Evenementen in Mechelen

Evenementen in de stad Mechelen

De stad Mechelen leeft en dat zie je elke dag aan de activiteiten en evenementen in het centrum, maar ook in de deelgemeenten. Evenementen voor alle leeftijden worden het ganse jaar door georganiseerd, Maanrock, Vispop en Parkpop zijn festivals die zich richten op een jong publiek maar ook op gezinnen met kinderen. Culturele festivals, theater en klassieke muziek horen ook op het evenementen programma van Mechelen.

Raadpleeg de agenda en kalender met de voornaamste jaarlijks terugkerende evenementen. U kan sorteren, zoeken, opslaan in uw online agenda en zelfs abonneren, zo blijf je steeds op de hoogte.

Laad de volgende pagina niet, ververs dan uw pagina door opnieuw te laden.

Volg dagelijks nieuws uit Mechelen op het blog

apr
21
za
Zaterdagmarkt te Mechelen @ Centrum Mechelen
apr 21 @ 08:00 – 13:00

Shoppen op de zaterdagmarkt te Mechelen

De zaterdagmarkt in de historische stad Mechelen, is één van de grootste openbare markten in Vlaanderen. Iedere zaterdag komen duizenden inwoners en toeristen snuisteren aan de kraampjes van de handelaars.

Winkelen op de sfeervolle markt te Mechelen, is een belevenis op zich. Je kan er echt allerhande producten kopen, als vis, vlees, fruit maar ook kleding en allerlei dagdagelijkse artikelen.

De marktkramen staan opgesteld op de grote markt, désire boucherystraat, botermarkt, ijzerenleen, vleeshouwerstraat, steenweg, befferstraat en veemarkt.

Parkeren met de auto is op zaterdag op de meeste randparkings gratis. Met de gratis shopping shuttle hoef je geen winkeltassen te dragen. Het gratis taxibusje brengt je heen en weer tot aan de parking. Ben je met het openbaar vervoer, fiets of te voet, dan kan je winkeltassen in bewaring geven bij Eco-koeriers in de Bruul. Zo kan je handenvrij shoppen.

Lees alles over markten in MechelenTentoonstelling Metamorphoses Bart Ramakers @ De Borght
apr 21 @ 09:00 – 18:00

Tentoonstelling Metamorfoses van Bart Ramakers

Fotografische taferelenmaker Bart Ramakers staat bekend om zijn eigenzinnige versies van vertrouwde verhalen. Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Hij is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van. Dat goden zich net als mensen gedragen, is ook de rode draad bij Ovidius. “Alles verandert, niets gaat verloren” is het motto van zijn Metamorfosen (1 na Christus). En inderdaad, in deze bundel mythen veranderen goden in dieren, veranderen mensen in sterrenbeelden en bloemen en rivieren… maar niets gaat verloren. Ook bij Ovidius blijkt verliefdheid en liefde de drijvende kracht te zijn achter de lotgevallen van de goden.

Toen Bart Ramakers Hilde De Meyts en het team van DE BORGHT in Mechelen ontmoette, was dat het begin van een avontuurlijke samenwerking. Zij vatten het plan op om deze klassieke mythen te herscheppen… met bloemen. Nu zijn er wel meer schilders en fotografen die met stillevens verhalen vertellen, maar Hilde en Bart ontwikkelden een geheel nieuwe benadering, die je zelf kan komen ontdekken in DE BORGHT.

Test je kennis van de klassieke verhalen, en laat je overrompelen door de metersgrote taferelen. Hoe veroverde de ijzingwekkende god van de onderwereld Hades zijn Persephone?

Je komt het allemaal te weten in de Goswin De Stassartstraat 11 te Mechelen. Open dinsdag – zaterdag van 9 tot 18.00 uur. Maandag van 13 tot 18.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 31 oktober 2018.

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’ @ Cultuurcentrum
apr 21 @ 13:00 – 16:30

In het kader van Made in Mechelen exposeert Tatiana De Munck in het Cultuurcentrum van 3 maart tot 29 april. Gewapend met de camera in haar IPhone legt ze beelden uit de alledaagse realiteit vast. Op haar tentoonstelling ‘I’m Nowhere in Particular’ toont ze mensen en steden, dingen die blijven en dingen die voorbijgaan en nodigt de bezoeker uit om met haar mee te wandelen.

Tatiana De Munck fototentoonstelling

Tatiana De Munck (°1961) is beeldend kunstenaar en woont al 25 jaar in Mechelen. Met haar IPhone als een verlengstuk van haar ogen is ze dagelijks op pad en fotografeert ze alles wat op haar weg komt. Ze grasduint in haar eigen woning en wandelt rond in Mechelen. Met de trein reist ze naar Brussel, de stad waar ze is opgegroeid, naar Oostende,… Amsterdam of Parijs.

Door de lens van de flaneur

“De voorbije twee jaar ben ik me toevalligerwijs meer en meer op fotografie gaan toeleggen. Dagelijks postte ik een selectie beelden van alles wat ik op mijn voetstappen tegenkwam op mijn persoonlijke Facebookpagina”, zegt Tatiana De Munck. “Voor mij is fotografie al jarenlang een oefening in ‘kijken’.”
Haar foto’s zijn een verzameling van visuele indrukken, vanuit een eigenzinnig perspectief. De discretie van haar IPhone laat haar toe om beelden te fotograferen zonder mensen daarbij daadwerkelijk te storen. Om de beleving van de alledaagse realiteit nog sterker te maken, werd speciaal voor de tentoonstelling ook een geluidsmontage gecreëerd om visuele prikkelingen te versterken.  Voetstappen van wandelaars, duiven die wat koeren op het voetpad, een trein die halt houdt, auto’s die voorbij razen, … Voor de montage werkte zij samen met Mechelaar Sjarel Van den Bergh.

“We worden overspoeld met beelden en door de democratisering van digitale media wordt die stroom alsmaar wilder. Tijdens onze ‘Focus op Fotografie’ mocht Tatiana De Munck niet ontbreken. Ze troont ons mee op het pad van de flaneur en oefent ons in het kijken, in het betekenis geven aan momentopnames”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Zij brengt ook het alledaagse leven in onze stad in beeld met een uniek gevoel voor compositie en detail.”

Mechelen Talentenfabriek

“In onze kunstwerkplaats ARTenova deelt Tatiana De Munck sinds een jaar een atelier samen met vriendin filosofe Ann Meskens”, weet Björn Siffer. “Een inspirerend duo op een inspirerende plek.”

Samen werkten zij reeds vaker aan projecten. Zo illustreerde Tatiana De Munck in 2005 Meskens’ boek Jaques Tatieen kwestie van kijken (2005 en 2010) en realiseerde eveneens de foto’s bij het boek Eindelijk buiten. Filosofische wandelingen (2007).

In het najaar van 2017 waren De Munck en Meskens samen artists in residence in Hortus, Groningen. Een project omtrent de beleving van tuinen dat mogelijk dit jaar een vervolg krijgt. Ze broeden ook samen op een vierkante meter van het stedelijk project ‘De grond der Dingen’. Dat is een project waarvoor de stad Mechelen 20.000m² ter beschikking stelt aan het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS die op hun beurt Mechelaars uitnodigen om hierop een (deel van een) gemeenschappelijke droom te verwezenlijken.

Dit najaar geeft Tatiana De Munck ook het Mechelse project ‘1917 FOUNTAIN 2017’ een vervolg. Het project waarin kunstenaars uit Mechelen aan de slag gingen met oude stock van Sanitair De Coninck en daarmee de readymades van Marcel Duchamp eerden. Tatiana wil dit najaar een roze polyesterbad op de waterlijn van Oostende plaatsen en er een nieuw project starten.

Praktische info

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’

–      3 maart tot 29 april 2018
–      dinsdag tot zondag, 13u00 – 16u30
–      gratis toegang
–      Cultuurcentrum – inkomhal

In het kader van: Made In Mechelen en Focus op fotografie

Lunalia Openingsfeest: Mélinée @ Cultuurcentrum Mechelen
apr 21 @ 15:00 – 16:30

Kom gratis proeven van Lunalia tijdens het Openingsfeest. De fascinerende stem van Mélinée is voor het eerst in België te horen.
Mélinée beschrijft haar liederen als ‘chansons mélancomiques’. Als zangeres-accordeoniste in hart en nieren vermengt ze in haar eigen composities hoop, nostalgie en humor.

Luna Mystica @ Huis Den Ingel
apr 21 @ 17:00 – 19:00

Luna Mystica, een totaalbelevenis op een unieke locatie

Naar aanleiding van Lunalia, het Festival van Vlaanderen in Mechelen, kwamen wij op het idee van LUNA MYSTICA, om u alvast onder te dompelen in de sfeer van mysterieuze zinnebeelden en mystiek .

Luna Mystica

Zaterdag 21.04 – “Middelleeuwse heksen, tovenaars en mystieke
zinnebeelden”
17:00-19:00 Gustave Min

In de Middeleeuwse wereld en nog lang daarna, bestond er een
levendig bijgeloof en heksenwaan.
Gustave Min vertelt erotisch getinte verhalen, over heksen en
duivels, vol mystiek …
Kom meer te weten over het stigma diabolicum en mystieke en
occulte praktijken van de vroege Middeleeuwen tot de 17de
eeuw.

Vrijdag 27.04 – “Middeleeuwse vrouwen: mystiek en erotiek”
17:00-19:00 Lode Melis

In de middeleeuwse mannenwereld konden sommige
kloosterzusters en vooral begijnen, hun eigenzinnige ideeën
uitwerken.
Balancerend op de rand van het ketterse, zijn hun mystieke
belevingen vaak erotisch geladen.
Vooral Hadewijch liet prachtige teksten na. Visioenen die
getuigen van een aparte benadering van het begrip “God”.
Lode Melis legt verbanden tussen de hoofse liefde van de
troubadours, de Arthurverhalen en de mystiek.
“Dat suetste van minnen sijn hare storme”

Prijs 25 Euro per avond: Inclusief een goed glas wijn en exquise hapjes. Inschrijven kan tot 1 week voor elke lezing.

Lees ook het artikel van collega blogger Jan Smets

apr
22
zo
Tentoonstelling Metamorphoses Bart Ramakers @ De Borght
apr 22 @ 09:00 – 18:00

Tentoonstelling Metamorfoses van Bart Ramakers

Fotografische taferelenmaker Bart Ramakers staat bekend om zijn eigenzinnige versies van vertrouwde verhalen. Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Hij is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van. Dat goden zich net als mensen gedragen, is ook de rode draad bij Ovidius. “Alles verandert, niets gaat verloren” is het motto van zijn Metamorfosen (1 na Christus). En inderdaad, in deze bundel mythen veranderen goden in dieren, veranderen mensen in sterrenbeelden en bloemen en rivieren… maar niets gaat verloren. Ook bij Ovidius blijkt verliefdheid en liefde de drijvende kracht te zijn achter de lotgevallen van de goden.

Toen Bart Ramakers Hilde De Meyts en het team van DE BORGHT in Mechelen ontmoette, was dat het begin van een avontuurlijke samenwerking. Zij vatten het plan op om deze klassieke mythen te herscheppen… met bloemen. Nu zijn er wel meer schilders en fotografen die met stillevens verhalen vertellen, maar Hilde en Bart ontwikkelden een geheel nieuwe benadering, die je zelf kan komen ontdekken in DE BORGHT.

Test je kennis van de klassieke verhalen, en laat je overrompelen door de metersgrote taferelen. Hoe veroverde de ijzingwekkende god van de onderwereld Hades zijn Persephone?

Je komt het allemaal te weten in de Goswin De Stassartstraat 11 te Mechelen. Open dinsdag – zaterdag van 9 tot 18.00 uur. Maandag van 13 tot 18.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 31 oktober 2018.

Erfgoeddag te Mechelen @ Cnetrum Mechelen
apr 22 @ 10:00 – 18:00

Erfgoeddag te Mechelen

Op zondag 22 april is het weer Erfgoeddag. Deze editie staat in het teken van ‘kiezen’. De uitvalsbasis dit jaar is ARSENAAL/LAZARUS in de Hanswijkstraat. Bezoekers kunnen er kennismaken met verschillende erfgoedverenigingen en krijgen er smaakmakers om het erfgoed in de regio verder te ontdekken.

Tijdens Erfgoeddag 2018 staan we stil bij de manier waarop we kiezen voor erfgoed. Wat willen we bewaren voor de toekomst en wat niet? Hoe werden keuzes in het verleden gemaakt? En hoe selecteren we welk erfgoed we vandaag willen doorgeven?  Op deze Erfgoeddag zetten we verschillende keuzes in de kijker. De uitvalsbasis voor deze editie is ARSENAAL/LAZARUS, van waaruit de bezoeker een breed palet aan erfgoedsmaken kan proeven.

“Een stad die aandacht besteedt aan haar historisch bewustzijn maakt een moedige keuze. Met de bouw van ons erfgoeddepot Depot Rato, met onze recent uitgebreide Regionale Beeldbank en verstevigd stadsarchief, ons Museum Hof van Busleyden en onze dynamische erfgoedwerking wordt de Mechelse Collectie dagelijks opgewaardeerd en ontsloten. Zo komt er geen stof op de schatkamer die Mechelen is,” aldus Mechels Schepen van Cultuur Björn Siffer.

Een greep uit het programma

  • Kantclub Etterjefke leert je tijdens Erfgoeddag hoe je de mooiste kant klost. Ga zelf aan de slag en leer de kneepjes van het vak.
  • De Mechelse Radioamateurs kiezen ervoor om een oude communicatietechniek te bewaren en te combineren met hedendaagse digitale technieken. Maak kennis met dit immaterieel erfgoed en kies zelf je favoriete manier van radio maken.
  • Speelgoedmuseum Mechelen laat je meewerken aan het speelgoedmuseum van de toekomst. Kruip in het stemhokje, vul de stembrief in en kies jouw favoriet spel of speelgoed! De medewerkers en vrijwilligers gaven alvast het goede voorbeeld en tonen hun keuze in een mini-expo.
  • Voor de Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs is de keuze voor het juiste hout allesbepalend voor de kwaliteit van de marqueterie. Deze oude inlegtechniek is een echte creatieve uitlaatklep.
  • Maak kennis met een staalkaart van het erfgoed uit Mechelen en de ruime regio. Acht erfgoedorganisaties stellen zichzelf voor in een film: wie zijn ze en waarom kiezen nu precies voor dàt stukje erfgoed?
  • Voetbalfans halen hun hart op aan de mooiste herinneringen uit de Mechelse voetbalgeschiedenis.
  • Ook de regio laat zijn keuze voor erfgoed zien. In Duffel en bij het Sportimonium denk je mee na over het museum van de toekomst en het Emile Verhaerenmuseum in Sint Amands laat je kennis maken met deze Vlaamse schrijver aan de hand van twee heel verschillende visies

Lees er alles over in de Erfgoeddagkrant

Baby Massage bij Little Jack @ Little Jack
apr 22 @ 10:30 – 12:00

Baby Massage bij Little Jack

Little Jack en Mama Ann slagen de handen in elkaar. Kom op zondag 22 april om 10u 30 naar Little Jack Geitestraat 25 2800 Mechelen. En geniet van de rust tussen jou en je baby voor het komende anderhalf uur. Neem alvast jou yoga matje (indien u dit niet heeft geeft u ons een seintje dan voorzien wij er 1) en 2 grote badhanddoeken mee. Wij vragen slechts €15/persoon maar u krijgt na de workshop een korting bon t.w.v. €10. Schrijf u tijdig in de plaatsen zijn beperkt!

Inschrijven -> info@littlejack.be

Baby Massage bij Little Jack te Mechelen

Gin & Spiritsfestival te Mechelen @ Lamot Congrescentrum
apr 22 @ 13:00 – 19:00

Gin & Spiritsfestival bij Congrescentrum Lamot

Zondag 22 april zal opnieuw in het teken staan van Gin en Spirits
Kom proeven van de laatste nieuwe smaken en de perfecte combinatie van uw Gin & Tonic.
Zoals steeds zal er opnieuw een Pop Up Store aanwezig zijn waar u voordelig kan aankopen.

Lees hier meer over het vorige Gin & Spiritsfestival

Gin & Spiritsfestival te Mechelen

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’ @ Cultuurcentrum
apr 22 @ 13:00 – 16:30

In het kader van Made in Mechelen exposeert Tatiana De Munck in het Cultuurcentrum van 3 maart tot 29 april. Gewapend met de camera in haar IPhone legt ze beelden uit de alledaagse realiteit vast. Op haar tentoonstelling ‘I’m Nowhere in Particular’ toont ze mensen en steden, dingen die blijven en dingen die voorbijgaan en nodigt de bezoeker uit om met haar mee te wandelen.

Tatiana De Munck fototentoonstelling

Tatiana De Munck (°1961) is beeldend kunstenaar en woont al 25 jaar in Mechelen. Met haar IPhone als een verlengstuk van haar ogen is ze dagelijks op pad en fotografeert ze alles wat op haar weg komt. Ze grasduint in haar eigen woning en wandelt rond in Mechelen. Met de trein reist ze naar Brussel, de stad waar ze is opgegroeid, naar Oostende,… Amsterdam of Parijs.

Door de lens van de flaneur

“De voorbije twee jaar ben ik me toevalligerwijs meer en meer op fotografie gaan toeleggen. Dagelijks postte ik een selectie beelden van alles wat ik op mijn voetstappen tegenkwam op mijn persoonlijke Facebookpagina”, zegt Tatiana De Munck. “Voor mij is fotografie al jarenlang een oefening in ‘kijken’.”
Haar foto’s zijn een verzameling van visuele indrukken, vanuit een eigenzinnig perspectief. De discretie van haar IPhone laat haar toe om beelden te fotograferen zonder mensen daarbij daadwerkelijk te storen. Om de beleving van de alledaagse realiteit nog sterker te maken, werd speciaal voor de tentoonstelling ook een geluidsmontage gecreëerd om visuele prikkelingen te versterken.  Voetstappen van wandelaars, duiven die wat koeren op het voetpad, een trein die halt houdt, auto’s die voorbij razen, … Voor de montage werkte zij samen met Mechelaar Sjarel Van den Bergh.

“We worden overspoeld met beelden en door de democratisering van digitale media wordt die stroom alsmaar wilder. Tijdens onze ‘Focus op Fotografie’ mocht Tatiana De Munck niet ontbreken. Ze troont ons mee op het pad van de flaneur en oefent ons in het kijken, in het betekenis geven aan momentopnames”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Zij brengt ook het alledaagse leven in onze stad in beeld met een uniek gevoel voor compositie en detail.”

Mechelen Talentenfabriek

“In onze kunstwerkplaats ARTenova deelt Tatiana De Munck sinds een jaar een atelier samen met vriendin filosofe Ann Meskens”, weet Björn Siffer. “Een inspirerend duo op een inspirerende plek.”

Samen werkten zij reeds vaker aan projecten. Zo illustreerde Tatiana De Munck in 2005 Meskens’ boek Jaques Tatieen kwestie van kijken (2005 en 2010) en realiseerde eveneens de foto’s bij het boek Eindelijk buiten. Filosofische wandelingen (2007).

In het najaar van 2017 waren De Munck en Meskens samen artists in residence in Hortus, Groningen. Een project omtrent de beleving van tuinen dat mogelijk dit jaar een vervolg krijgt. Ze broeden ook samen op een vierkante meter van het stedelijk project ‘De grond der Dingen’. Dat is een project waarvoor de stad Mechelen 20.000m² ter beschikking stelt aan het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS die op hun beurt Mechelaars uitnodigen om hierop een (deel van een) gemeenschappelijke droom te verwezenlijken.

Dit najaar geeft Tatiana De Munck ook het Mechelse project ‘1917 FOUNTAIN 2017’ een vervolg. Het project waarin kunstenaars uit Mechelen aan de slag gingen met oude stock van Sanitair De Coninck en daarmee de readymades van Marcel Duchamp eerden. Tatiana wil dit najaar een roze polyesterbad op de waterlijn van Oostende plaatsen en er een nieuw project starten.

Praktische info

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’

–      3 maart tot 29 april 2018
–      dinsdag tot zondag, 13u00 – 16u30
–      gratis toegang
–      Cultuurcentrum – inkomhal

In het kader van: Made In Mechelen en Focus op fotografie

apr
23
ma
Tentoonstelling Metamorphoses Bart Ramakers @ De Borght
apr 23 @ 09:00 – 18:00

Tentoonstelling Metamorfoses van Bart Ramakers

Fotografische taferelenmaker Bart Ramakers staat bekend om zijn eigenzinnige versies van vertrouwde verhalen. Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Hij is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van. Dat goden zich net als mensen gedragen, is ook de rode draad bij Ovidius. “Alles verandert, niets gaat verloren” is het motto van zijn Metamorfosen (1 na Christus). En inderdaad, in deze bundel mythen veranderen goden in dieren, veranderen mensen in sterrenbeelden en bloemen en rivieren… maar niets gaat verloren. Ook bij Ovidius blijkt verliefdheid en liefde de drijvende kracht te zijn achter de lotgevallen van de goden.

Toen Bart Ramakers Hilde De Meyts en het team van DE BORGHT in Mechelen ontmoette, was dat het begin van een avontuurlijke samenwerking. Zij vatten het plan op om deze klassieke mythen te herscheppen… met bloemen. Nu zijn er wel meer schilders en fotografen die met stillevens verhalen vertellen, maar Hilde en Bart ontwikkelden een geheel nieuwe benadering, die je zelf kan komen ontdekken in DE BORGHT.

Test je kennis van de klassieke verhalen, en laat je overrompelen door de metersgrote taferelen. Hoe veroverde de ijzingwekkende god van de onderwereld Hades zijn Persephone?

Je komt het allemaal te weten in de Goswin De Stassartstraat 11 te Mechelen. Open dinsdag – zaterdag van 9 tot 18.00 uur. Maandag van 13 tot 18.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 31 oktober 2018.

apr
24
di
Tentoonstelling Metamorphoses Bart Ramakers @ De Borght
apr 24 @ 09:00 – 18:00

Tentoonstelling Metamorfoses van Bart Ramakers

Fotografische taferelenmaker Bart Ramakers staat bekend om zijn eigenzinnige versies van vertrouwde verhalen. Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Hij is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van. Dat goden zich net als mensen gedragen, is ook de rode draad bij Ovidius. “Alles verandert, niets gaat verloren” is het motto van zijn Metamorfosen (1 na Christus). En inderdaad, in deze bundel mythen veranderen goden in dieren, veranderen mensen in sterrenbeelden en bloemen en rivieren… maar niets gaat verloren. Ook bij Ovidius blijkt verliefdheid en liefde de drijvende kracht te zijn achter de lotgevallen van de goden.

Toen Bart Ramakers Hilde De Meyts en het team van DE BORGHT in Mechelen ontmoette, was dat het begin van een avontuurlijke samenwerking. Zij vatten het plan op om deze klassieke mythen te herscheppen… met bloemen. Nu zijn er wel meer schilders en fotografen die met stillevens verhalen vertellen, maar Hilde en Bart ontwikkelden een geheel nieuwe benadering, die je zelf kan komen ontdekken in DE BORGHT.

Test je kennis van de klassieke verhalen, en laat je overrompelen door de metersgrote taferelen. Hoe veroverde de ijzingwekkende god van de onderwereld Hades zijn Persephone?

Je komt het allemaal te weten in de Goswin De Stassartstraat 11 te Mechelen. Open dinsdag – zaterdag van 9 tot 18.00 uur. Maandag van 13 tot 18.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 31 oktober 2018.

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’ @ Cultuurcentrum
apr 24 @ 13:00 – 16:30

In het kader van Made in Mechelen exposeert Tatiana De Munck in het Cultuurcentrum van 3 maart tot 29 april. Gewapend met de camera in haar IPhone legt ze beelden uit de alledaagse realiteit vast. Op haar tentoonstelling ‘I’m Nowhere in Particular’ toont ze mensen en steden, dingen die blijven en dingen die voorbijgaan en nodigt de bezoeker uit om met haar mee te wandelen.

Tatiana De Munck fototentoonstelling

Tatiana De Munck (°1961) is beeldend kunstenaar en woont al 25 jaar in Mechelen. Met haar IPhone als een verlengstuk van haar ogen is ze dagelijks op pad en fotografeert ze alles wat op haar weg komt. Ze grasduint in haar eigen woning en wandelt rond in Mechelen. Met de trein reist ze naar Brussel, de stad waar ze is opgegroeid, naar Oostende,… Amsterdam of Parijs.

Door de lens van de flaneur

“De voorbije twee jaar ben ik me toevalligerwijs meer en meer op fotografie gaan toeleggen. Dagelijks postte ik een selectie beelden van alles wat ik op mijn voetstappen tegenkwam op mijn persoonlijke Facebookpagina”, zegt Tatiana De Munck. “Voor mij is fotografie al jarenlang een oefening in ‘kijken’.”
Haar foto’s zijn een verzameling van visuele indrukken, vanuit een eigenzinnig perspectief. De discretie van haar IPhone laat haar toe om beelden te fotograferen zonder mensen daarbij daadwerkelijk te storen. Om de beleving van de alledaagse realiteit nog sterker te maken, werd speciaal voor de tentoonstelling ook een geluidsmontage gecreëerd om visuele prikkelingen te versterken.  Voetstappen van wandelaars, duiven die wat koeren op het voetpad, een trein die halt houdt, auto’s die voorbij razen, … Voor de montage werkte zij samen met Mechelaar Sjarel Van den Bergh.

“We worden overspoeld met beelden en door de democratisering van digitale media wordt die stroom alsmaar wilder. Tijdens onze ‘Focus op Fotografie’ mocht Tatiana De Munck niet ontbreken. Ze troont ons mee op het pad van de flaneur en oefent ons in het kijken, in het betekenis geven aan momentopnames”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Zij brengt ook het alledaagse leven in onze stad in beeld met een uniek gevoel voor compositie en detail.”

Mechelen Talentenfabriek

“In onze kunstwerkplaats ARTenova deelt Tatiana De Munck sinds een jaar een atelier samen met vriendin filosofe Ann Meskens”, weet Björn Siffer. “Een inspirerend duo op een inspirerende plek.”

Samen werkten zij reeds vaker aan projecten. Zo illustreerde Tatiana De Munck in 2005 Meskens’ boek Jaques Tatieen kwestie van kijken (2005 en 2010) en realiseerde eveneens de foto’s bij het boek Eindelijk buiten. Filosofische wandelingen (2007).

In het najaar van 2017 waren De Munck en Meskens samen artists in residence in Hortus, Groningen. Een project omtrent de beleving van tuinen dat mogelijk dit jaar een vervolg krijgt. Ze broeden ook samen op een vierkante meter van het stedelijk project ‘De grond der Dingen’. Dat is een project waarvoor de stad Mechelen 20.000m² ter beschikking stelt aan het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS die op hun beurt Mechelaars uitnodigen om hierop een (deel van een) gemeenschappelijke droom te verwezenlijken.

Dit najaar geeft Tatiana De Munck ook het Mechelse project ‘1917 FOUNTAIN 2017’ een vervolg. Het project waarin kunstenaars uit Mechelen aan de slag gingen met oude stock van Sanitair De Coninck en daarmee de readymades van Marcel Duchamp eerden. Tatiana wil dit najaar een roze polyesterbad op de waterlijn van Oostende plaatsen en er een nieuw project starten.

Praktische info

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’

–      3 maart tot 29 april 2018
–      dinsdag tot zondag, 13u00 – 16u30
–      gratis toegang
–      Cultuurcentrum – inkomhal

In het kader van: Made In Mechelen en Focus op fotografie

apr
25
wo
Tentoonstelling Metamorphoses Bart Ramakers @ De Borght
apr 25 @ 09:00 – 18:00

Tentoonstelling Metamorfoses van Bart Ramakers

Fotografische taferelenmaker Bart Ramakers staat bekend om zijn eigenzinnige versies van vertrouwde verhalen. Bij hem is Jezus een vrouw, gaat Mephisto naar de hemel, geeft Roodkapje de borst aan de wolf en krijgt Sneeuwwitje de appel van Paris. Hij is ervan overtuigd dat onze geglobaliseerde wereld ook een geglobaliseerde hemel verdient, met goden uit allerlei windstreken. Gek genoeg gedragen zijn goden zich net als mensen: ze worden verliefd, zijn jaloers op elkaar, proberen elkaar te overtroeven, nemen wraak, maken er een boeltje van. Dat goden zich net als mensen gedragen, is ook de rode draad bij Ovidius. “Alles verandert, niets gaat verloren” is het motto van zijn Metamorfosen (1 na Christus). En inderdaad, in deze bundel mythen veranderen goden in dieren, veranderen mensen in sterrenbeelden en bloemen en rivieren… maar niets gaat verloren. Ook bij Ovidius blijkt verliefdheid en liefde de drijvende kracht te zijn achter de lotgevallen van de goden.

Toen Bart Ramakers Hilde De Meyts en het team van DE BORGHT in Mechelen ontmoette, was dat het begin van een avontuurlijke samenwerking. Zij vatten het plan op om deze klassieke mythen te herscheppen… met bloemen. Nu zijn er wel meer schilders en fotografen die met stillevens verhalen vertellen, maar Hilde en Bart ontwikkelden een geheel nieuwe benadering, die je zelf kan komen ontdekken in DE BORGHT.

Test je kennis van de klassieke verhalen, en laat je overrompelen door de metersgrote taferelen. Hoe veroverde de ijzingwekkende god van de onderwereld Hades zijn Persephone?

Je komt het allemaal te weten in de Goswin De Stassartstraat 11 te Mechelen. Open dinsdag – zaterdag van 9 tot 18.00 uur. Maandag van 13 tot 18.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 31 oktober 2018.

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’ @ Cultuurcentrum
apr 25 @ 13:00 – 16:30

In het kader van Made in Mechelen exposeert Tatiana De Munck in het Cultuurcentrum van 3 maart tot 29 april. Gewapend met de camera in haar IPhone legt ze beelden uit de alledaagse realiteit vast. Op haar tentoonstelling ‘I’m Nowhere in Particular’ toont ze mensen en steden, dingen die blijven en dingen die voorbijgaan en nodigt de bezoeker uit om met haar mee te wandelen.

Tatiana De Munck fototentoonstelling

Tatiana De Munck (°1961) is beeldend kunstenaar en woont al 25 jaar in Mechelen. Met haar IPhone als een verlengstuk van haar ogen is ze dagelijks op pad en fotografeert ze alles wat op haar weg komt. Ze grasduint in haar eigen woning en wandelt rond in Mechelen. Met de trein reist ze naar Brussel, de stad waar ze is opgegroeid, naar Oostende,… Amsterdam of Parijs.

Door de lens van de flaneur

“De voorbije twee jaar ben ik me toevalligerwijs meer en meer op fotografie gaan toeleggen. Dagelijks postte ik een selectie beelden van alles wat ik op mijn voetstappen tegenkwam op mijn persoonlijke Facebookpagina”, zegt Tatiana De Munck. “Voor mij is fotografie al jarenlang een oefening in ‘kijken’.”
Haar foto’s zijn een verzameling van visuele indrukken, vanuit een eigenzinnig perspectief. De discretie van haar IPhone laat haar toe om beelden te fotograferen zonder mensen daarbij daadwerkelijk te storen. Om de beleving van de alledaagse realiteit nog sterker te maken, werd speciaal voor de tentoonstelling ook een geluidsmontage gecreëerd om visuele prikkelingen te versterken.  Voetstappen van wandelaars, duiven die wat koeren op het voetpad, een trein die halt houdt, auto’s die voorbij razen, … Voor de montage werkte zij samen met Mechelaar Sjarel Van den Bergh.

“We worden overspoeld met beelden en door de democratisering van digitale media wordt die stroom alsmaar wilder. Tijdens onze ‘Focus op Fotografie’ mocht Tatiana De Munck niet ontbreken. Ze troont ons mee op het pad van de flaneur en oefent ons in het kijken, in het betekenis geven aan momentopnames”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Zij brengt ook het alledaagse leven in onze stad in beeld met een uniek gevoel voor compositie en detail.”

Mechelen Talentenfabriek

“In onze kunstwerkplaats ARTenova deelt Tatiana De Munck sinds een jaar een atelier samen met vriendin filosofe Ann Meskens”, weet Björn Siffer. “Een inspirerend duo op een inspirerende plek.”

Samen werkten zij reeds vaker aan projecten. Zo illustreerde Tatiana De Munck in 2005 Meskens’ boek Jaques Tatieen kwestie van kijken (2005 en 2010) en realiseerde eveneens de foto’s bij het boek Eindelijk buiten. Filosofische wandelingen (2007).

In het najaar van 2017 waren De Munck en Meskens samen artists in residence in Hortus, Groningen. Een project omtrent de beleving van tuinen dat mogelijk dit jaar een vervolg krijgt. Ze broeden ook samen op een vierkante meter van het stedelijk project ‘De grond der Dingen’. Dat is een project waarvoor de stad Mechelen 20.000m² ter beschikking stelt aan het theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS die op hun beurt Mechelaars uitnodigen om hierop een (deel van een) gemeenschappelijke droom te verwezenlijken.

Dit najaar geeft Tatiana De Munck ook het Mechelse project ‘1917 FOUNTAIN 2017’ een vervolg. Het project waarin kunstenaars uit Mechelen aan de slag gingen met oude stock van Sanitair De Coninck en daarmee de readymades van Marcel Duchamp eerden. Tatiana wil dit najaar een roze polyesterbad op de waterlijn van Oostende plaatsen en er een nieuw project starten.

Praktische info

Tatiana De Munck – ‘I’m Nowhere in Particular’

–      3 maart tot 29 april 2018
–      dinsdag tot zondag, 13u00 – 16u30
–      gratis toegang
–      Cultuurcentrum – inkomhal

In het kader van: Made In Mechelen en Focus op fotografie