De Zonnebergen en Walem vieren Waloween

Heksendorp griezelt met Waloween

Dorpsraad griezelt 13de keer met Waloween

Voor de 13de keer al palmde Waloween, de Walemse versie van het griezelfeest Halloween, het Mechelse dorp in. Méér dan driehonderd kinderen stapten in stoet door de straten van Walem. Deze editie bracht voor de heks geluk want ze kreeg gratie en ontsnapte aan de brandstapel.

Basisschool De Zonnebergen trekt door de straten voor Waloween

Het was zaterdagavond, heel wat woningen rond de basisschool De Zonnebergen zijn mooi versierd met toverheksen, zwarte spinnen en doodskoppen. Kinderen met bebloede (plastiek) messen lopen ons voorbij. Jody Rooms (10) duwt een versierde co-cart vooruit met haar vriendjes Alexander, Nils , Laure en Caroline. “Zelf in elkaar geknutseld en versierd voor de stoet. Het wordt weer een leuk griezelfeest”, lacht de vrolijke bende.

De Zonnebergen in de ban van heksen en vampiers
De speelkoer van De Zonnebergen is de verzamelplaats voor alle heksen, vampiers, beulen, Dracula’s, bloederige varkenskoppen en tal van griezelige figuren die zich eerst nog wat moed komen indrinken voor de stoet op gang wordt getrokken.

Twee sympathieke heksen zijn Nyah (11) en Nina (7) Sempels. Zij zetten hun tanden in een typisch Waloween-wafeltje. “We stappen mee voor de gezelligheid, de meisjes voor de snoep en de goodiebag”, lacht de papa van de twee heksen-kids.

Dat vinden ook Ilse Straetmans en Kim Boeykens. “Wie in Walem woont mag dit niet missen. Sinds we met Mechelen gefusioneerd zijn is er in ons dorp maar weinig te beleven. Gelukkig is er dit leuk feestjes voor onze vier kindjes, dat we zelf ook een knotsgekke bedoening vinden. We slaan geen enkele Waloween-stoet over”, zegt Ilse.

De Zonnebergen en Walem vieren Waloween

Waloween boeit ook Tina Roothooft uit Rumst. “Onze zoon gaat hier naar school. Het is onze dertiende editie. Het blijft een feestje waar we alle remmen even loslaten. Zelfs mijn zus, die in Wommelgem woont, is er aan verknocht”, zegt Tina die een krans van lichtjes over haar heksenkleed heeft hangen. Leon, de grafdelver, poseert even mee voor een koele foto met bloemstuk dat hij de hele stoet bij zich draagt. Ook Lander Van Winkel (10), Giel Van Der Veken (11) en Sebastian Joosten (10) zijn op heksenjacht. “Het is al de zesde keer dat we meedoen en het wordt ieder jaar plezanter. De vakantie kan niet beter ingezet”, geeft Lander mee.

Walem het heksendorp

Els, Aldo, Philip en Erwin Herreygers zijn enthousiaste vrijwilligers van de Dorpsraad. “Dit moet in ons dorp een jaarlijkse klassieker blijven. De legende zegt dat we altijd een. heksendorp zijn geweest. Tot in het begin van de 20ste eeuw werd het dorp gekweld door aanhangers van de ‘zwarte kunst’. Uit documenten blijkt dat in 1642 een Walemse toverheks tot de brandstapel werd veroordeeld”, geeft Erwin mee.

Waloween in deelgemeente Walem (Mechelen)

Maar de heks ontsnapte zaterdagavond wél aan de brandstapel? “Ja, we hebben ze gratie gegeven. Sommigen vinden dat spijtig, anderen vonden het voor de kinderen wat té bangelijk. Maar de stoet die zal blijven”, verzekert Erwin.

Na de stoet werd het Waloweenlied gezongen, dansten heksen en beulen samen tijdens een ‘Griezelfuif’ en keerden de kids naar huis met een toffe goodiebag.

Met dank aan Leo De Nijn voor tekst en foto’s

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.