We Are Chemistry Jobevent Lamot Mechelen

Jobevent verovert Congrescentrum Lamot

Woensdagnamiddag en avond zochten meer dan 500 studenten naar een job op We Are Chemistry. Het Congrescentrum Lamot aan de Haverwerf te Mechelen was de geschikte locatie voor dit jobevent.

Organisator van We Are Chemistry was de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM) met de steun van Essenscia Antwerpen vzw, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences, en de Provincie Antwerpen.. .De studenten en werkzoekenden konden voor info en vragen terecht bij 20 bedrijven uit de chemie- kunststoffen en farmasector uit de provincie Antwerpen.

Op dit gespecialiseerde event We Are Chemistry polsten jongeren naar hun eerste job. Ze zijn vooral enthousiast over de doorgroeimogelijkheden. In de Vlaamse economie zijn bedrijven permanent op zoek naar jong talent met wetenschappelijke of technische kennis. Ieder aanwezig bedrijf kon in drie zalen van Lamot zichzelf gedurende 8 minuten voorstellen aan de werkzoekenden.

We Are Chemistry brengt bedrijven samen in Mechelen

Vijf jaar geleden hebben wij de opdracht gekregen om de chemie cluster wat beter in de kijker te zetten. Kortom de chemie promoten als een positieve werkgever, met tal van jobmogelijkheden” zegt Kathleen Art (projectmedewerker)

We Are Chemistry en Kathleen Art projectverantwoordelijkeDat een jobevent als We Are Chemistry wel degelijk nodig is, bewijst onder andere het bedrijf Pfizer, die op zijn minst een honderdtal werknemers zochten.

Chemie is vaak gelinkt aan de Scheldelaan en de haven. We vonden het wel mooi om het wat breder te trekken na 5 jaar in Antwerpen. We beschikken dan ook over een mooie cluster Mechelen-Puurs. De bedrijven hier aanwezig zitten dan ook verspreid over de provincie, en we vonden het dan een leuk initiatief om het ééns in Mechelen te laten doorgaan” vertelt Jill Van Hoydonck (projectmanager)

Chemie is een bloeiende sector in Vlaanderen

Heel wat bedrijven zijn trouwens dringend op zoek naar nieuwe werknemers. Aan enkele standen op de jobbeurs krijg ik steeds hetzelfde te horen ‘liever morgen beginnen, dan nog wat langer wachten’.

Wat dan ook aantoont dat de bedrijven hier aanwezig, als groeiende en bloeiende sector, echt nood hebben aan geschoolde werkkrachten en nieuwe talenten. Ze zoeken vooral werknemers die leergierig zijn, en beschikken over sociale vaardigheden, en over een technisch profiel beschikken.

Het unieke aan deze jobevent is dat we hier twintig bedrijven hebben uit de chemiesector waar alleen jongeren op afkomen die het juiste wetenschappelijk- of technisch profiel hebben. Vorig jaar hebben we bij onze leden een enquête gedaan. Op een bepaald ogenblik hadden we 600 openstaande vacatures. Het goede nieuw daaraan is dat méér dan de helft (60 procent) vacant stond voor jongeren zonder enige ervaring. Jongeren die rechtstreeks afstuderen van school krijgen in onze sector alle kansen om zich waar te maken. Deze beurs willen we daarom zeker in leven houden”, zegt Jan Reynaerts van de sectorfederatie essenscia.

20 bedrijven op zoek naar enthousiaste medewerkers

Eurochem Antwerpen is sinds 2012 een onafhankelijk bedrijf, afgesplitst van BASF. Eurochem is wereldwijd één van de grootste meststoffenproducent. Binnen Eurochem Antwerpen maken zij iets meer dan 2 miljoen ton kunstmeststoffen, waarvan 10 miljoen ton de totale productiecapaciteit is van de totale Eurochem groep. Het bedrijf heeft vandaag iets minder dan 400 werknemers in dienst, die werken in ploegenarbeid, binnen het kader van een 4 shiften systeem.

Wij zijn steeds op zoek naar enthousiaste medewerkers, die ons team kunnen versterken. Vooral in de productie zoeken we teamgenoten. De dagtaak van een productiemedewerker is de opvolging van het proces. Dat houdt zowel in de verwerking van de fosfaat, het granuleren, opslag en verzending” vertelt Kristof Van der Borght (production manager)

Ook voor andere functies binnen het bedrijf zijn er enkele vacatures openstaand. Werknemers die met ons in zee gaan voorzien wij ook training op de job. Dit is een gedetailleerde training, en op zijn minst zorgen wij dat iedereen een basisopleiding binnen het bedrijf zelf krijgt” verduidelijkt Kristof

Innoverend ondernemen in chemie en kunststoffen industrie

Evonik Antwerpen, voormalige Degussa, is een chemisch bedrijf gespecialiseerd in de sector van de speciale chemie. Evonik Antwerpen produceert additieven of grondstoffen om andere producten van klanten, een toegevoegde waarde te geven. Door deze toevoegingen worden producten vooral milieuvriendelijker.

Wij produceren onder andere producten voor de autobandenindustrie. Ons product zorgt ervoor dat de rolweerstand van autobanden beïnvloed wordt, waardoor het energieverbruik van de wagen daalt. Wij maken ook het gekende ‘Octaan’, een antiklopmiddel dat er voor zorgt dat de verbranding van de motor efficiënter verloopt. Hierdoor daalt ook het benzineverbruik van de auto” vertelt Danny Erreweyaert (verantwoordelijke communicatie en facilities)

Eén van de topproducten die Evonik Antwerpen produceert is aminozuur methionine, bestaande uit eiwitten-proteïnen, wat het bedrijf al meer dan 40 jaar produceert. Dit aminozuur kent zijn toepassing als voedselsupplement in ondermeer dierenvoeding maar ook in de algemene voedingsindustrie.

Sinds 2016 heeft Evonik Antwerpen de allereerste installatie in bedrijf genomen, die dient voor het produceren van een variant van methionine.

Op dit jobevent zijn wij vooral op zoek naar mensen met een technisch profiel. Het hele jaar door hebben wij frequent vacatures voor procesoperators, door het feit dat door natuurlijk verloop mensen het bedrijf verlaten. Maar ook technische hogere profielen, als industrieel burgerlijk ingenieurs in de richting elektromechanica meet en regeltechniek, en masters en bachelors burgerlijk ingenieur chemie” besluit Danny Erreweyaert

Deelnemende bedrijven aan We Are Chemistry

Aan ‘We Are Chemistry’ namen voornamelijk ondernemingen deel uit de Antwerpse haven, de regio Mechelen en de Kempen, meer bepaald BASF, Chemours, Covestro, DuPont de Nemours, EuroChem Antwerpen, Evonik, Imerys Graphite & Carbon, Indaver, INEOS, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, Monsanto, Nippon Shokubai Europe, Oleon, Pfizer, Praxair, Procter & Gamble, Soudal, Total en Umicore. Voor de Mechelse regio gaat het om Chemours (Mechelen), DuPont de Nemours (Mechelen), Imerys (Willebroek), Indaver (Mechelen), Pfizer (Puurs) en Procter & Gamble (Mechelen).

Tekst en foto’s Verschueren Eddy – Leo De Nijn –
Bedrijfsuitje organiseren in Mechelen, klik dan hier voor alle infoGeef een reactie