Willem De Coster (Sint-Martinuskerk), die een ééns goed aan de oren trok van een jonge misdienaar.

Wij zijn gevraagd om een opluistering te doen, en te zorgen voor randanimatie. In het kader van de plantenbeurs hebben wij als thema gekozen voor een tuinfeest van de toenmalige pastoor van de Sint-Martinuskerk. Het verhaal is gedeeltelijk fictief, maar we vonden het toch leuk om een link te leggen naar de plaatselijke geschiedenis. De mensen vinden het alleszins erg aangenaam. De zondagles en het café zijn zeer in trek, en veel mensen willen op de foto, voor ons is deze 27ste plantenbeurs zeker een succes”, vertelt Gustave Min (voorzitter Studio Belle Epoque)

Wat verderop aan de toegangspoort van een neoclassicistisch huis uit 1880, organiseerde jonkheer de Meester een waar tuinfeest voor de adel. Daarbij werd voor één dag het Hombeekse Café In de Vrijboom, aan de Honingboom (Sint-Maartensplein) heropend door Industrieel Horckmans. Recht tegenover had fotograaf Pierre Koekkoek zijn authentiek nog werkend fototoestel uit 1845 opgesteld.

De Nationale Plantenbeurs blijft publiekstrekker nummer één

De voorbije twee jaar hebben wij zeer slecht weer gehad. Dan denkt je soms zouden we niet stoppen, maar als we de opkomst vandaag zien, denk ik dat niemand eraan denkt om met de plantenbeurs op te houden” besluit Dirk Buelens

We kunnen gerust stellen dat deze nationale plantenbeurs nog steeds een publiekstrekker is. De organisator kunnen we alleszins belonen met een dikke pluim. Het was een fijne dag, in fijn gezelschap. 

www.groenbeurs.be

Tekst en foto’s Verschueren Eddy. Bekijk hier alle foto’sGeef een reactie