Cups ’n Cakes Mechelen interview

Cups ‘n Cakes Koffie- en Lunchbar (interview)

Sinds mei heeft onze prachtige stad Mechelen zijn eerste Cups ‘n Cakes koffie- en lunchbar. Ik was al een tijdje benieuwd naar het aanbod, en de persoon achter deze nieuwe zaak in de Borzestraat. Reeds bij het binnenkomen van de gezellig ingerichte zaak, werd ik hartelijk ontvangen door twee enthousiaste dames.

Cups 'n Cakes koffie- en lunchbar Mechelen
Myriam Azarkan (39) is gehuwd en moeder van 3 kinderen. Zelf heeft ze geen enkele ervaring in de horeca, maar is een fervent hobby kokkin/bakster, en vooral een onderneemster die samen met haar echtgenoot een bedrijf leidt in waterbouwkundige werken en daarnaast investeren in vastgoed.
Ik heb geen kookcursus gevolgd, maar van jongs af aan ben ik bezig geweest met koken. Ik kom uit een gezin van negen, waarvan ik de oudste ben van de meisjes. Het was dus dagelijkse kost om met de mama mee te draaien in de keuken. Koken en experimenteren  is nu een passie geworden” begint Myriam aan onze openhartige babbel.

Op mijn werk heb ik mijn huidige echtgenoot, die afkomstig is uit Hamme,  leren kennen. Na ons huwelijk zochten we een plek tussen Dendermonde – waar het bedrijf gevestigd is – en Mechelen – waar mijn dochter en familie woont. Onze keuze is dan gevallen op het centraal gelegen  Tisselt.

Het idee achter de start van Cups “n Cakes

Hoe ben ik op het idee gekomen om hier Cups ‘n Cakes te beginnen?  Eigenlijk is dat heel toevallig gegaan. Mijn man en ik waren op zoek naar wat handelspanden in het centrum van een groot stad en Mechelen was een voor de hand liggende keuze. Ik ben een geboren en getogen Mechelaar, en heb hier tot mijn achttiende gewoond”. vertelt Myriam.

Rond de Kerstperiode zijn ze beiden het leegstaande pand van “Tapa Negra”, ook in de Borzestraat gaan bezichtigen, dat uiteindelijk niet in hun smaak viel. Op weg naar de Bruul merkten ze dat het handelspand van de espressobar “Chicchi di Caffè” beschikbaar was. In dit pand had zij en haar man al direct een goed gevoel, het had potentieel.

Ik zei al lachend tegen mijn echtgenoot, hier zo een koffiebar openen dat zou ik wel zien zitten. Maar hij zei dood serieus, waarom doe je het dan niet ?. Ik lachte het aanvankelijk weg en zei “wanneer zou ik dat nog moeten doen?”  Maar het is toch blijven hangen in mijn hoofd en het is stiekem toch altijd wel een droom geweest om iets te doen met mijn passie voor lekker eten, bakken en werken met verse producten. We hebben een moestuin met biologische groenten, kippen, kalkoeken, schapen, konijnen …..  ik ben heel bewust bezig met gezonde voeding. Nu de kans zich voordeed, dacht ik “Waarom ook niet!” Nadien is het erg snel gegaan.

Cups and Cakes winkelcentrum Mechelen

Op 3 mei 2016 opende ze dan “Cups ‘n Cakes“, haar hobby was nu geen verre droom meer. Als Myriam aan iets begint, dan moet dat ook snel vorm krijgen, dat ligt zo een beetje in haar natuur. Omdat ze haar andere zaken nog niet kan loslaten, heeft Myriam beslist om een gerante in de koffiebar te plaatsen.

Lekkere artisanaal producten met liefde gemaakt

Wendy staat als zaakgeleider het grootste deel van de week paraat om de klanten te bedienen.  Zelf vangt Myriam mee de drukke momenten op, en dat is voornamelijk op zaterdag en bij drukte ook op woensdagnamiddag.

De producten die we verkopen maken we wel niet allemaal zelf, maar worden wel artisanaal gemaakt. Niets van onze producten tot de koffiebonen toe, zijn industrieel bewerkt. Voor de koffie en thee werk ik samen met Jeanne Gennar, zij gaat samen met haar echtgenoot overal ter wereld de koffiebonen selecteren, om nadien deze zelf bij hun thuis te branden. Dat heeft het voordeel, als ik vandaag koffiebonen bestel, dan worden deze de dag erna vers gebrand en vacuum verpakt geleverd, zo blijft de smaak en het aroma optimaal bewaard. De koffie is voor een stuk dan ook fairtrade omdat zij deze rechtstreeks bij de boeren gaat halen”.

Onze koekjes die we ook verpakt verkopen worden gebakken bij Juliette’s Artisanale Koekenbakkerij, één van de oudste ambachtelijke koeken bakkerijen uit Brugge. Voor de cupcakes werk ik samen met Mona van Anylin’s Cupcakes, een gepassioneerde dame die ik persoonlijk ken uit onze jeugdjaren. Zij is al jaren bezig met het maken en verfijnen van cupcakes en experimenteert graag met nieuwe smaken. Zelf heeft Mona twee handelszaken in het Antwerpse: één in Deurne en één in de Hoogstraat in het centrum van de Stad. Mona maakt naast de heerlijke cupcakes ook macarons en verschillende dessertjes.  Allebei leveren we zowel aan particulieren als aan bedrijven, kleine maar ook grote (gepersonaliseerde) hoeveelheden.

Cupcakes ambachtelijk gemaakt bij Cups 'n Cakes

Van de cupcakes is er steeds een wisselend aanbod, ze worden ’s avonds of ’s nachts gemaakt en liggen ’s ochtends in onze koeltoog.  De beschikbare smaken en nieuwe creaties post Myriam steeds op de Facebookpagina  en dat vinden klanten leuk. Om maar enkele voorbeelden te vernoemen, de 3-in-1 chocoladecupcake met Brownie, Ferrero en Bueno of de Red Velvet met Aardbei en panacottavulling, de  Mojito cupcake,…

Amerikaanse cupcakes met Mechels tintje
Cupcakes, zijn in wezen afkomstig uit Amerika, maar verschillen wel van onze soort. De topping van de Amerikaanse cupcakes is op basis van crème au beurre, wat voor ons te zwaar is. Onze topping zijn op basis van room, wat veel luchtiger is. Onze cupcakes zijn ook gevuld met een coulis of crème van bijvoorbeeld fruit of chocolade Wij  Belgen zijn iets verfijnder van smaak en hebben niet graag erg zware of zoete desserten”.

“Voor de taarten werk ik samen met Patty van Palatito, een Chileense dame die ook haar passie legt in taarten bakken.  Zij levert o.a. de sinaasappelsientaart, de aardbei-merengue, of chocoladetaart”

Het dranken assortiment van Cups ‘n Cakes bevat verschillende koffiebereidingen, theemélanges, witte en donkere chocolademelk,  biologische fruitsappen en limonades van Bionina, Milkshakes met onder meer ook de New York Style milkshake en binnenkort ook smoothies.

De prijzen die Cups ‘n Cakes hanteert zijn marktconform niettegenstaande dat de kostprijs van het artisanaal aanbod een stuk hoger ligt, zelfs het koekje dat je bij de koffie krijgt, wordt zelf gebakken.

Het aanbod is ruimer dan alleen maar cupcakes, macarons en taarten, wij serveren ook lekkere en gezonde lunchgerechten. Onze open boterhammen met kruidenkaas en zalm, humus en avocado of platte kaas en radijsjes zijn erg in trek maar ook onze salades,  empenadas en quiches zijn een succes. Er is steeds keuze uit vegetarisch, vis, vlees of kip dus voor iedereen wat wils!

Take away en gratis geleverd van gebak en lunchgerechten

Alle bereidingen kunnen ook meegenomen worden (Take away) zowel het gebak als de lunchgerechten.  Vanaf een bepaalde hoeveelheid kunnen de cupcakes gratis geleverd worden in Mechelen en randgemeenten als Willebroek, Tisselt, Kapelle-Op-den-Bos en ook in  Londerzeel, Meise, Wolvertem, Malderen, Buggenhout en Dendermonde. Een bestelling moet wel 2 dagen op voorhand doorgegeven worden.

Cups 'n Cakes interieur Mechelen

Op de eerste verdieping is er ook nog een kleine verbruikszaal. Ik noem dat het salonneke. Dit is een ideale plaats voor mensen die graag rustig willen zitten, in een aangenaam kader. Meestal gaan daar koppeltjes naartoe, die zich willen afzonderen, of groepjes jonge meisjes. Het is meestal de jeugd die er gebruik van maakt. Bij mooi weer kunnen onze klanten ook buiten op ons terras zitten”

“Ik ben trouwens ook een liefhebber van oude spullen en curiosa. Zo zijn alle gebruikte materialen zoals de stoelen, banken, tafels, rekken, schilderijen tot het servies toe tweedehands.  Afkomstig van kringloopwinkels of gekregen van mensen die er vanaf wouden. Het mooiste plekje voor mezelf is de muur achteraan met de antieke borden” verklapt Myriam een beetje uit de biecht.

Mijn bevinding over Cups ‘n Cakes, is dat het een frisse horecazaak is, waar de ontvangst zeer openhartig is. Zowel Myriam als Wendy maken ook graag tijd voor een praatje met de klanten. De aangeboden gerechten en dranken zijn van zeer goede kwaliteit, en worden zoals het hoort netjes opgediend. Wat mij betreft is het zeker een aanrader in onze stad om ééns langs te lopen, al was het maar voor een lekkere koffie.

Meer info via facebook

Voor meer praktische informatie klik door naar “Handelaar in de kijker …