Eerlijke kledij op M-Fair te Mechelen

M-fair slaat nagels met koppen

Zondag was het een gezellige drukte bij de derde editie van M-Fair. Het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot stond voor één dag in het teken van eerlijke en duurzame kledij. Er viel dan ook heel wat te beleven, een markt, modeshows, gratis workshops, debatten, films en kindereiland.

Mechelen op de kaart als FairTrade centrumstad

Op M-Fair haalde de stad Mechelen zijn vijfde FairTrade ster binnen, en dat in de Week van de Fair Trade die nog loopt tot en met 14 oktober.

Inderdaad we hebben vandaag in het nieuwe concept van Fair Trade onze vijfde ster mogen in ontvangst nemen. Hiermee zijn we de eerste centrumstad die de vijf sterren behaald heeft. Dat is zeer leuk, en belangrijk dat er een trekkersgroep van vrijwilligers is die een heleboel initiatieven ontplooid hebben.” zegt Marina De Bie (schepen van Duurzaamheid)
Als stad ondersteunt het stadsbestuur deze initiatieven maar al te graag, iets waar de schepen van Duurzaamheid erg fier is op het tot nu toe afgelegde parcours. Nu Mechelen het maximum van de sterren behaald heeft, kan het alleen nog maar de ambities verbeteren, en zeker niet op de lauweren blijven rusten.

M-Fair is één van onze elementen die wij doen in het kader van Fair Trade. M-Fair staat specifiek rond het werken met eerlijke kledij. Wij zijn gewoon om FairTrade te koppelen aan producten als thee, koffie, chocolade maar eigenlijk werken we ook aan eerlijke kledij. Hierbij proberen we aan onze mensen, en ook zelf als organisatie, er voor te zorgen dat de kledij die we kopen, dat de mensen die ze geproduceerd hebben, dat dat niet is met kinderarbeid. Alles moet ook gebeuren in correcte sociale omstandigheden, en op een milieuvriendelijke manier” aldus Marina De Bie (Mechelen Mondiaal)

Eerlijke kledij aan betaalbare prijzen

Ook wij als consument kunnen heel veel dingen doen, om er voor te zorgen dat onze kledij eerlijker is. De vraag die we ons kunnen stellen is of er een positieve evolutie merkbaar is op de fairtrade markt.

Ja ik geloof dat wel, als we kijken naar de doorbraak die andere fairtrade producten al hebben kunnen realiseren. Op basis van kledij moet dat ook mogelijk zijn. We kunnen aan de soms te lage prijzen al merken dat de kledij gemaakt is onder mensonwaardige omstandigheden.” vertelt Marina De Bie (Groen)

Eén van de belangrijke punten die ervoor kunnen zorgen dat ook fairtrade kleding kopen een normale zaak wordt, is deze alternatieven betaalbaar maken..Er zijn al heel wat stappen gezet, maar er dient nog een hele lang weg afgelegd te worden. Vandaag op M-Fair is alleszins het bewijs geleverd dat er een markt is voor eerlijke kledij, alleen moeten de producenten hiervan nog overtuigd geraken. Eén van de voorbeelden en voorloper van eerlijke kledij is ongetwijfeld de winkelketen C&A, die zich ten volle geëngageerd heeft om hieraan mee te werken..

Modeshow met eerlijke kinderkleding op M-Fair te Mechelen

Alle standhouders waren best tevreden van de opkomst. Er was opvallend veel belangstelling van de bezoekers, die op zoek waren naar meer informatie, en het sprak hen duidelijk wel aan. De publiekstrekker bij uitstek waren zonder twijfel de modeshows. Met eerlijke creaties toonden opkomende ontwerpers (scholen en particulieren), hun creativiteit aan het publiek dat zich rond de catwalk geschaard had. Topper was uiteraard de kindermodeshow die de harten stal van menige toeschouwers.

Eerlijke arbeid is een recht van en voor iedereen

Door de gangen heen kwam ik terecht bij de stand van ‘Arbeidszorg van A tot Z’. Met een mooi uitzicht op de Dijle en de Sint-Romboutstoren had ik een prettig gesprek met de mensen achter dit initiatief. Arbeidszorg is een onderdeel van Sociaal Huis Mechelen. De atelierwerking is momenteel nog gehuisvest aan de Battelsesteenweg, waar ook de fietsdienst ‘t Atelier gevestigd is.

Wij hebben een naaiatelier en repetitieve werking. Bij ons komen mensen op vrijwillige basis werken, die niet kunnen doorstromen naar de sociale- of reguliere werkplaatsen. In het gewone atelier werken er per half dagdeel een 15 tal personen, in het naaiatelier schommelt dit tussen de 5 à 8 personen  ” zegt Leen Bervoets (sociaal assistente)

Arbeidszorg geeft kansen aan iedereen

Op deze M-Fair konden belangstellenden een vrijwilliger aan het werk zien bij een naai demonstratie. Bij Arbeidszorg wil men vooral dat de mensen actief bezig zijn, maar ook een dagstructuur en sociale contacten opbouwen. De vrijwilligers worden bij hun werkzaamheden opgevolgd door een technisch begeleidster (naaiatelier), iemand in het repetitief atelier, en een sociaal assistent die de mensen ondersteund op vlak van zorg. Vandaag de dag liggen de eisen op de arbeidsmarkt zeer hoog, iets waar niet iedereen kan aan tegemoet komen. De wachtlijst om bij een sociaal project als Arbeidszorg aan te sluiten is dan ook groot.

Arbeidszorg Sociaal Huis op M-Fair te Mechelen

Iedereen werkt hier op zijn eigen maat en tempo. Sommige mensen kunnen al stikken wanneer ze bij ons toekomen, anderen kunnen het in ons atelier leren. In het repetitief atelier wordt vooral in- en uitgepakt en mailings verwerkt. Maar ook bijvoorbeeld relatiegeschenken voor bedrijven verwerken hoort tot onze taken ” besluit Leen.

De vrijwilligers die werken bij Arbeidszorg ontvangen een vergoeding van 1.70 € per uur, het bedrag dat aangerekend wordt bij de opdrachtgevers. De medewerkers en vrijwilligers van Arbeidszorg hopen dat ze in de toekomst verder kunnen uitbreiden, wat de werking zeker ten goede zou komen. Meer info via e-mail.

Inspirerende getuigenis Jeanne Devos

Zelf heb ik de voordracht van Jeanne Devos niet bijgewoond. Jeanne werkt sinds 1963 in India en werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede en de grootste Belg. Ze is bovendien ereburger van Kortenaken en Leuven. In 2006 schreef ze samen met Greet Van Thienen het boek ‘In naam van alle kinderen‘. Een ontroerende en inspirerende getuigenis die recht naar het hart gaat.

Jeanne Devos bracht in het auditorium haar getuigenis over haar werk en inzet voor de armen in India. Ze getuigde over kinderarbeid, armoede en prostitutie. Na de voordracht sprak ik met enkele toeschouwers,  die het allemaal stuk voor stuk een pakkend verhaal vonden, en verbaasd waren van wat er zich allemaal afspeelt achter de kleding die we dagelijks dragen.

Wij willen schone sportkleren

Dat is de opvallende titel van een campagne op M-Fair die ogenblikkelijk mijn aandacht trok. Een supervriendelijke dame sprak me aan, en vroeg na een uitvoerige babbel, of ik de ‘petitie’ wou onderschrijven. Alles draait rond het overtuigen van bekende sportmerken om schone eerlijke sportkledij te produceren.

Schone sportkleding op M-Fair

Wij willen sportkleding ‘clean’ krijgen. Met deze campagne ‘Cleane Kleren’ willen we Belgische sportmerken en leveranciers die hun kleding in het buitenland laten maken, rond de tafel krijgen. Via een dialoog willen we dat de sportmerken transparant worden over de werkomstandigheden, de lonen en de vakbondsvrijheid.” vertelt Zofia Mezeyova (medewerker wereldsolidariteit Provincie Antwerpen)

De campagne ‘Cleane kleren’ die loopt sinds 2014 heeft intussen al succes opgeleverd. Onder andere JBC en Bel & Bo zijn intussen lid geworden van de Fair Wear Foundation. Met deze toetreding krijgen deze onafhankelijke controle op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken in Azië.
Er is uiteraard ook hier nog veel werk aan de winkel, dit gaat echt niet over één dag, maar vele jaren. Veel, zeer veel handtekeningen zijn er nodig om de sportmerken te tonen dat wij Belgen zeker wakker liggen van hoe en waar onze kleding gemaakt wordt. Ook Belgisch wielerkampioen Philippe Gilbert heeft zijn handtekening, niet op papier, maar op een schoon wielertruitje, neergeschreven.

Ook u en ik kunnen een helpende hand toesteken door de petitie te ondertekenen. Ik heb het al gedaan aan de stand op M-Fair, maar ook u kan het morgen, of liever vandaag nog doen, via de website www.cleanekleren.be. Verhalen als een simpel supporters T-shirt van de Duitse nationale voetbalploeg, dat aan 85 euro winkelprijs verkocht wordt, daar waar de stikster slechts 0.70 eurocent ontvangt, stemmen tot nadenken. Meer info bij zofia.mezeyova@wsm.be

Woorden schieten tekort, M-Fair trekt de ogen open

Duizenden woorden kom ik tekort om alles neer te pennen. Op de beurs bij Lamot hoorde ik tientallen verhalen, die je ogen openen. Verhalen die je doen nadenken hoe vandaag in deze moderne, geld en macht bewuste wereld, mensen nog zo kunnen uitgebuit worden. En dat terwijl er dagelijks miljarden euro’s en dollars besteed worden aan oorlogen en andere stupide dingen. Begrijpen wie begrijpe kan …

Nog meer mensen bereiken doen we samen door dit bericht te ‘Delen’. Uw reactie is welkom onderaan dit artikel.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best

Geef een reactie