Erfgoeddag 2016

Erfgoeddag 2016. Wat is jouw ritueel ?

Op zondag 24 april is het weer Erfgoeddag ! De editie van 2016 staat helemaal in het teken van Rituelen. We hebben allen onze eigen rituelen, van onze dagelijkse routine in de badkamer tot de etentjes die we organiseren voor vrienden en familie. Maar wat met de rituelen van anderen ? Misschien heb jij je ook al afgevraagd waarom voetballers truitjes uitwisselen na de match, of ben je nieuwsgierig naar wat er zich precies afspeelt achter de schermen van een modeshow? Op Erfgoeddag maak je kennis met bijzondere rituelen en gebruiken van vroeger en nu, uit eigen streek of net ietsje verder.

Erfgoeddag MechelenHet Hof van Busleyden is ook dit jaar de uitvalsbasis voor Erfgoeddag en het ontdekken van rituelen in Mechelen en regio. Je kan er terecht voor bondige lezingen over rituelen, creatieve workshops voor kinderen, een frisse Manenblusser uit de pop-upbar van Surplas of je kan er je beste beentje voorzetten op de dansvloer in het museum.

Bezoekers worden uitgenodigd om ook zelf hun persoonlijke rituelen te delen aan de hand van verhalen, foto’s of voorwerpen. Schepen van Cultuur Björn Siffer geeft het goede voorbeeld en zal ook een bijdrage doen aan onze rituelen-wand.

Erfgoedcel Mechelen Natuurpunt Mechels RivierengebiedWe hebben allemaal onze eigen rituelen”, zegt hij. “Zo onderbreek ik steevast mijn dag, al is het maar tien minuutjes, om in stilte te reflecteren. Dat is mijn manier om te bezinnen. Als verwoed quizzer heb ik wekelijks mijn vaste rituelen rond het lezen en aanvullen van quizbestanden in aparte boekjes en overzichten. En jaarlijks heb ik een afspraak op La Grande Choufferie om me te laven aan de sfeer van onze Waalse vrienden.” Ook schepen Marc Hendrickx zal aanwezig zijn.

Je kan zondag doorlopend van 10 tot 18u alle activiteiten bezoeken, zoals aangegeven in het programmaboekje. We zetten alvast enkele activiteiten in de kijker:

MECHELEN:

 • Busleyden Dansant + foto-expo Project Wolf – Hof van Busleyden
  Herbeleef jouw openingsdans op de dansvloer, volg een van de dansworkshops of ontdek uitgaansrituelen van Mechelaars vroeger en nu.
 • Rituele plaatsen, Rituele verhalen – verschillende plaatsen in Mechelen
  We kozen doorheen Mechelen een vijftal spirituele plaatsen: een rooms-katholieke kerk, een protestantse kerk, een gebedshuis, … Daar ontdek je welke rituele handelingen er normaal plaatsvinden en waarom en maak je kennis met een ritueel uit een heel andere gemeenschap.
 • Rituele etnische klederdracht en moderituelen in de modeshow – Ursulinen Mechelen
  Geïnspireerd door het erfgoed van verschillende etnische culturen ontwierpen de studenten Mode een collectie rond het thema ‘rituele etnische klederdracht’. Daarnaast blikken ze ook terug op het 100-jarig bestaan van hun modeshow.

REGIO ROND MECHELEN:

 • Evocatie: Sint-Pietersfeest op de steenbakkerij – Boom
  Herbeleef de uitbundige sfeer van het ‘Sinte Pieter’ of ‘Sintepier’- feest (29 juni) uit de bloeiperiode van de steenbakkerijnijverheid met streekgerechten, drank en muziek.
 • Wintertuin Ursulinen vzw: tentoonstelling – Sint Katelijne Waver
  De belangrijkste stukken uit de religieuze collectie van de Ursulinen worden nu voor het eerst sinds de inventarisatie aan het publiek getoond in het bijzondere kader van het voormalige bidoratorium van de zusters.
 • Sportimonium – Zemst
  Ontdek alles over rituelen tijdens de Olympische spelen in een tentoonstelling én een leuke zoektocht voor de kinderen. Prof. Bart Vanreusel geeft een fascinerende lezing van rituelen uit de sport, van vroeger tot nu.

TIP: Alle kinderactiviteiten staan in de brochure aangeduid met een vlieg.
Tot zondag !