Dwars door Mechelen

Loopwedstrijd door de Mechelse straten

Dwars door Mechelen en vzw Prinses HarteEen dag als deze konden we niet beter wensen voor deze reeds 11de editie van “Dwars door Mechelen”. Deze Running Tour is in eerste instantie een sportwedstrijd waar zowel particulieren als bedrijven aan deelnemen. Bovendien lopen een honderdtal sympathisanten mee voor het goede doel, “vzw Prinses Harte” onder het motto “Met een groot hart voor een kleine meid”.

Het is Elke Du Bin, woonachtig in Muizen, die de pop “Prinses Harte” ontworpen heeft, en samen met haar echtgenoot Johan Muyldermans aan de basis liggen van de vzw.

In januari 2013 stierf Harte, ze was net 6 geworden, aan de gevolgen van een erg agressieve hersentumor. Tijdens het korte ziekenhuisverblijf merkten de ouders het belang op van een aangename ziekenhuisomgeving. Het stimuleerde hen om een aanbod te ontwikkelen voor patiëntjes die wegens een ernstige ziekte langdurig in het ziekenhuis moeten blijven. Ze richtten hiervoor de vzw Prinses Harte op”. http://prinsesharte.be/

Iedere editie nemen enkele duizenden lopers deel aan het sportevenement, en dagen er ook steeds een grote menigte toeschouwers op in de Mechelse binnenstad. Voor de deelnemers is in de eerste plaats zo snel mogelijk de eindstreep bereiken waar ze het voordoen, maar ook de aanmoedigingen van het publiek onderweg, en de daarrond hangende sfeer, steunt hen in wat ze doen, en ook dat is belangrijk.

Goede doel vzw Prinses Harte te MechelenDe deelnemers die lopen voor “vzw Prinses Harte” betalen vijf euro voor hun deelname. Bovendien trachten deze mensen zoveel mogelijk centjes in te zamelen voor hun goede doel. Sommige deden dat via een oproep op sociale media om te steunen, andere gebruikten andere manieren om de nodige fondsen te verzamelen.

Een groepsfoto werd gemaakt van sympathisanten voor “vzw Prinses Harte”, waarvan een aantal het groene t-shirt droegen van deze editie, anderen van vorige edities. In totaal namen 170 sympathisanten en vertegenwoordigers deel. Na de deelname aan dit prachtige initiatief, zal iedereen zijn behaalde resultaat, via zijn bankrekening overschrijven aan vzw Prinses Harte.

Ook talrijke bedrijven, die enkele aanwezig waren voor het sportieve gedeelte, waren goed vertegenwoordigd, en stuurden groepjes van werknemers om deel te nemen aan de wedstrijd.

Omstreeks 13.00 uur startte de Chiquita Kids Run op de Ijzerenleen en eindigde op de Grote Markt. Kinderen van 4 tot 12 jaar, liepen of wandelden, op eigen tempo, een afstand van om en bij 1 km. Voor elke loop ontvingen de kinderen van bij de start een leuk Chiquita Kids Run T-shirt en aan de aankomst een toffe herinneringsmedaille, een verfrissend drankje en een lekkere Chiquita banaan.

Op de Grote Markt ontmoette ik mijn collega blogger Jan Smets, die zich voorbereidde op zijn 10 km loop. Samen zijn we richting De Nekker gewandeld, en we waren heus niet alleen. Aangekomen op het sportterrein was er een massa volk. Jong en oud, vergezeld van familie en vrienden, maakten zich klaar voor het grote startmoment.

DegenDwars door Mechelen loopwedstrijd op De Nekkeren die zich al hadden ingeschreven, konden zich nog een tijdje ontspannen, anderen namen het zekere voor het onzekere, en liepen enkele rondjes op de atletiekpiste om zich op te warmen. Alle deelnemers moesten allereerst hun deelnemingsnummer afhalen.aan de balie, vanaf dan was het wachten tot het vertrek.

Er was een korte route over 5 km en voor de echte sportievelingen ééntje van 10 km. Voor de korte afstand verschenen 1443 deelnemers aan de start, en 2032 personen kozen voor de 10 km.

Om 14.30 uur en 15.15 uur werd telkens het startschot gegeven door Elke. Onder begeleiding van de Mechelse politie, en de veiligheidsmensen op het parcours, zette de massa zich op gang richting binnenstad Mechelen. In eerste instantie verliep alles droog, maar dreigende wolken voorspelden niet veel goeds. Het duurde dan ook niet lang voor de lopers, aan de Dijleoevers een frisse douche over zich heen kregen, maar iedereen bleef doorgaan, en wou koste wat kost het einddoel bereiken.

Dwars door Mechelen aankomst Grote MarktOnderweg was er grote belangstelling van supporters die op de eerste plaats hun favoriet kwamen aanmoedigen, maar evenzeer de andere deelnemers een hart onder de riem staken.

Heel deze organisatie liep als een geoliede machine, zo beschikten de organisatoren over een professioneel Argenta massage team, die klaarstonden aan de kleedkamers om eventuele stramme spieren van de lopers letterlijk onder handen te nemen. uiteraard was er onderweg en aan de finish een uitgebreide bevoorrading van drank en voeding.

Puike organisatie en geweldige sfeer.  Fijn parcours langs de Dijledijken…  En toen kregen we aan de ‘sluiskes van Roestenberg’ een fikse regenbui.  Druipnat, maar de regen deerde me niet.  De sfeer bleef optimaal, mede door de tal van supporters die onderweg je naar de eindmeet ‘sleurden’ met hun aanmoedigingen.  Aankomen op ‘mijn’ Grote Markt maakt een mens euforisch.  Ik ben blij met m’n deelname, mijn medaille, met de vele toffe ontmoetingen onderweg… Maar nog het meeste met het feit dat ik een geweldig goed doel uit onze eigen stad kon steunen.  Morgen kan ik een prachtig bedrag overschrijven op het rekeningnummer van deze vzw.  Ik bedank al diegenen die me steunden en sponserden.  Van harte bedankt.  Ik verzamelde 1017 Euro voor Prinses Harte, en hier ben ik ontzettend blij mee!” vertelt een super gelukkige Jan Smets (auteur en blogger) die de 10 km heeft meegelopen

Bij een sportwedstrijd hoort ook een winnaar, en ook dit jaar klommen de besten op het winnaarspodium..

Matthias Pittoors (22) uit buurgemeente O.L.V Waver, kwam op de 5 km run als eerste binnen op 0:14:40 minuten gevolgd door Cyril Antoine Houtart (Ciney) en Dennis Candries (Peulis-Putte). Bij de dames ging de overwinning naar Sofie Lauwers (25) uit Muizen die haar thuiswedstrijd liep met een tijd van 0:17:26 gevolgd door Julie Van De Vondel (Perk) en Hendrickx Nele (Rijmenam). uiteindelijk zijn er 1429 deelnemers die de eindstreep gehaald hebben.

Op de 10 km ging de overwinning naar Kjell De Hondt (28) uit Neerijse, met een prachtige tijd van 0:32:30 minuten, voor Jens De Roovere (Rumst) en Joachim Poortmans (Duffel) (Itegem). Maar ook de dames deden het zeker niet minder waar Murielle De Winter (44) uit Heist-op-den-Berg juichte bij de dames met een tijd van 0:40:06 minuten. de 28 jarige Kelly De Voeght (Boechout) werd tweede en Caroline Verschaeren (27) uit Mechelen eindigde op een mooie derde plaats. ook de andere duizenden deelnemers mochten hun medaille voor sportiviteit en steun aan vzw Prinses Harte in ontvangst nemen.

Deze editie van “Dwars door Mechelen” was naar traditie weer een topper. Alle organisatoren, sponsors, medewerkers, lopers, maar vooral de sportievelingen die zich met hart en ziel hebben ingezet voor dit fantastische goede doel, kijken terug op een geslaagde uitgave 2016.

Bekijk de foto’s in drie diverse albums
Deel 1 – Voorbereidingen op de Grote Markt en De Nekker
Deel 2 – Lopen aan de Dijle
Deel 3 – De Binnenstad en aankomst op de Grote Markt

Datum bericht : 25 september 2016
Tekst en foto’s Verschueren Eddy