Cultuurcafé De Kuub Cultuurplein Mechelen

Nieuw Cultuurcafé op Cultuurplein

De stad heeft met brouwerij Het Anker een uitbater gevonden voor het gloednieuwe cultuurcafé op het Cultuurplein. De nieuw gebouwde ruimte oogt futuristisch en is door de bovenliggende gouden kubus zeer herkenbaar. Het terras geeft uit op een autovrij plein dat omsloten wordt door het Cultuurcentrum, de Academie en Beeldsmederij DE MAAN. Het cultuurcafé opent midden juli en zal aan de voet van de Sint-Romboutstoren de spil worden van een bruisend sociocultureel leven.

Unieke locatie
Cultuurcafé op het Cultuurplein te Mechelen
Het nieuwe cultuurcafé vormt een onderdeel van enkele nieuw gebouwde volumes naast de gebouwen van beeldsmederij DE MAAN. Je vindt het café op het Cultuurplein, onder de in het oog springende gouden kubus waar DE MAAN een kleine theaterzaal inrichtte.

Het cultuurcafé wordt dé ontmoetingsplek voor cultuurminnende Maneblussers wegens zijn uitstekende ligging. Op het autovrije Cultuurplein wordt het café omsloten door de Academie, het Cultuurcentrum en DE MAAN. Bovendien is er ruimte voor een groot terras. “Als spil tussen de cultuurhuizen op deze site is dit een unieke en rustige locatie met veel mogelijkheden”, weet schepen van Cultuur en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer.

Brouwerij Het Anker wordt uitbater

Nadat de bouwwerken voltooid waren, gingen de stad als eigenaar en AGB MAC als beheerder op zoek naar een concessiehouder voor de uitbating van het cultuurcafé. De keuze viel op stadsbrouwerij Het Anker.

Dit familiebedrijf wil mee een stempel drukken op de uitstraling van deze locatie door Mechelaars actief te betrekken bij de inrichting en organisatie, te kiezen voor een milieubewust interieur, kindvriendelijke inrichting en een aanbod te voorzien afgestemd op lokale, artisanale en gezonde producten. Bovendien wil Het Anker ook een actieve rol spelen in het mee organiseren en ondersteunen van culturele evenementen op deze site. Ik ben ervan overtuigd dat het Anker als Mechels boegbeeld met brouwgeschiedenis en bewezen engagement een uitstekende partner is”, aldus schepen Björn Siffer.

Kindvriendelijk en (h)eerlijk aanbod

Het cultuurcafé krijgt een kindvriendelijke inrichting en zal aandacht hebben voor fair trade. Men wil zowel in als buiten het café ruimte bieden aan talent en creatieve projecten, zoals een free podium, muziekoptredens of andere artistieke activiteiten. “Het wordt een gezellige ontmoetingsplaats voor jong en oud; een belangrijke draaischijf in het bruisende socioculturele leven in Mechelen”, aldus nog Björn Siffer.

Cultuurcafé Cultuurplein MechelenKinderen kunnen op het plein spelen, dat in de toekomst, naast de traditionele beiaardconcerten, nog actiever zal worden ingezet voor tal van culturele activiteiten. Door de bijzondere ligging zullen het Cultuurplein en het cultuurcafé dienst doen als toonplek, zoals recent nog tijdens het jongerenkunstenfestival NEST 015 waar heel wat jong talent hun kunnen toonde en het publiek genoot van een zonovergoten plein.

Ook de pas aangeworven talentencoördinator binnen het departement Cultuur zal H30, DE MAAN, de Academie, het Conservatorium en andere Mechelse kunstenorganisaties nauw betrekken bij de programmatie op het Cultuurplein”, besluit schepen Siffer.

Praktische informatie
Locatie
: Cultuurcafé, Minderbroedersgang 3A te 2800 Mechelen
Openingsuren : Alle dagen open (behalve maandag) van 12 tot middernacht

De pre-opening is voorzien op 23 juni, tijdens de eindejaarstentoonstelling en de Open Ateliers van de Academie voor Beeldende Kunst. Tegen 15 juli zal het cultuurcafé definitief geopend zijn. De concessie loopt vijf jaar.

Met 80 m² – goed voor 60 tot 80 zitplaatsen – gezellig kindvriendelijk en uniek gelegen cultuurcafé.

Meer info via agbmac@mechelen.be of 015 29 80 43.

Het cultuurcafé zwaait de deuren open voor alle Mechelaars (en richt zich dus niet uitsluitend tot bezoekers van DE MAAN en de omliggende cultuurhuizen).