Stan van Samang op Maanrock te Mechelen

Maanrock blijft gratis muziekfestival

Maanrock doet Mechelen op zijn vesten daveren

Maanrock blijft ook op deze 21ste editie één van de grootste gratis muziekfestivals in Vlaanderen. Maar liefst 120.000 bezoekers namen voor drie dagen de binnenstad van Mechelen voor zich. Dit intussen tot ver buiten de stadsgrenzen gekende festival, blijft aantrekkelijk voor jong en oud. Startdag vrijdag stond de teller reeds op 15 000. Dat is helemaal niet slecht, want naar traditie is de eerste dag een aanloop naar de twee topdagen zaterdag en familiedag zondag.

Maanrock Feestpodium ijzerenleen Mechelen

Dj’s Randy en Jasper mochten vrijdag als Willy Ocean om 18 uur met diepe bass beats, en een vleugje disco het publiek voor het Feestpodium op gang brengen. Van Echelpoel, deze week nog te zien op het tv programma ‘Twee meisjes op het strand’ heb ik helaas gemist. Maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door Dj Larsson, iemand die al op heel wat podia gestaan heeft, en de ijzerenleen deed vollopen . Het vervolg van de avond verliep vanaf het vernieuwde podium in een opperbeste stemming.

Door de uitgestrektheid van het festival, met maar liefst acht locaties, was het niet eenvoudig om alles op beeld vast te leggen. Ik heb dan ook een serieuze selectie moeten maken, maar ben er vast van overtuigd dat alle acts op deze Maanrock editie hun aandacht verdienden.

Apart Podium en Free Podium dankzij Café Malvine

Voor de eerste keer dit jaar had men in De Zomer is van Mechelen een free podium voorzien op de Botermarkt. Jonge artiesten als Felix Sandon, mocht op het Apart Podium de spits afbijten met poëzie. De opkomende artiesten werden professioneel aangekondigd door Tom Kestens.Iedere artiest mocht gedurende 5 tot 10 minuten zijn ding komen voorstellen. Zo was er Kirsten Jacops, Natasja Jacops, Lies Van Lammeren, enkele van de vele deelnemers die zich hadden aangemeld. Opmerkelijk is wel dat de oproep naar deelnemers laat uit de startblokken geschoten is, maar dat men na één week al 30 inschrijvingen had, wat aantoont dat een free podium toch wel een must is. 75% van de deelnemers aan het free podium waren afkomstig uit Mechelen of omstreken, maar ook een talent uit West-Vlaanderen had zich een plaatsje op Maanrock veroverd. Door de grote opkomst van artiesten heeft men zelfs het einduur moeten uitbreiden naar 01.00 uur.

The Fifties op zijn Best in Mechelen

Heel het gebeuren op de Botermarkt werd netjes georganiseerd door Café Malvine uit Heffen. Ik heb me moeten haasten, maar ik had er geen spijt van. Terug back tot the fifties met drie beeldschone meisjes The Bonnie Blues. Juno, Nele en Laura uit Eppegem wisten met hun eigen inbreng uit vervlogen tijden het publiek in te pakken. Ik vergelijk ze met The Andrew Sisters, maar dit had ik beter niet gedaan, “Wij zijn veel ruiger, en vinden The Boswell Sisters ook veel straffer. Als The Andrew Sisters K3 zijn, dan zijn The Boswell Sisters, Opium” kreeg ik te horen. Oei, dan maar een interviewke als excuus.

The Bonnie Blues op Maanrock Apart Podium

Wij luisteren graag naar het soort muziek uit de jaren vijftig, en vinden het superleuk om te doen. Met drie vrouwenstemmen bij elkaar werkt dat heel goed. Wij begeleiden onszelf op contrabas, gitaar en viool, en zo kunnen we fantastische muziek maken” vertellen de pittige dames.

Het is opmerkelijk dat The Bonnie Blues nog maar sinds begin van dit jaar met zijn drieën dit op poten gezet hebben. Ze klinken al zeer professioneel, maar blijven zichzelf, goedlachs, sympathiek, en dat siert hen. Vooral het theatrale in de arrangementen heeft hen aangezet om te kiezen voor muziek uit de jaren vijftig. Eén van de meisjes kent onze stad goed, want zij heeft school gelopen in het Scheppersinstituut. Intussen hebben ze al een aantal keer mogen optreden in Kafee Zapoi, De Komeet en T’ile Malines. “Wij vallen altijd met ons gat in de boter in Mechelen. De mensen zijn hier altijd zeer vriendelijk, lief en gewoon”. Voorlopig schrijven ze zelf nog geen muzieknummers, maar ooit komt dat wel, daar ben ik van overtuigd..

Apart Podium op Botermarkt te Mechelen

Ze zijn alvast zeer tevreden dat ze mochten optreden op Maanrock “In Mechelen zijn wij nog nooit teleurgesteld geweest. Veel mensen die dansten en meeklappen, we zijn heel dankbaar” besluit Laura waar ze speciaal op het einde van hun interview voor Radio Opsinjoor nog een stukje muziek aan vast breien.

Cultuurcafé brengt natuur talenten op de bühne

Na dit fantastische optreden van ‘The Bonnie Blues’, nam het muziekgenre een bocht van 90 graden. Mary’s Little Lamb een muziekband uit Keerbergen kon het publiek op de Botermarkt helemaal in andere sferen brengen met alternatieve country, of zeg maar Amerikaans getinte muziek. Hun muzieknummers schrijven ze zelf, en er is zelfs op een Brussels label een nieuwe single Elexir fort he Drifter in februari uitgebracht. Deze live band staat al sinds 2005 op het podium. De huidige bezetting is al twee jaar samen, maar zaterdag deden ze er nog een schepje bovenop met drie talentvolle violistes als toemaatje.

Mary's Little Lamb op Maanrock te Mechelen

Ik weet niet of u als lezer van dit artikel weet wie Café Malvine eigenlijk is, de mensen die het voorbije Maanrock ook uw pintje tapten op de Botermarkt en het Hof van Busleyden naar aanleiding van de HaFaBra dag. Ik sprak dan ook met Ward Bosmans (pleinverantwoordelijke en programmatie), de man die de met een sterk team het Apart Podium voor zich nam.

Café Malvine is een cultuurcafe, waar wij dit jaar in september beginnen aan ons vijfde seizoen. Wij organiseren iedere maand één optreden. Dat kan zowel comedy, muziek, theater als andere zaken zijn. Wij hebben twee missies, dat is bekende namen betaalbaar maken voor een groot publiek, Onze tweede missie is steeds een voorprogramma brengen met talent uit de buurt” verduidelijkt Ward

Apart Podium met Cafe Malvine en Kristof Calvo

Om een optreden in Café Malvine te kunnen bijwonen zal je trouwens nooit meer betalen dan 11 euro. Ward is niet enkel actief op Maanrock, maar is ook een vaste waarde op de Lokerse Feesten en Werchter. Bovendien kunnen we hem ook als muzikant ontdekken in de Concertband Heffen.

Foodtrucks verwennen de innerlijke mens met wereldkeuken

Echte festivalgangers hoef je niet te vertellen dat drank en voedsel onontbeerlijk zijn om jezelf op de been te houden. Een festival als Maanrock ‘kruipt  niet in je kleren’ zoals in de volksmond gezegd wordt. Ik heb dan ook gebruik gemaakt van de foodtrucks aan onder andere het postgebouw. Het gros van de keukentjes brachten de traditionele dingen als braadworst, hamburgers en frieten, maar de wereldkeuken als Thais of Indisch was zeker even goed vertegenwoordigd. Zo heb ik geproefd van lekkere snacks van Garden of Punjab, een restaurant uit Brussel, uitgebaat door een Indische familie die nu anderhalf jaar in ons land verblijft. Samosa / Pokoras was een licht pikant gerecht, en vooral lekker klaargemaakt.

Vrijwilligers op gratis muziekfestival Maanrock

Hof van Busleyden decor van muzikale meesters

Toertjes draaien in onze prachtige stad, van de ene locatie naar de andere, het is niet eenvoudig. Toch heb ik mijn kans waargenomen om ook het Klassiek podium te bezoeken. Op vrijdag heb ik mijn oor te luisteren gelegd bij het Floris Kappeyne Trio, dat bij het publiek heel wat positieve reacties losmaakte. Hun optreden nam een start met muziek van John Coltrane. Ik heb mijn oor te luisteren gelegd bij wat omstanders, en deze waren tevreden over deze jonge generatie jazzmuzikanten.

Maanrock Klassiek Podium Hof van Busleyden

Was mijn timing op zondag verkeerd ingeschat ik weet het niet, maar Los Bomberos de La Luna en Concertband Heffen onder leiding van Bart Van Buggenhout had ik al gezien op Parkpop van dit jaar. Op zich geen erg hoor, want met een supervolle Busleyden tuin was ook dit concert weer tot in de puntjes af.

Cultuurplein in zuiderse vakantie sfeer

Even wroeten en wringen door de mensenmassa bracht me tot aan het Cultuurplein. Ook het Cultuurplein stond dit jaar onder de aandacht van De Zomer is van Mechelen. Muziek uit de Oude Doos, de Dijlefeesten en nu in het kader van Maanrock als Dansplein. Zaterdag en zondag was het Cultuurplein en Café De Kuub het middelpunt van Zuid-Amerikaanse dansgenres als Argentijnse Tango en Salsa maar ook Lindy Hop werd ruimschoots op de dansvloer gebracht. “Het is voor ons een zeer mooie locatie. De dansinitiaties hebben veel succes. Wij zijn zeker tevreden van de opkomst” zegt Steven Huypens van dansschool El Ardoroso.

Live Streaming Maanrock naar Woonzorgcentra

Zondag stipt om 14 uur startte de aangekondigde livestreaming in drie woonzorgcentra. . Het Woonzorgcentrum Hof van Egmont en De Lisdodde, allebei van het Sociaal Huis Mechelen, en Sint-Elisabeth uit Sint-Katelijne-Waver, waren de uitverkorenen voor de live streaming vanaf Maanrock. Het is het Mechelse softwarebedrijf Arco Information, dat de technische kant van de streaming gratis voor zich genomen heeft. De stad werkt met de eigen ICT-afdeling, die ook aan dit streaming project heeft meegewerkt, samen met Arco Information, die op zijn plaats goede contacten heeft met Telenet. Het is niet de eerste keer dat dit bedrijf zich als sponsor inzet voor een sociaal doel als dit.

Ongeveer een 75 tal mensen hebben per zorgcentrum intensief gekeken naar Maanrock vanaf het groot scherm.. Het gaat dan om mensen die wonen in een woonzorgcentrum en dit anders niet kunnen beleven. Veel van die bewoners waren 20 jaar geleden bij de opstart van Maanrock, en kunnen dit nu niet meer meemaken, en zijn dan ook zeer tevreden met dit initiatief, en vonden het een leuke zondagnamiddag” vertelt Koen Anciaux (schepen van Welzijn / voorzitter Sociaal Huis Mechelen)

Senioren kijken naar Maanrock, en keuren het goed

Ik ging poolshoogte nemen aan De Lisdodde. Daar was de opkomst en interesse van de senioren opvallend groot. Het was dan ook familiedag voor Maanrock en zo hadden de bewoners de gelegenheid of al dan niet met hun familie rechtstreeks naar het gebeuren op het Groot Podium op de Grote Markt te kijken.

Zaterdagavond ben ik de streaming persoonlijk komen opzetten. ik was eerst wat zenuwachtig of het zou werken of niet, maar alles was zeer goed voorbereid, en het was heel plezant dat we stipt om 18 uur beeld en klank hadden.“ aldus Astrid Gepts (algemeen directeur)

Woonzorgcentrum De Lisdodde streaming Maanrock

Dit initiatief zal naar de toekomst toe verder geëvalueerd worden, en verder uitgewerkt worden. Schepen Anciaux is er zeker van overtuigd dat de streaming niet enkel bij de Grote Markt moet blijven. “Het kan evengoed verder uitgebouwd worden naar bijvoorbeeld streaming vanaf het straattheater Sjarabang, afgewisseld met beelden vanaf de Sinte-Mettetuin. Wie weet zien grootouders in het zorgcentrum wel hun kleinkinderen spelen”. het is duidelijk dat de interactie met het publiek in de woonzorgcentra nog groter zal worden.

Dat is een mooi initiatief, we genieten ervan” zeggen Elza en Marcel afkomstig van het Oud Oefenplein. Op zondag keken een aantal bewoners alvast uit naar Stan van Samang en Nathalie Meskens, dit is uiteraard meer op hun lijf geschreven.

In de woonzorgcentra zijn er door de week dagelijks activiteiten voor de bewoners, uitgezonderd het weekend wanneer familie op bezoek komt. “We zijn steeds op zoek naar een divers aanbod voor iedereen, en deze streaming van Maanrock is zeker iets wat er in past” zegt Astrid. Directeur Gepts was ook zeer enthousiast over de affiches, t-shirts en ander promotiemateriaal van De Zomer is van Mechelen die ze ter beschikking gesteld is door mmMechelen Feest. “De pintjes schenken we vandaag ook in plastic bekers, om het festival gevoel volledig te maken” besluit de super enthousiaste Astrid. Om alles in goede banen te leiden konden de reguliere medewerkers van het woonzorgcentrum rekenen op de steun van 6 vrijwilligers. De Lisdodde heeft 156 bewoners en 24 extra bewoners in assistentie.

Rommy’s Zomertuin, MOES, Theatertuin

Als Kinderstad kunnen we uiteraard niet omheen de Rommy’s Zomertuin, de Maanrock voor alle kinderen. Hier werden heel wat initiatieven georganiseerd door de Jeugddienst van onze stad. Hoeveel kindjes en ouders of grootouders hier aanwezig waren, hebben ik niet kunnen vaststellen. Het was alleszins een gezellige drukte in de Sinte-Mettetuin. Kinderen konden zich uitleven in tipi’s (indianententjes), een verwijderbare tattoo laten plaatsen of zich laten schminken aan de grime stand.

Rommy's Zomertuin voor Maanrock te Mechelen

Ook de ijsjeskar was welkom bij het warme weer, waar de zon ruimschoots aanwezig was. Een topper naar mijn idee waren ongetwijfeld de driewielers die ter beschikking stonden van de kids. Hiermee konden ze, terwijl mama en papa zich op het grasveld genesteld hadden, rondjes toeren in het park. Goed gezien van de Jeugddienst, want zij hadden als het ware een ‘mini carwash’ geïnstalleerd, waar de kinderen bij het doorrijden met de driewieler een welkome mini-douche te verwerken kregen. Ik hoef je niet te vertellen dat hier ruimschoots gebruik van gemaakt werd. Uiteraard werden er nog tal van andere kinderactiviteiten als springkastelen georganiseerd in de OCMW tuin.

Groot Podium, grote artiesten

Als extraatje op het Groot Podium, een dansact van de finalisten van So You Think You Can Dance. Zondag familiedag, ja natuurlijk, het mooiste plein van Vlaanderen, bomvol aan kindergezichtjes. Radio Rommy, Kapitein Winokio en Yannis onze jonge stadsartiest. Zo jong, en ja hoor hij weet wat hij wil. Yannis zong gewoonweg de pannen van het dak. Een babbel met deze jonge knaap, geen probleem. Op de foto met zijn nichtje, doe maar mijnheer. Zo zie ik het graag, en de mama en tante luisterden, en zagen dat het goed was.

Meskens in Motown op Maanrock Mechelen

Meskens In Motown, ditmaal in Mechelen op het Groot Podium van Maanrock. Nathalie vliegt er direct in, en brengt het ene na het andere swingende nummer. Een medley van Stevie Wonder, ja hoor ze doet het. Ok, toegegeven, de echte motown muziek klinkt warmer, en daar ieder voor zich wel een mening over hebben, voor mij was het goed. “De stad waar ik ooit begon als toneel artieste in ‘t Arsenaal, ik kom hier graag terug” zegt Meskens. Nathalie zwingt en zwiert alsof haar leven ervan afhangt, een beest op het Mechels podium. Ja neem maar een foto van Meskens, en je krijgt plots een bezwete handdoek op je hoofd, verbaasd heb ik hem aan een jongere collega fotograaf overhandigd.

Wie had gedacht dat André Brasseur vandaag niet meer populair is, die mag snel anders denken. André kon het publiek op één vinger aan het dansen krijgen. early Bird, wie kent het niet ? André verwijst naar de mooie jaren van de piratenschepen als Radio Veronica, en terecht, waar is de tijd.

Soulsister swingt aan de voet van de toren

Wat is het geheim achter dit succes ? Ook na 31 jaar blijft Soulsister immens populair. Polle  Pap en Jan Leyers zongen onder een moordend hete zon, de ziel uit hun lijf. Alle bekende nummers kwamen aan de bak. Tussendoor werden wat levensverhalen verteld aan het publiek. ‘Hebben ze nu wel of niet lepeltje, lepeltje geslapen, neen zegt Jan, het was vorkje vorkje’ gevolgd door een toepasselijk nummer Changes .Tussendoor werden de muzikanten van de band uitbundig voorgesteld aan de menigte, en brachten stuk voor stuk een nummertje op hun muziekinstrument. Met de The Way to your Heart, werd het concert glansrijk afgesloten, en liep het door enkele bisnummers iets later uit dan verwacht.

Stan van Samang doet het op zijn Best

Moet ik het nog schrijven, iedereen is er intussen van overtuigd dat Stan van Samang een rasartiest is. Stan bleef vanaf zijn eerste nummer het tempo opdrijven op de Grote Markt. Intussen was hier nauwelijks doorkomen aan, behalve Samang die onverwacht van het podium sprong en zich als een losgelaten stier door het publiek murwde. Man, man hij blijkt niet enkel zanger maar ook circusartiest, toen hij zomaar ging bengelen aan de geluids- en belichtingstent midden het marktplein. Het publiek werd nu helemaal gek. Stan jong, respect man. Je bezwete hemd kon je uitwringen, en dat begrijp ik best na zo’n optreden. Salu, zegt Stan en bedankt de Mechelaars voor hun medewerking. Iedereen verbaasd, waarom geen ‘Ster’ ? Niet ongerust zijn mensen, weeral beetgenomen, onder een intussen zichtbare maancirkel boven de historische gebouwen van onze stad, komt Samang terug, en zingt zijn langverwachte “Een Ster”. Prachtig !

Stan van Samang op Maanrock te Mechelen

De Zomer is van Mechelen, ja hij was heet en indrukwekkend. Een betere afsluiter van deze 21ste editie hadden ze niet kunnen maken met Discobaar à Moeder. Dans, ambiance, luidkeels meezingen, het was één groot feest met deze twee top dj’s.  Ik denk niet dat er iemand stil zat of stond, zelfs op de caféterrassen werd gedanst en gezongen.

De Zomer is van Mechelen, het was goed, het was nat, het was heet, maar vooral alle Mechelaars vonden het super. Bedankt Kristof Calvo en mmMechelen Feest, bedankt aan de 400 vrijwilligers, de veiligheidsdiensten, en alle anderen die ik zou vergeten. En vooral ook mijn excuses voor diegenen waar ik niet gepasseerd ben. Ik zal het nooit meer doen, maar je, ik heb maar twee voeten, en die deden zeer. Tot de volgende, en dan graag een podium met catwalk, ik kan het niet laten om dit als afsluiter nog mee te geven.

Meer info op de website van Maanrock

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best en Radio Opsinjoor.
Beschik je niet over facebook, geen nood bekijk dan alle foto’s via Flickr
Foto’s – Vrijdag / Zaterdag / Zondag

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.